Spør om alternative løsninger på overgangsplager

Unknown
Dato
Tirsdag 15. januar
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

Bente: Jeg synes det er vanskelig å orientere meg i jungelen av omega-3 preparater.
Hva er viktig? Er det noen forskejll på de ulike produktene? Hva bruker du selv?
Bernt svarer: Ja det er vanskelig. Norge er det landet som både bruker mest omega-3 produkter og produserer mest. Vi har noen få gode produktserier og veldig mye dårlige harse preparater. Jeg kan ikke berøre alle problemer her, men tar opp noen tomelfinger regler mhp valg av preparater.

Det er to fettsyrer som dominerer EPA og DHA, i de fleste preparatene er det omtrent like mye av hver. Ved enkelte problemstillinger kan det være en fordel å velge produkter med mer DHA, ved andre er det en fordel å bruke mer EPA - men det viktigste er nok at det er tilstrekkelig mengde EPA/DHA. Vi pleier å anbefale et daglig inntak tilsvarende ca 3 gram ren omega-3=DHA/EPA..

Hvis du bruker kapsler må du da opp i ca 5-10 kapsler avhengig av hvor mye EPA/DHA de inneholder. Ved å ta to kapsler som ofte er vanlig anbefalt dose, blir oftes dagsinntaket for lite til å få tilstrekkelige effekter.

Omega-3 er langkjedede flerumettede fettsyrer som dessverre veldig ofte harskner raskt. Harske omega-3 fettsyrer som bygges inn i cellemembran strukturer er skadelig. All omega-3 må oppbevares kalt for at de ikke skal harskne raskt - selv kapsler harskner raskt hvis de står i nederst hylle i overskapet med lystoffrør eller lampe rett under - da blir tempraturen ofte 30 - 40 grader. Alle omega-3 produkter bør stå i kjøleskap også i butikkene - dette er det desverre nesten ingen salgsteder som følger og få produsenter som krever - dette er bare rett og slett sløvt.

For å sikre at produktene ikke er harske bør du alltid foreta en smakstest. Hvis et flytende omega-3 preparat som tran er mild og god på smak er det bra. Hvis tranen er besk er den harsk og skadelig, det skal være en rund myk transmak men ikke besk harsk smak. Får dere harsk tran må dere gå å levere den tilbake i butikken eller på apoteket. Harsk tran og harske omega-3 preparater er rett og slett skadelig. Jeg kjøpte en flaske Møllers omega-3 tran rett før jul som var stein harsk og hvor jeg gikk rett tilbake til Apotek 1 og leverte den tilbake - den sto da i rom tempratur i Apoteket - tidligere var alle apotekene nøye med å ha tran i kjøleskap - nå slurves det veldig med dette. Fagkunnskapen på Apotek på dett området må være veldig dårlig, I alle fall i Apotek 1 kjeden. Møllers omeag-3 tran som innholder 30% omega-3 har jeg ofte anbefalt fordi det gir mye omega-3 i forhold til pris. Flytende tran er lett å kjenne er harsk og derfor lett å kvalitets kontrollere ved smakstest - men altså ikke alt av dette produkte er bra, som jeg selv akkurat har erfart.

Bruker du kapsler skal du alltid tygge i stykker den første kapselen fra boksen, så du kjenner at omega-3-fettsyrene ikke er harske. Min erfaring er dessverre at veldig mange av omega-3 kapslene på det norske markede rett og slett er skikkelig harske og altså skadelig og ikke helsebringende. Etter å ha bitt hull på hundrevis av kapsler de siste 3-8 åren har jeg tilgode å bite hull på omega-3 kapsler fra Nycomed som dominerer apotek markedet og Fri Flyt som dominerer postordre markede som ikke er skikkelig harske. Alle kapsler jeg har bitt hull på fra disse store brandene har vært stein harske. Mitt inntrykk så lant er derfor at jeg må fraråde pasienter å bruke preparater fra disse produsentene fordi kvaliteten er elendig, Jeg biter gjern hull på nye kapsler fra disse produsenten hvis noe mener det motsatt - og jeg er åpen for å endre oppfatning - men du verden hvor mange gganger jeg har bitt hull på kapsler fra disse markedslederne som har vært ufyselig harske - og altså helsekadelig når de er skikkelig harske.

Norge som storprodusent og stor forbruker av omega-3 burde ha forbud mot å selge harske omega-3 produkter og det burde være forbudt å markedsføre harske produkter med løfte om helsegevinst når det motsatte er tilfellet. Det er selfølgelig mange andre produkter en disse to brandene som også er harske, men jeg kan ikke nevne alle jeg har smakt på her. Norske næringsmiddel mydigheter(tror det er matforsk) har undersøkt norske omega-3 produkter og funnet at alt for mange er alt for harske, men de har vært feige og ikke turt å gå ut med en liste eller ranking over hvilke som er ok og hvilke som er harske og skadelig.

Det burde ikke være lov å beskytte produsenter av skadelige og harske omega-3 produkter - selv om det er større norske virksomheter. Jeg kan jo her nevne noen produsenter jeg har god erfaring med, først vil jeg nevne Nordic Naturals som opprinnelig er et Bodø firma som produserer for det amerikanske legemarkedet, de har god kvalitetskontroll på produktene sine og de har også gjort mange egne kliniske studier - produktene selges stort sett gjennom helsekostbutikker. Picasol som også selges gjennom helsekost er også gode produkter, det er kommet en ny omega-3 lakseolje som selges i kapsler på helsekost som er lite varmebehandlet - men som dessverre inneholder litt små mengder DHA/EPA. Men det er også andre brand som er ok som f. eks. Triomar og Triomega, hvor jeg skjelden har kjent harske produkter.

Da fikk du noen tommelfinger-regler, jeg har nevnt produktnavn med vilje fordi jeg oppriktig er veldig skuffet over flere store produsenter som må vite at de selger helseskadelige produkter og faktisk fortsetter å gjøre det år etter år. Jeg er også skuffet over norske næringsmiddel myndigheter som ikke har ryddet opp i dette og etablert et regelverk og kontrollrutiner som holder helseskadelige produkter vekk fra butikk og apotekhyllene.
jenny: Jeg er en kvinne som etter at jeg kom i overgangsalder har fått oppblussing av atopisk eksem.
Det er ekstra ille nå om vinteren.
Jeg bruker ikke hormonbehnadling.
Er dette vanlig? Og hva kan jeg gjøre med det utover tradisjonell behandling med steroidsalver?
Er det gunstig med noen form for kosttilskudd?
Kan jeg bli bedre i huden hvis jeg begtnner med østrogenbehnadling?
Virker soya på huden?
Takknemlig for svar!
Bernt svarer: Det er vanlig at atopikere blir verre i vinterhalvåret og får tørrerer hud i denne perioden. Jeg kjenner ikke til studier som viser at atopisk eksem blir verre i overgangsalder, så jeg tror ikke det er vanlig. Men har du hatt mye stress i forbindelse med overgangsalder og mye plager - er det jo vanlig at atopisk eksem blir verre ved stor stress belastning. Overgangsalder er en stressfølsom periode som du skjønner.

Hvis du tar rikelig med gammalinolensyre(Nattlysolje) i vinterhalvåret vil det gjøre at huden til atopikere blir mindre tørr og mere fuktig og det vil redusere eksemet og hudirritasjonen, rikelig med omega-3 som ikke er harsk vil også ha positiv effekt på tørr vinterhud som er irritert og betent.
Sink, B6 og C-vitamin er også viktig for å dempe betennelse og eksem i huden.

Jeg tror ikke østrogentilskudd alene vil påvirke et atopisk eksem direkte, men i den grad det gir deg mindre overgangsalders plager og dermed bedre søvn kan de ha indirekte positive effekter - det samme gjelder selvfølgelig soya.
Sol: Er en dame som nettopp har paser 50 år. Pga kreft i livmor og eggstokkene ble jeg opperert i sommer. Etter 5 uker fikk jeg 6 cellegiftskurer og da startet hetetoktene. Etter siste cellegiftskur ble de verre og verre og til slutt fikk jeg sentraltvirkende antiadrenergikum (prøvde i 5 uker) for jeg burde ikke ha noe med østrogen. Men det hjalp ikke. Jeg hadde da 15 hetetokter/svettetokter i døgnet. Legene sa jeg kunne på eget ansvar prøve Fermarelle. Prøvde dette i 5 uker men da økte svettetoktene til 20 i døgnet. Nå får jeg østrogen av legene (østrogen plaster 75 mikrog/24t) har prøvet dette i 14 dager uten at jeg merker noe bedring men heller ikke verre.... Føler meg kvalm og er sliten av å skifte klær for hver svettetokt. Søvn har det vært lite av det siste halvåret. Er det noe jeg bør få undersøkt neste gang jeg er hos legen eller er jeg for utolmodig?
Bernt svarer: Skjønner at du er fortvilet, reaksjonene dine er jo ikke normale når flere av de tingene du burde få effekt av ikke gir effekt eller tvert om kanskje gjør deg verre slik du fremstiller det. Jeg skjønner derfor at du føler deg som kjerringa mot strømmen.

Det er vanlig at overgangsalder fremskynnes når du får cellegift behandling og effekten av cellegiften øker jo flere behandligner du får. Det er nok vanlig at plagene da kan bli verre og verre fra kur til kur - tror nok at du bør kunne forvente en hvis bedring og stabilisering av plagene på et lavere nivå jo lengre tid det går fra siste cellegift behandling. Derfor kan det være lurt å senke skuldrene og være litt mere tålmodig noen uker-måneder fremover.Selv om jeg ikke kan love deg det tror jeg du bør bli litt bedre jo lengre tid det går fra siste cellegift kur.

Femarelle vil normalt bedre overgangsalder plager, men noe har ikke tilstrekkelig effekt av 2 tabletter og bør øke til 3 tabletter daglig. De fleste vil også ha god effekt av østrogen plaster - så du er skikkelig kjerringa mot strømmen - men som du er inne på - kanskje skal du være litt mer tålmodig.

Min anbefaling er at du prøver akupunktur i tillegg, som jeg har tro på kan hjelpe deg. Du bør da gå minst en gang i uken i en 10 ukers periode, har du effekt så kan du forsiktig redusere behandlings hyppigheten. Fortsetter du å bruke østrogenplaster bør du kombiner det med litt progesteronkrem.
kvinne 50 : Så en lege skrev at så lenge en kvinne har mens, treng hun ikke østrogenbehandling,mener du og det?
Har regelmessig mens. Bruker østrogenplaster og naturlig progesterondråper,
Har hjertebank og trøtt lite sexlyst.
Vis du kun bruker østrogenplaster er det fare for underlivkreft? bør vi ikke bruke gestagen /progesteron i tilegg? så i legeforeningen at brukte du østrogen +gestagen i over 5 år var det større fare for brystkreft,,,
Står jo mellom "pest og kolera " dette?
Bernt svarer: De fleste kvinner som har mens har nok tilstrekkelig østroen, til at de ikke trenger tilskudd, i alle fall hvis mensen er regelmessig. Hvis menstruasjonen er uregelmessig og prøver viser at kvinnen er i begynnende overgangsalder og at hun antagelig vil gå alt for tidlig i overgansalder er situasjonen en helt annen. I sistnevnte tilfelle har hun nok også østrogenmangel selv om hun menstruerer av og til, hvis det er tilfelle er det nok gunstig å begynne med litt østrogen tidlig - så dette er ikke helt svart/hvitt.

Du har regelmessig mens og bruker østrogenplaster som er vanlig startdose og naturlig progesteron dråper. Du sier du har hjertebank, er trett og har lite sexlyst - østrogenmangel kan være en del av problemstillingen hos deg fremdeles, men trenger absolutt ikke være det. Er du fremdeles i østrogenmangel kan dosen økes, men som sagt kan plagene dine skyldes flere andre forhold enn østrogenmangel - du bør derfor diskutere mulige andre årsaker og hva som kan gjøres nærmere med legen din - jeg har for lite opplysninger om deg til å gi et godt svar her.

Det er riktig at kvinner som bruker østrogen alene i overgangsalder, får en liten men økt risiko for endometriekreft, dvs kreft som starter i endometriet i livmorhulen, og at denne risikoen reduseres hvis østrogen kombineres med et gestagen. Derfor bør alltid østrogen kombineres med et gestagen eller naturlig progesteron som er ditt naturlige gestagen. Problemet med progesteron er imidlertid at det har veldig kort halveringstid og er vanskelig og administrere for å gi tilstrekkelig beskyttende effekt.

Imidlertid viser de "stygge" studiene som er gjort på bruk av østrogen og på bruk av østrogen og progesteron i kombinasjon at langvarig bruk spesielt øker risiko for brystkreft, hjerneslag og hjertekarsykdommer.
Bruk av østrogen i kortere perioder på 1-3 år og i mindre doser gir ikke samme økt risiko for disse alvorlige bivirkningene - så det er ikke riktig som du fremstiller det at det er et valg mellom "pest og kolera". Problemstillingen er mye mere nyansert enn det, det dreier seg om å bruke østrogen i moderate og ikke for store doser og over kortere tidsperioder. Det dreier seg da også om å kombinere det med bedre stressmestring, etablere bedre søvnmønster, bruke komplementærmedisinske behandlinger som akupunktur og Femarelle og andre ting i overgangsperioder for å lette plagene.
mvh Bernt
Beate: Er en dame på 49 år, som det siste året har hatt uregelmessig menstruasjon (det siste halvåret svært sparsommelige blødninger). Siden nyttår har jeg også hatt ofte episoder med hjertebank (det føles som om hjertet hopper over slag for så å komme med et hardere slag like etterpå). Det virker forøvrig som om dette kommer mest på kveldstid/natterstid når jeg har lagt meg. Har også følt meg tidvis slapp etter at disse "hjertehoppene" satte inn, og jeg er vel kanskje også ubevisst litt bekymret for dette. Tok en utvidet helsesjekk i fjor høst, blant annet hjertetest (EKG,arbeids-EKG, ultralyd) og alt så i orden ut (har også alltid hatt lavt kolesterol). Forsøker ellers å spise sunt, men er ganske overvektig og nok også litt for inaktiv. Mitt spørsmål er: er denne typen hjertebank vanlig i overgangsalderen, og er det noe jeg eventuelt kan gjøre for å få hjertet tilbake i normal gjenge igjen? (spesiell mat jeg bør unngå, trene mer, andre hjerteundersøkelser jeg bør ta?). Kan også nevne at jeg går på blodtrykksmedisiner, og at blodtrykket er normalt etter at jeg begynte med dette for et års tid siden. Har nå mens, og jeg har tidligere også lagt merke til (de senere årene) at PMS-symptomene kan virke å ha blitt verre jo nærmere jeg har kommet overgangsalderen. Kan derfor disse hjertebankene være en slags reaksjon på eventuelle hormonforandringer som nå har pågått de siste 2 ukene i forbindelse med at mensen har nærmet seg? I og med at jeg har sjekket hjertet så grundig som jeg føler at jeg har gjort, er det vel lite trolig at det er noe galt med selve hjertet, skulle jeg tro? (har ikke foretatt 24 timers-EKG).
Bernt svarer: Hjertebank er et av de vanligste symptomene i overansalder, og den typen du beskriver er slik mange føler det. Hjertebank er en subjektiv og ubehagelig følelse av at du kjenner hjertet slår, oftes litt kraftigere og annerledes enn det tidligere har gjort. Vanligvis legger vi jo ikke merke til at hjertet slår hvis vi ikke lytter til slagene - men ved begynnede overgansalder er det vanlig å føle ulike former for hjertebank.

Dette skal likevel selv om det er vanlig tas alvorlig og undersøkes slik du har gjort med EKG, arbeids EKG, eventuelt ultralyd hos hjertespesialist, så det avklares at det ikke er en underligende hjertesykdom. Har du vært hos hjertespesialist til en slik grundig sjekk og i tillegg går på blodtrykksmedisiner - tror jeg du kan føle deg trygg i forhold til at den type hjertebank du fikk ved begynnende overgangsalder ikke representerer noen økt risko for hjertekarsykdom.
Hvis hjertebanken er verre på kvelden og natten, synes jeg likevel du skal be om en 24-timers EKG som du foreslår selv - neste gang du er hos hjertespesialisten - selv om jeg ikke tror den vil vise noe galt.

Hvis dette forverrer seg eller endrer seg skal du ha lav terskel for å oppsøke hjertespesialisten igjen for ny vurdering, da risko for hjertekarsykdom øker hos kvinner i overgangsalder og mange ofte går for lenge før de kommer til undersøkelse og behandling. Min erfaring er at mange kvinner i overansalder med hjertebank har stor nytte av akupunktur, jeg ser også mange som får mindre plager når de bruker crataegus eller hagtorntinktur. Regelmessig mosjon som også kan gi bedre vektkontroll er selvfølgelig bare positivt.

Hjertebank i overgangsalder er et symptom på hormonforandringene i overangsalder. Vi kan ikke forklare hvorfor hormonforandringer gir hjertebank, men det er klart at lite søvn, hetetokter, irritabilitet og andre plager i overangsalder naturlig kan bidra til økt ubehag i form av hjertebank.
Kvinne 52 år: Hei Bernt
Jeg er nå temmelig sliten av å være i overgangsalderen. Mangel på lite søvn, svettetokter natt og dag, irritabilitet og små deprimert nesten hele tiden. Jeg går på hjertemedisiner og lett blodfortynnende etter et hjerteinfarkt for halvannet år siden. Det jeg vil spørre om er om jeg kan starte med østrogenbehandling eller må jeg forholde meg til alternativ medisin som urter, soya osv? Hvis så er hva heter naturpreparatene som er mest effektive?
På forhånd takk for svaret:)
Bernt svarer: Hei

Skjønner at du er sliten når du ikke får god nok søvn pga at du våkner med hetetokter flere ganger i løpet av natten. Skjønner at du blir irritabel og deprimert når du aldri får anledning til å bygge opp litt overskudd. Skjønner oså at du er redd for å bruke østrogen når du har hatt et infarkt og står på blodtrykksmedisiner, kolesterolsenkende medisiner og blodfortynnende.

Hadde du vært en av mine pasienter hadde jeg nok foreslått at du starter med akupunktur og femarelle i kombinasjon. Litt avhengig av din livssituasjon hadde jeg nok diskutert stress og stressmesstring med deg fordi det alltid er viktig for å redusere plager i overansalder og oså risiko for hjertejkarsykdommer, jeg hadde diskutert fysisk aktivitet, ernæring og kosthold og en rekke andre forhold.

Hvis vi likevel ikke hadde greid å myklande overgangsplagene dine hadde jeg valgt å gjøre alt dette først, men så kombinert det med en liten dose østroen og naturlig progesteron i en kortere periode(1-2-3år).
Alle de andre tiltakene ville sannsynlig hjelpe deg til å trenge mindre østrogen for en kortere periode - da reduseres også risikoen for bivirkninger betraktelig.

Hvis vi likevel måtte krype til "korset" å bruke litt østrogen, hadde jeg likevel anbefalt deg det fordi jeg tror den stressen du har pga dårlig søvn, irritabilitet og depping ikke bare ødelegger livskvalitet - men også representerer en helserisiko i seg selv.


mvh Bernt