Spør om overgangsalder og alternativer

Unknown
Dato
Tirsdag 4. desember
Tid
20:00 - 23:00

Innsendte spørsmål

Siri: Hei.
Lurer på en ting her.
Går på soya Med ekstra som jeg har kjøpt gjennom NaturaMed. Hva er forskjellen på den og femarelle? Kan jeg ta begge deler? Har begynt med femarelle også. Tålte ikke trisekvens og novofem. Har også hormonspiral.
Blodpr. Viser overgangsalder og jeg sliter mest med søvn. men også hodepine, Brenning under føttene og noe hetetokter.
Bernt svarer: Soya Med ekstra kjenner jeg ikke, men det finnes veldig mange fytoøstrogen preparater laget av soya med vekslende effekt. De fleste av disse har ingen produkt spesifikk dokumentasjon, det vil si at det ikke er gjort noen studier på produktene som viser at de har effekt og ingen studier som sier noe om hvordan de skal doseres. "Produsenten" har altså bare bestilt et fytoøstrogen konsentrat fra en produsent og satt egen etikett og navn på produktet før det selges. De fleste av disse produktene har liten effekt, og det finnes fler hundre ulike varianter, bare på det norske markedet er det nærmere 20 ulike produkter.

Femarell er derimot et standarisert naturlig fytoøstrogen preparat hvor det er gjort så mange studier på effekt både ved overgangsalder og beinskjørhet at produktet nå nærmer seg en legemiddelstatus selv om det er et naturprodukt. På femarell er det også gjort dose respons studier så vi vet hvordan det skal doseres for å få effekt. Femarelle er altså et soya produkt hvor det er solid dokumentasjon på effekt og det skiller seg derfor fra de fleste andre fytoøstrogen produkter - ved at det er gjort mange produktspesifikke studier som viser god effekt ved overgangsalder og hetetokter og ´ved beinskjørhet.

Min anbefalling er derfor helt klar, bruk femarelle alene, har du ikke tilstrekkelig effekt av 2 tabletter som er anbefalt dose , øker du til 3 eller 4 tabletter daglig da vil mange få tilstrekkelig effekt.
Når plagene reduseres kraftig i løpet av 1-3 uker kan du eventuelt gå ned til 3 eller 2 tabletter daglig - men mange vil oppleve at de trenger 3 tabletter daglig en lengre periode.Hvis du da fremdeles sliter med dårlig søvn vil jeg anbefale deg akupunktur i tillegg.
Heidi: Hadde min siste mens i august. Fikk hetetokter istedet. :-) De har nå gitt seg og nå har jeg fått en liten blödning, svake menssmerter. Helt normalt?
Bernt svarer: Det er helt normalt at du det veksler litt i overgangen mellom regelmessig mens og overgangsaldern - menopausen hvor mensen blir helt borte. Det kan godt tenkes du får tilbake noen menser etter hverandre også før det stilner helt.

I denne overgangs perioden kan hetetoktene svinge veldig fra perioder nesten uten til perioder med mye hetetokter og plager. Jeg må gjenta det jeg har sakt mange ganger i denne spalten, senk skulderne og reduser stress belastningen det er den beste måten både for å utsette overgangsalder litt(fra noen månder til et par år?)og redusere plagene. Greier du å redusere stress belastningen i årene før overgangen er sjansene for å myklande overgangen mye, mye større og plagene blir alltid mindre.
Anonym: Hei, dame 36 år, har MS. Har vært mye plaget med hodepine,vondt i muskler og ledd,nattesvette,hjertebank,kuler under armene( skal fjernes) også kløende utslett under armene. Min mor var tidlig i overgangsalder og min lege to prøver og de indikerer tidlig overgangsalder.. Har hatt hormonspiral i 4 år, så menstasjon har jeg ikke..
Farmor, tante og onkel har også lavt stoffskifte, går på med. for det. Mine stoffskifte prøver ligger helt nede på grensen.
Hva kan jeg gjøre for å få det bedre i kroppen?
Bernt svarer: Med MS er det viktig for deg å prøve og myklande overgangsaldern for å redusere plagene. Det er riktig at kvinner ofte følger sine mødre med hensyn på når de går over i overgangsalder. Hvis du har tatt blodprøver hos legen din og både FSH og LH er lett forhøyet indikerer nok det at du er i begynnende overgangsalder.I den aldern du er nå ville jeg anbefalt deg å beholde hormonspiralen en stund til for å reduser plagene - men hvis plagene øker ville jeg gitt deg hormonsubstitusjon når du går så tidlig i overgangsalder. Da ville jeg brukt bioidentisk østradiol som plaster i kombinasjon med 5% progesteronkrem for å utsette overgangsalder.

Men like viktig er det å komme i gang med stoffskifte behandling, det er ikke sikkert du trenger så kraftig doser med stoffskifte hormoner. En lite substitusjon i en så utsatt fase som du er nå kan både bedre allmenntilstand betraktelig å utsette overgangsalder plager. Med andre ord hvis du ikke gjør noe med stoffskifte plagene dine tror jeg overgangsalders plagene kan bli verre. Jeg tror du greier deg med små doser levaxin(thyroxin) og at du kanksje kan bruke det en kortere periode - men synes altså ikke du skal gå inn overgangsadler med litt lavt stoffskifte - det forverrer bare hormonbalansen din ytterligere.

Når du har ryddet opp i dette, kan det jo vise seg at både hodepinen, muskel og leddsmertene, nattesvetten og hjertebanken blir borte , for de er alle kardinalsymptomer på overgangsalder. Har du i tillegg et for lavt stoffskifte og får riktig behandling for det kan jo gevinsten ble veldig stor. Så kom deg til lege å få hjelp med en gang.