Spør om brystkreft og hetetokter

Unknown-1
Dato
Tirsdag 28. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Lillian : Stemmer det da ikke at østrogen og progesteron har motvirkende egenskaper, slik at hvis man har for mye østrogen (PMS, sterke blødninger, uønsket hårvekst osv) hjelper det å ta progesteron? Jeg spør fordi jeg nå allerede har betalt mangfoldige tusener av egen lomme på denne behandlingen, og hvis alt jeg har lest på nettet om progesteron bare er løgn (ref. f.eks Dr. Leif Ims og andre), så blir jeg jo litt fortvilet. Jeg trodde progesteronets motsatte egenskaper var nettopp det som KAN hindre kreft og ikke stimulere. Når det gjelder arvelig kreft har jeg en prøve inne på den avdelingen du nevnte, jeg ble kontaktet av de for en stund siden. Venter på svar.
Ellen svarer: Kjære Lillian!

Jeg skjønner du har en del uspesifikke plager som det kan være vanskelig å finne en eller flere gode forklaringer på. Som du sikkert er kjent med, så er det noen som sverger til progesteronbehandling med tabletter eller krem og rapporterer god effekt av det for kvinner i overgangsalder. Alle som arbeider med brystkreft er svært skeptiske til bruk av progesteron fordi det har en virkningsmekanisme nokså lik østrogen. Østrogen er som kjent en av de viktigste medvirkende årsaker til kreftutvikling i bryst. Vi fraråder derfor både østrogen og proesteronbruk til kvinner som er brystkreftoperert selv om dokumentasjonen vedrørende østrogen er mye bedre enn for progesteron. Så lenge man ikke vet helt sikkert hvor skadelig det kan være, så maner vi til forsiktighet. Hos kvinner uten brystkreft vil jeg anbefale samme retningslinje.
Overgangsalderen innebærer en stor hormonell omveltning i kroppen, noen har store plager, andre merker lite. Noen har mye plager med hetetokter, andre merker mest humørsvingnnger. Felles for alle er at plagene nesten alltid blir bedre over tid, uansett behandling eller ei.
Jeg synes du bør vurdere å ta en gentest for å få avklart om du har et arvelig brystkreftgen, BRCA 1 eler 2. Fastlegen din kan henvise deg til en avdeling for medisinsk genetikk som kan ta stilling til hva slags utredning som kan være aktuell. Dette er basert på dine opplysninger om flere tilfelle av brystkreft og underlivskreft i familien. Når det gjelder underlivskreft, så er det bare eggstokkreft som har en sammenheng med brystkreft.
Beklager at jeg ikke kan gi deg grønt lys for bruk av progesteron slik du kanskje ønsker. Kunnskapen er for dårlig og sannsynligheten for effekt lik det vi ser med østrogen er altså for stor til at vi som arbeider med brystkreft, kan gå god for det.
Håper du ser en bedring av dine plager!
kristin: Hei! har nylig fjernet en kul i brystet og skal kun ha strålebehandling. Fikk beskjed etter operasjonen at alt var fjernet. Hvordan kan de være sikre på dette?
Ellen svarer: Kjære Kristin!
Alt vev som blir fjernet fra brystet, blir nøye undersøkt under mikroskop av en erfaren patolog. Det kan være vanskelig å få grundig undersøkt enhver cm dersom et helt bryst blir fjernet, men svulstområdet blir alltid nøye undersøkt. Når du bare har fjernet en svulst i brystet, blir svulsten grundig undersøkt. Kulen som fjernes fra brystet blir først lagt i formalin noen dager for å fikseres. Deretter lages det snitt fra flere områder i svulsten og ikke minst alle kantene for å se om alt kreftvev er kommet med ut. Disse snittene blir farget med spesialfarging slik at patologene tydeligere kan se ulike typer vev. De kan på denne måten gi oss et pålitelig svar på at alt som på forhånd var kjent som en kul eller sett på mammografi og/eller ultralyd, virkelig er kommet med ut.
Du må likevel ha strålebehandling fordi det kan være små kreftceller andre steder i brystet som ikke er mulig å se på noen bilder. Med strålebehandling reduseres risikoen for tilbakefall i brystet betraktelig. Nye studier antyder at det å gjøre brystbevarende operasjon med påfølgende strålebehandling gir minst like god prognose som det å fjerne brystet.
Lykke til med strålebehandlingen!
Lillian : Lilj1 (10:23:12): Hei. Jeg er en 46 år gammel kvinne, som på eget initiativ har startet med progesteronbehandling mot mange plager bl.a PMS, sterke blødninger og forhåpentlig beskyttelse mot brystkreft. Moren min døde av brystkreft 54 år gammel og min mormor fikk fjernet et bryst før hun var femti. Det er også tilfeller av brystkreft og underlivskreft på morsiden (bl.a kusine ). Min "tilstand" er nokså sprikende og komplisert (har mange symptomer som skulle tilsi ME/CFS) men jeg er generellt redd for å få kreft (har berettiget grunn, synes jeg). Jeg har lest mye om kreft og hormonforstyrrelser på nettet, men informasjonen er nokså motstridende, og det virker også som det ikke er enighet i fagmiljøene om dette. Vil gjerne ha en oppklaring på dette med progesteron versus østrogen ifm brystkreft. Jeg er ihvertfall ganske sikker på at jeg ALDRI skal ta HRT-behandling, med syntetiske hormoner. Foretrekker naturlige midler.Produktet jeg tar heter Natpro og kommer fra USA. Det er bioidentisk og skal hjelpe mot østrogendominans, som jeg er nokså sikker på at jeg har (har de fleste symptomer). Jeg gjennomgår nå en periode hvor jeg er mye ganske dårlig, har lav energi og har vekslende symptomer (virker som plagene jeg har hatt gjennom 15 år blusser opp i tur og orden, før de forsvinner og noe nytt kommer).Må legge til at jeg har gradvis økt dosen til ganske høy og at det først nå begynner å gi utslag på plagene. Jeg truer bl.a ikke samboeren med å flytte en gang i måneden lenger :-). Er MYE roligere på innsiden, blør vesentlig mindre. Hvorfor er det så lite fokus på progesteron (man leser nesten bare om østrogen) og tror du dette er veien å gå for meg??
Ellen svarer: Hei igjen Lillian!

Leif Ims er en stor forkjemper for bruk av progesteron og har mange tilhengere. Det er mange kvinner som har god nytte av denne behandlingen, mange av disse kvinnene ville nok også hatt god effekt av å bruke østrogen. Du har selv lest og satt deg inn i litteratur rundt progesteron, så jeg vil ikke utdype det mer her. Uansett, jeg må bare gjenta det jeg skrev sist: brystkreftleger fraråder bruk av progesteron. En mulig virkningsmekanisme tilsvarende den østrogen har samt dårlig dokumentasjon er begrunnelsen. Har du god nytte av progesteron, så kan du selvfølgelig selv velge å fortsette å bruke det, men helst for en kort periode. God livskvalitet er også viktig. Det tryggeste vil dog være å unngå bruk av denne type hormonell behandling.

Mvh
Ellen