Spør om brystkreft, forebygging og behandling

Unknown-1
Dato
Tirsdag 17. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

"Anne": Glemte å spørre om følgende: Hvorfor kan man ikke få hormoner/østrogen når man har hatt trippel negativ brystkreft? Den er jo ikke hormonfølsom. Og hvor lenge etter uteblitt menstruasjon er man ferdig med overgangsalder. Går plagene over etter man er ferdig med overgangsalderen? Og få man sterkere plager når man blir kunstig satt i overgangsalder pga cellegift. Synes plagene er verre NÅ enn under cellegift behandlingen.
Ellen svarer: ellen: Kjære Anne igjen!
Brystkreft regnes som en kreftsykdom hvor hormonelle faktorer spiller en viktig rolle selv om svulsten din manglet østrogen og progestronreceptorer. Trippel negative svulster kan ha en noe dårligere prognose enn andre svulster og vi er derfor ekstra forsiktige med å utsette pasienter med trippelnegativ brystkreft, for østrogen. Østrogen kan være energi for evt. gjenværende kreftceller til videre vekst.
Et år etter siste menstruasjon, regner man at overgangsalder er inntrådt. Noen har få eller ingen plager ved overgangsalder, de fleste har plager av ca. 1 års varighet, men noen få kan ha plager med hetetokter så lenge de lever. Vanligvis kan man få en pekepinn på hvordan ens egne plager vil være, ved å høre med mor om hvordan hennes overgangsalder var.
Ja, dersom man brått kommer i overgangsalder, som ved cellegiftbehandling, så er plagene verre enn dersom overgangsalder inntrer på naturlig vis med gradvis fallende østrogenproduksjon.

Hilsen Ellen
steinar : hei kan eg kombinera curcumin og silymarin tabletter
Ellen svarer: Hei Steinar!
Ellen har prøvd å finne ut av dette, men kan ikke svare, du må nesten spørre Bernt neste gang han er på nettprat.
Vennlig hilsen redaktør Siri
steinar mjelde: hei er curcumin trygt og bruke eg tenker på levern steinar
Ellen svarer: Hei Steinar!
Ellen har prøvd å finne ut av dette, men kan ikke svare, du må nesten spørre Bernt neste gang han er på nettprat.
Vennlig hilsen redaktør Siri
"Anne": jeg er en kvinne på48 år. Brystkreftdiagnose, trippel neg. okt. 2012. Vært gjennom cg, operasjon og stråling på Radiumhospitalet. Cg først, da svulst over 5 cm.
Ferdig behandlet i slutten av juli 2013. Nå kastet inn i overgangsalder og sitter med mange spørsmål og plager. Har fått fremfall av skjede og svært tørre og såre slimhinner grunnet hormonforandringer, som min gynekolog sier. Sårt og annerledes "der nede". Urinrørsåpning er sår og utvidet og ubehagelig når jeg tisser, Vært hos gyn og forklart disse plagene. , Noen får det slik i overgangsalder,får jeg til svar. Har også ofte følelsen av PMS og at mens skal komme, svært oppblåst mage og murring i mage og korsrygg. Tatt GU og alt ok. Jeg har forstått det slik at jeg ikke år tilbake menstruasjon i min alder. Er det riktig? Hvorfor da slike "mens" symptomer? Jeg har også fått vite at jeg ikke kan få østrogener/hormoner for å lette plage pga brystkreften. Lurer da på om jeg kan ta Femarelle? Evt noe annet som kan hjelpe meg med disse plagene. Bruker Repadina uten særlig bedring
Har sendt deg spørsmål vedr. bruk av Femarelle etter brystkreft behandling pga plager med hetetokter og svært såre slimhinner. Lurer også på hvorfor jeg har mistet det meste av kroppshår etter ferdigbehandlet på cg. Har fått 4 Fec 100 og 11 taxol. siste cg i april. fått tilbake hår på hele kroppen. Men mistet det meste av hår på kroppen (armer, ben og kjønnshår) i september. Beholdt håret på hodet, men vipper kommer og går. Ingen lege har ennå kunnet gi meg en ordentlig forklaring på dette.
Har også fått radoijod behandling nov i år, grunnet Graves. Stoffskifte ble etter 3 uker for lavt (TSH 5,3) satt på levaxin og kortison og nå 3 uker etter (FT4 25 og TSH 0.09 T3 5,3) Lurer også på om det var lurt å utsette kroppen for denne belastningen oppi alt annet akkurat nå. Men endokrinolog og onkolog godkjente det. Men må si jeg kjenner det på kroppen nå etter alt. Hilsen en sliten kropp..
Ellen svarer: Kjære Anne!

Det var mange spørsmål å besvare!
Etter gjennomgått behandling med cellegift, er det ikke uvanlig at man går inn i permanent overgangsalder i din alder. Menstruasjonen din vil mest sannsynlig ikke komme tilbake. Du opplever nå overgangsalderbesvær med hetetokter og såre slimhinner. Siden din tumor var såkalt trippel negativ (uten hormonreceptorer), så skal du ikke bruke Tamoxifen eller aromatasehemmer. Repadina kan gi noe lindring i forhold til fuktighet, men avhjelper lite de såre slimhinnene.Femarelle inneholder soya og vi anbefaler ikke det da det kan ha østrogenlignende effekt. Jeg forstår at du er veldig plaget med såre slimhinner og jeg ville foreslå at du for en kort periode prøver lokal østrogen i form av vagitorier, f.eks. Vagifem. Noe av dette østrogenet vil kunne suges opp av kroppen, men en må veie fordeler mot ulemper og kort tidsbruk skal ikke innebære noen stor risiko. Håravfallet har mest sannsynlig med cellegiftbehandlingen å gjøre. Det kan fortsatt bli bedre på sikt. Graves sykdom er viktig å behandle, så jeg er enig i at det er lurt at du har fått denne behandlingen nå. Du har vært gjennom et tøft år, du vil nok oppleve et bedre 2014!

Hilsen Ellen
M50 - Tamoxiven bruk: Hei Ellen,

Jeg er 50 år og ble operert i 2009 for brystkreft (høyreside) og brystbevarende. Jeg har stått på antiøstrogener i 4 år nå, og på grunn av prolapser både på ryggen og nakken, står jeg på analgeticum,- 2g. per dag.

Jeg opplever hetetokter, kvalme, svimmelhet, slapphet, vektøkning og 2 episoder mens jeg var på ferie i et varme strøk; fikk jeg krampe på venstre bein.
I det siste blodprøve ble det påvist forhøyet leververdi (uten uvanlige symptomer) og ble henvist til Ultralyd. Etter Ultralyd undersøkelse fikk jeg beskjed i samme dag om å ta CT av buken på grunn av legen så fett rundt leveren, slik at hun ikke kunne se klart på bildene og at det ikke var påvist noe funn.
Noen dager etterpå fikk jeg brev om at det fortsatt en innsnevring i den venstre gallegangen, men de var usikker om hva var årsaken til det. Derfor, har min lege oversendt bildene til St. Olavs Hospital i Trondheim for ny vurdering; og derifra kan jeg få tilbakemelding fra min lege etter at de får svar fra det nevnte sykehuset.
Jeg leste litt om bivirkninger på antiøstrogener, og en av de bivirkningene (under lever/gallegangene) var at man kan få fettleveren. Mitt spørsmål er: I og med jeg får disse plagene, er det mulig for meg å be min lege om at jeg kan bare slutte å ta tablettene? Finnes det noen andre alternativer, f.eks. andre tabletter?
Jeg danser Zumba i 45 minuter, men på grunn av at jeg har vært plaget med mye smerter i ryggen og nakken på grunn av prolapser, kunne jeg ikke danse flere ganger i uke før. Det var nok heldig om jeg kunne gjøre det 2 ganger i uke og av til når etter en trening at jeg fikk smerter, kunne det ta 2 til 3 uker før jeg kunne danse igjen.
Nå er jeg veldig glad for at jeg fant en ny måte å danse Zumba på, jeg tar kun 30 minutter om gangen, og det går nok fint. Nå trener jeg hver dag.
Jeg har også startet med en ny diet, og planlegger å spise mer fiber, frukt, grønnsaker, mindre karbohydrater og drikke mye vann.
Jeg er veldig spent på hvilket svar jeg kan få fra sykehuset igjen.
Håper du kan gi meg råd om hva jeg kan gjøre. Jeg har lyst å slutte med tablettene men samtidig er jeg redd for å få tilbakefall om eventuelt jeg tar denne beslutningen.

Med vennlig hilsen,
M50
Ellen svarer: Ja, antiøstrogener kan gi bivirkninger som hetetokter, vektøkning og noen av de andre ulempene du nevner. Samtidig er antiøstrogener en medisin som har vært benyttet i mange år og med veldig gode resultat mht bedre overlevelse av brystkreft. Antiøstrogen brukes hos kvinner før overgangsalder, men en litt annen type medisin som hemmer østrogenproduksjonen, brukes av kvinner etter overgangsalder (aromatasehemmere). Innsnevring av en gallegang har jeg aldri hørt om som bivirkning av antiøstrogen. Fett i leveren kan nok forekomme og det er gjerne forbundet med at man ofte legger på seg ved bruk av antiøstrogen. Dersom det er grunn til å tro at dine plager kan forårsakes av antiøstrogen, så finnes det andre muligheter. Vanligvis anbefaler vi at man bruker antiøstrogen i 5 år etter operasjon, men det er selvfølgelig mulig å slutte etter 4 år. Nyere studier indikerer dog at man kan ha effekt i 10 år etter operasjon. Dersom du har kommet i overgangsalder, kan det være mulig å skifte fra antiøstrogen til en aromatasehemmer. Disse har ofte også bivirkninger som hetetokter, men noe mindre vektøkning. Jeg synes du skal avvente endelig beskjed vedr. innsnevringen i gallegangen din. Deretter bør du be om en samtale med lege på sykehuset der du ble operert og høre om de har et godt råd til deg. De har mer detaljer rundt brystkreftsykdommen din og kan gi deg et mer spesifikt råd vedr. tablettbruk. Ellers skal du ha all honnør for at du er flink til å trene, tross plager med prolaps. Fysisk aktivitet er viktig for å redusere overgangsalderplager mest mulig. God bedring!

Ellen
Marit : Hallo.

Er 52 år og har hatt overgangsplager ett par år. Har brukt Livial 1,5 år. Min fastlege, som jeg har stor tillit til, sier at dette er helt uproblematisk og at mange bruker dette inntil ti år. Da jeg var på Mamografiprogrammet sa de der at man ikke burde bruke slikt mer enn inntil 2 år. Hva er rett?

Jeg har en søster som har hatt brystkreft, og to søstre og en mor som ikke har hatt det. Jeg er ellers frisk og glad og røker ikke.
Ellen svarer: Kjære Marit!
Jeg forstår det slik at du ikke er brystkreftoperert og jeg har da ingen store motforestillinger mot at du bruker østrogen i en periode med overgangsalderplager. Nyere studier indikerer at det trolig ikke er så stor risiko forbundet med bruk av østrogenpreparat som tidligere antatt. Østrogenpreparat brukt ved overgangsalder er gjerne østrogen kombinert med gestagen (som i Livial). Rent østrogen er minst farlig, men kan ved lang tids bruk kunne gi økt risiko for livmorkreft. Ved kombinasjon med gestagen, så minimeres denne risikoen. Du kan jo prøve og kutte ut østrogen etter 2 år og se om du fortsatt trenger det, evt. se om det holder med bruk annenhver dag. Det vil nok være en fordel om du ikke bruker det i for mange år, men inntil 5 års bruk har jeg ingen store motforestillinger mot.

Hilsen Ellen