Spør om overgangsalder og behandling

Unknown-2
Dato
Tirsdag 19. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Heidi: Hei. Jeg er 41 år og lurer på om jeg kan ha kommet i overgangsalderen. De siste ukene har jeg mange ganger i løpet av døgnet opplevd svettetokter etterfulgt av frysninger. Dette kommer veldig brått og jeg svetter skikkelig. Enkelte dager har jeg veldig mange "utbrudd". Det skjer også om natten og dette gir dårlig søvn.
Jeg opplevde det samme en gang i høst, men plutselig så gav det seg og kom tilbake for noen uker siden. Jeg holder nå på å bli helt sprø av dette. Det er plagsomt når jeg er ute blandt folk og jeg får hetetoktene. Blir knall rød i fjeset og svetten siler.

Jeg har også det siste 1,5 året hatt delvis uregelmessig mens. Det kan noen ganger gå flere uker over tiden, for så så være regelmessig to måneder og deretter ett nytt opphold.

Hva kan jeg gjøre for å få hjelp til disse plagene?
Jeg har ikke barn, røyker ikke og trener regelmessig.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Det høres ut som hormonelle svigninger kalt overgangsalder.Det er vanlig at det i begynnelsen varirer så mye, noen måneder fungerer eggstokkene som før- andre måneder halter det og du får plager. Det vanlige mønsteret er at mensen nå etterhvert blir sjeldnere, samtidig som ubehaget vanligvis øker på.
Du bør oppsøke lege og få tatt hormonell utredning for å få bekreftet klimakterium. Hvis du ellers er frisk, ikke har noen familiær opphopng av brystkreft eller blodpropp,høres det ut som du er kandidat for hormonsubstitusjon med østrogener.
Det både pga alder og grad av plager. Lykke til!
saaaara: Hei!
Jeg har skrevet til deg før også.Er 36 år,med tidlig overgangsalder etter fødsel.Jeg selv mener det må ligge noe bak dette og jeg kan ikke plutselig fra å være helt normal og komme til overgangsalder. Har vært fryktelig slapp, og av og til fullstendig kraftløs i musklene særlig i armer og bein.prøvene hos legen viste svak positiv Anti-mi 2 og anti pm-scl75 som vises i autoimmune skdommer. Men siden det er svakt så legen vil helst ikke tenke på de.Har nå brukt nuvaring i 6 måneder og er fornøyd. Men jeg har en del problemer, vet ikke om det er pga.hormonene eller. Har nå hatt kjempe smerter i brystet særlig venstre side.før var det av og til men nå er nesten hele tiden. Jeg føler at ikke får nok oksygen og kveles.veldig ubbehagelig.ofte våkner jeg om natta av smerte på ryggen helt oppi bak egentlig ribbeina.Er disse vanlig å ha i min situasjon eller skal jeg kontakte lege?Blir også andpusten og i perioder hjerter hopper liksom.
Et annet problem er at jeg ikke har noe lyst.Betyr det at hormoner jeg får av nuaring ikke er nok?Hva kan jeg gjøre ellers? har også migrene med aura. HVa du du anbefale til meg i en slik situasjon. Hva er tryggest å bruke av hormoner.både med tanke på livmorkreft og blodpropp fare?helsen min er så alvorlig at jeg ikke klarte meg i jobb og nå er jeg i permisjon uten lønn. for blir ikke trodd av legen. Dette gir ekstra belastning med stress og økonomisk problem.
takk på forhånd
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det var trist å høre at en så positiv livvsopplevelse som det er å få barn, avstedkommer så mye plager og problemer etterpå.
Men det er slik at autoimmune sykdommer, som også eggstokksvikt og tidlig overgangsalder kan være forårsaket av, kan trihgges av svangerskap og barselperiode.
Nå husker dessverre ikke jeg hva du skrev forrige gang du henvendte deg her på overgang. Men jeg regner med at du har fått konstantert tidlig overgangsalder på hormonprøvene dine.
Når det først svikter i en kjetel slik som eggstokkene er, så kan det svikte i andre kjertler som lager hormoner også. Det er viktig å sjekke at stoffskiftet og binyrene fungere som de skal, og at du ikke har latent sukkersyke.
Smertene i brystet som du beskriver bør du absolutt få undersøkt nærmere. Jeg ser ikke noen direkte sammenheng med tidlig overgangsalder her.
Nedsatt lyst er et vanlig problem knyttet til overgangsalder, men også andre hormonubalnser.NuvaRing er det svakeste av alle prevensjonsmidlene, og har du for tidlig overgangsalder er ikke det tilstrekkelig hormontilskudd.
Men det er en fordel når du har migrene med aura å unngå hormoner i tablettform. Hormonspiral sammen med et østrogenplaster som kan doseres opp og ned etter behov, er et bra alternativ.
Lykke til---
Hilsen Åsle-Marit
Mann 63: Har de siste ukene hatt mange hetetokter.
Hva er årsaken når menn har dette?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Hetteokter hos menn relaterer jeg ikke direkte til testosteronfall, slik som østrogen hos kvinner . Testosteron synker mer gradvis gjennom hele livet hos menn, og har ikke det samme droppet rundt 50 år som østrogen hos kvinner.
Jeg ville lurt på om du hadde litt feber, om det kunne være forstyrrelser i stoffskiftet eller en medikamentbivirkning.
Det finnes også andre sjeldnere tilstander som kan forårsake hetteokter, slik som lymfoser og hormonproduserende svulster.
Så hvis det fortsetter, så en en utredning hos fastlegen din å anbefale!
Lykke til!