Spør om overgangsalder og behandling

Unknown-2
Dato
Torsdag 21. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Kathrine: Jeg kan ikke bruke p-piller på gunn av sterkt bivirkninger på dt samt innhold av laktose. Fikk beskjed om at hormonbehandling var utelukket pga fare for et evt. Foster ved en uplanlagt graviditet. *FORVIRRA*!!
Kathrine: Hei!
Jeg har kun én eggstokk, og på grunn av denne eggstokkens manglende evne til å "jobbe for to" er jeg i en slags tidlig overgangsalder og har vært det lenge til tross for at jeg bare er 30 år. Har begynt så vidt med soya i et håp om å få noe effekt, hvor lang tid tar det før jeg kan få effekt? Har utstyrt meg med masse graviditetstester og vi bruker kondom fordi det ikke er ønskelig å bli gravide nå. Vil psyke, svette/frrostrier, tørre øyne, muskelsmerter etc gi seg på Soya? Er virkelig lei og bare håper på bedring!
Åsle-Marit svarer: Hei!

Vanligvis fungerer en eggstokk som 2 nesten like lenge som en- så det er sannsynligvis en tilleggsfaktor som gjør at den ene du har ikke jobber optimalt.
Har du fått påvist tidlig overgangsalder er de interansjonale retningslinjene at du skal substueres med østrogen inntil ca 50 år, altså inntil vanlig overgangsalder. Det er vist at dette er best for å bevare benmassen og motvirke benskjørhet, og sannsynligvis forebyggende for hjret-karsykdom. Soya er i denne sammenhengen alt for svakt, og du er for ung til at jeg kan anbefale det.
Graviditet er imidlertid ikkehelt utelukket, så mange velger derfor en p-pille som både da vil gi hormonsubstitusjon og hindre graviditet. F.eks en pille som heter Qlaira kan være et godt valg, fordi den passer i styrke og inneholder naturlige østrogener. Den kan også brukes helt fram til 50 år hvis du ellers er frisk.
Hilde: Hei!

Hva slags utflod er normalt etter at man ikke lenger har mesnstruasjon?

Åsle-Marit svarer: Hei!
Etter at man er kommet i overgangsalder vil det normalt bli mye mindre utflod, noen har nesten ikke noe i det hele tatt.
Slimhinnen er imidlertid mer følsom for påvirkninger utenfra, det blir en ubalnse i mikrobene, pH balansen forrykkes, og det blir mer utflod ofte med svie og lukt.
Dette er ganske vanlig og kan forebygges ved bruk av lokale østrogener som bidrar til en mer normal bakterieflora, men også kan lage mer utflod igjen.
Men det vanlige er altså at det blir mindre utflod med alderen.
humørsvingninger: Hei! Er 53 år, 2 år siden menstruasjon stoppet, Har hetetokter, men er til å leve med når jeg bruker Femarelle. Sliter veldig med humøret, er nedstemt, og også sint. Har prøvd Johannesurt og det hjelper veldig. Bruker ingen andre medisiner så det skal da ikke være noe problem med bivirkninger slik jeg har forstått, men er likevel litt redd for dette. Hva med bedøvelse hos tannlege f.eks, er det noe jeg trenger å tenke på? Er det greit å bruke Johannesurt i flere mnd? Hvor lenge er det vanlig å slite med hetetokter og humørsvingninger?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Når det nå er gått 2 år siden mesne stoppet, så slipper vanligvis hetetoktene og humørsvigningene taket, og man kommer over i en mer stabil fase hormonelt sett. Johannesurt har jeg personlig liten erfaring med, men ettersom jeg har skjønt, så er det gammelt middel mot mildere depresjon. Jeg kan ikke nok om Johannesurt til å si noe om påvirkning på andre medisiner. Anbefaler at du spør Bernt Rognline om Johannesurt når han er på ekspertsvar.
Men Femarelle er trygt å bruke, og har det effekt på hetetoktene dine, så er det bare å fortsette med det. Det har ingen tidsbegrensing.
Er du ikke helt i mål med bedring av livskavliteten på Femarelle og Johannesurt, så kan du vurdere anre ufarlige tiltak.
Trening har dokumentert effekt på hetetokter. Og som regel har det god virkning på humøret også.
Noen har også ihvertfall midlertidig effekt av akupunktur på hetetokter.
Til sist er det slik at vanlig hormonbehnadling også må nevnes fordi det er det som virker best på hetetokter og nedstemthet som skyldes hormoner.
Men det høres kanskje ut som det du bruker er greit nok- så lenge du vet at det er uten bivirkninger?
Gamla: Hei, jeg er 52 år og har fått påvist av legen at overgangsalderen har setta i gang for fullt. Bruker femarelle som har bra effekt på hetetokter, men hjelper ikke så godt mot underlivsplagene som tørrhet og kløe. Har operert bort livmor og en eggstokk for flere år siden.Pga et hjerteinfarkt for halvannet år siden tør jeg ikke begynne med østrogen. Har også en del humørsvingninger og sliter med søvnløshet. Hva kan du anbefale som hjelper mot disse plagene? Er ellers i aktivitet, trener og går turer flere ganger i uka, men det er et slit med disse plagene.
Åsle-Marit svarer: Hei!

For underlivsplager som tørrhet og kløe, så anbefales lokale østrogener. Det er lokalbehandling som ikke har noen dokumentere farlige langtidsbirkninger. Av lokale østrogener så finnes det 2 typer-
Vagifem som er reseptbelagt. Og Ovesterin som fåes kjøpt på apotek uten resept. Begge fungerer fint, mens Vagifem er kanskje mer praktisk da det ikke renner ut igjen etter innsetting. Lokale østrogener brukes ikke som en kur,men er i prinsippet livslang behandling. Det taes 2 ganger ukentlig..
For humørsvigninger og søvnproblemer, kan du bruke vanlig sovemedisin og antidepressiva.
Med det kan det være noen bivirkninger. Det gåpr også an å bruke et løstrogenplaster selv om du har hatt hjerteinfarkt, men bare i samråd med legen din selvsagt- det er ikke absolutt kontraindisert. Du som ikke har livmor, trenger ikke å tenke på et progesterontilskudd, og i denne sammenhengen er det en fordel.
julie: Hei!
Jeg er snart 47 år og har hatt plager med ekstrem nattesvette..kjennes ut som om jeg skal ta fyr..,i lang tid, men det kan forsvinne i lang tid for så å komme tilbake..normalt?
Jeg er ikke deprimert, men er mye nedstemt og negativ.. prøver å finne løsninger på et problem, men gir til slut opp for ser liksom ingen ende på ting.
sex har jeg absolutt ingen interese av.
Sterk hodepine
Har verket i kroppen i lang tid, er stadig i manko på B12 og nå D Vitaminer.. fått tilskudd av dette.
Ingen lege har tenk på at overgangsalder kan være årsaken, så måtte be om blodprøver ang dette selv, fikk det bekreftet akkurat nå, verdier de sa noen om sier ikke meg noe, bare at det tydet på at jeg var kommet dit i livet.
Jeg ble fortalt at nattesvetten kan vare i opptil 10 år, stemmer det ? huttetu :)

Noe jeg kan gjøre for å lette på plagene ?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Ofte kommer nattesvetten først, og oftest like før forventet mens og under mens, når østrogennivåene ellers er lave.
Muskel- og skjelttverk, hodepine, nedsatt sexlyst, nedstemthet- alt dette stemmer med overgangsalder Samtidig er mange av disse plagene litt uspesifikke, og kanskje helst hos oss kvinner?
Men har man passert 40-45 år, så er det overgangslalder man må tenke på, inntil det motsatte er bevist.
Varmebølgene går ofte i perioder, varierer med din egen hormonproduksjon, stress og årstid .
De er få som har det som kroppen skal ta fyr i 10 år! Men 10% har faktisk varmebølger helel livet etter menopause, men som oftest til å leve med!
Start med å behnadle det på lavest mulig nivå-
stress ned, prøvd soyabaserte preparater, evt akupunktur.
Kommer du ikke i mål og ellers er frisk, så vil hormonbehandling med østrogen hjlep de fleste. Ca 50% får da igjen noe hetetokter når de en gang slutter. Snakk med legen eller gynekologen din om det!