Spør om overgangsalder og ikke hormonellbehandling

Unknown
Dato
Tirsdag 12. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Johannesurt: Hei! Er 53 år, 2 år siden menstruasjon stoppet, Har hetetokter, men er til å leve med når jeg bruker Femarelle. Sliter veldig med humøret, er nedstemt, og også sint. Har prøvd Johannesurt og det hjelper veldig, Bruker ingen andre medisiner så det skal da ikke være noe problem med bivirkninger slik jeg har forstått, men er likevel litt redd for dette. Hva med bedøvelse hos tannlege når jeg bruker Johannesurt, er det noe jeg trenger å tenke på? Er det greit å bruke Johannesurt i flere mnd? Kan Johannesurt skade lever/nyrer?
Bernt svarer: Hyggelig å høre at du har nytte av Femarelle, hvis du bruker to tabletter daglig kan du prøve å øke til 3 tabletter som vil gi bedre effekt hos mange.

Johannesurt kan du trygt bruke, det er et alt for lite brukt antidepressiva som gir lite bivirkninger. Det er gjort gode studier som viser effekt på nedsatt stemningsleie og depresjon i overgangsalder. Det er riktig som du sier at det kan påvirke flere andre medisiner, det virker da slik at det stimulerer leverens avgiftende systemer så enkelte andre medisiner brytes ned raskere og dermed får mindre effekt. Det påvirker ikke virkningen av lokalbedøvelse som du får hos tannlegen, så det trenger du ikke bekymre deg over ved neste tannlegebesøk.

Du kan godt bruke Johannesurt over lengre tid og som sagt har det lite bivirkninger og har ikke negativ effekt på lever og nyre, tvert om stimulerer det leverens avgiftende systemer.
saaaara: Hei. Er 36 år. har alltid hatt punktlig mens, tok hormonprøver like før jeg skulle bli gravid og alt var helt normalt i 2007.ble gravid med første førsøk.nr.2 ble også født 19 måneder etter første fødsel.men etter siste fødsel kom mensen veldig seint og jeg begynte å fryktelige smerter i ledd og muskler, mye hodepine. og ble stadig slappere. mistet fullstendig krefter i muskler med minste jeg gjorde.Legen mistenkte ME.
Til slutt tok prøve hos gynokolog for ca.1 år siden og det viste teg til til høye verdier av fsh og lh.Fikk beskjed at er i overgngsalder.
Blir stadig verre, har ingen krefter til tider føler at noe er kjempe galt med kroppen.Føler at jeg ikke får nok oksygen og vil kveles og samtidig har smerter i brystet og på baksiden(på ryggen , rett bak lungene) klarer ikke sove av smertene.tok sist prøve hos legen og ser Anti -Mi-2(blot) svak positiv og Anti-pM-Scl75(blot) svak positiv og ANA IF negativ
Hva betyr disse resultatene? Kan det være noe auto immunsykdom? Jeg ble undersøkt ( bare med å bøye på ledd) av legenen og fikk svar at alt er bra og ikke noe feil og må bare glemme resultatet av testen det betyr ikke noe!
Jeg er bare 36 år og jeg har aldri vært syk før, at jeg plutselig er kommet i overgangsalder og til tider er så dårlig at føles som kommer til å dø.kan man si at det ikke er noe feil?vær så snill å hjelp meg.hvor kan jeg dra, hvem kan jelpe meg? hilser masse
Bernt svarer: Du er 36 år å har fått beskjed om at prøvene viser at du er i overgangsalder, det er uvanlig tidlig og jeg synes det bør utredes nærmere. Det bør blant annet utelukkes at du ikke har en annen underliggende sykdom. Etter 2. fødsel i 2009 ble du dårligere med kraftige smerter i ledd og muskler, hodepine, og utmattelse - legen din mistenkte ME - jeg synes at du bør få ledd og muskelsmertene dine grundigere utredet når du stadig blir verre.

Det er klart at tidlig overgangsalder kan forverre en rekke andre plager, så når du er grundig utredet er det naturlig å oppstarte behandling av menopause plagene for å se om det også reduserer smertene og utmattelsen.

At du er Anti-pM-Scl75(blot) svakt positiv og anti-Mi-2 svakt positiv kan tyde på at du har en autoimmun sykdom i tidlig fase selv om du er ANA negativ. Du har sikkert googlet og funnet at disse auto-antistoffene kan sees ved autoimmune muskelbetennelser og systemisk sklerose og ved flere andre autoimmune sykdommer. Med så mye symptomer du har synes jeg som sakt dette bør utredes grundigerer på revmatologisk eller immunologisk avdeling - hvis du ikke allerede er henvist bør du henvises.

Helt uavhengig av en slik utredning kan du altså be om å få behandling for overgangsalder for å se om det kan reduserer utmattelsen og smertene i muskler og ledd.