Spør om overgangsalder og ikke hormonellbehandling

Unknown
Dato
Tirsdag 9. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

kvinne 50: Hei!
Hva er dette med bioidentiske hormoner? Jeg har hørt om progesteronkrem, men er det ikke andre hormoner som slakker av rundt 50? Er overgangsalder en slags mangeltilstand på mange hormoner?
Bernt svarer: Plager som kommer i overgangsalder skyldes at østrogen og progesteron produksjonen synker kraftig. Hetokter, svetting, leddsmerter, tørre slimhinder, nedsatt humør skyldes østrogenmangel først og fremst.

Bioidentiske hormoner er hormoner som er helt like kroppens egene hormoner. Både Progesteron og østradiol er bioidentiske, østradiol er et av kroppens bioidentiske østrogener. Hvis det er syntetiske gestagener(progesteron lignende stoffer) eller syntetiske østogener - er de ikke helt like kroppens egene hormoner, men har altså lignende effekt som progesteron og østrogen. Bioidentiske hormoner er best å bruke fordi de syntetiske ikke bioidentiske ofte har fler og mer bivirkninger.
Trine: Hei Bernt!
Har null sexlyst igjen, har du noen gode råd, finnes det noen produkter som hjelper, eller har du andre gode råd? Det plager meg ikke, men det er jo litt stusselig da.
Tusen takk for svar!
Bernt svarer: Mangel på sexlyst er et sammensatt problem, som ofte øker i overangsaldern pga nedsatt hormonproduksjon. Testosteron er det hormonet som øker sexlysten mest også hos kvinner, men østrogen mangel gir tørrere slimhinder og det påvirker selvfølgelig også lysten.

Litt testosteronkrem kan øke sexlysten også hos kvinner- gis det som krem har det minst bivirkninger Ved begynnende overgangsalder går det an å gi DHEA(dihydroepiandosteron) som er forstadium til både østrogen, progesteron og testosteron - det vil da øke produksjonen - mate opp produksjonen av alle 3 hormonene og har ofte en mild positiv effekt på sexlyst.

Andre naturstoffer som rosenrot og ginseng har også positiv effekt på sexlyst. Er det tørre slimhinder som er en del av problemet kan østrogen i små doser som vagitorier gi god effekt.

Ellers er jo stress den faktoren som kraftigst hemmer produksjonen av både østrogen, progesteron og testosteron. Veldig mange som sliter med dårlig sexlyst i overgansalder, sliter med for mye stress belastning.
Det er altså mane ting du kan gjøre som kan ha positiv effekt på sexlysten.
Mette: Har lyst å begynne med DHEA ,hva mener du om det -
er snart 51 år ,mens ennå ,ikke hetetokter,
har vært litt av og på med estradot ,men har ikke lyst å bruke det ,har vært unten nå i ca 3 uker og alt er fint ,tar noe som heter barbaco tavita ,men synes det er dyrt ,tror du fastlegen min synes jeg er rar som ber om dhea.forstår det skal få opp testeron og østrogen ,
har brukt progesteronkrem NATPRO i flere år ,men føler vi MÅ bruke østrogen,har vi ikke nok av det ,gjennom mat og forurensing,
tar omega 2 ,magnesium og 125 g vitamin D hver dag,
er ikke estradot et syntetisk produkt.
Bernt svarer: Litt DHEA før du er gått skikkelig over i overgangsalder mener jeg kan være lurt å ta noen år for å utsette overansalder og for å myklande overangsaldern. DHEA (dihydroepiandosteron) er bioidentisk og er et forstadium til både østrogen, progesteron og testosteron, det vil derfor øke din egen produksjon av alle 3 hormonene og gi deg mere tid før du går i overgangsaldern.

Østradot er østrogen plaster, når du tar plaster trenger du mye mindre østrogen, ofte bare 10% av den mengden som er i tabletter for å gi samme effekt. Plaster er derfor en mye mer skånsom behandling og gir mye mindre bivirknger og bør alltid foretrekkes fremfor tabletter. Dette skyldes at ved tabletter tas hormonene opp i tarm og går til lever først hvor de brytes ned før de går ut i sirkulasjonen. Tar du plaster tas de direkte opp i huden og går rett ut i sirkulasjonen. Det er nedbrytnings produktene av østrogen som gir de farligste bivirkningen, når du trenger mye mindre østrogen i plaster for å få samme effekt som ved tabletter gir dette derfor mye mindre bivirkninger. I estradot er det bioidentisk østrogen, som østradiol, så det er en fornuftig og skånsom behandling sammenlignet med tabletter. Tar du østrogen som plaster, bør du bruke et gestagen(progesteronlignende stoff), gjerne bioidentisk progesteron som krem i tillegg.

Østrogen i estradot er nok syntetisert - fra naturlige forstadier til
østrogen som finnes i ulike planter - ofte fra kløver og gressarter. Men østrogenet i østradot er østradiol som er et bioidentisk østrogen.