Spør om naturlegemidler og overgangsalderen

Unknown
Dato
Tirsdag 4. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

eva: Hei! Kjenner du til More Woman og virkestoffene i dette? Her virker det som om det er urter som skal redusere syntetiske østrogenhormoner og øke testosteron. Jeg skjønner ikke dette helt. Jeg trodde overgangsalderen betydde et fall i østrogen? Hvorfor snakkes det da i More Woman om for mye østrogen? Takk for svar.
Bernt svarer: Hei

Jeg kjenner ikke til More Woman, men har sett på det og skjønner ikke tankene bak produktet. Overgangsalder skyldes østrogenmangel som du sier.
Har ikke komentarer til dette.
Helen51: Kvar kveld rundt kl.20.00-21.00 startar hetetoktene og varer heile natta gjennom fram til morgonkvisten. Dette gjev meg dårleg søvnkvalitet og til tider kan det vere tøfft å komme seg gjennom dagane.
Er det noko eg sjølv kan gjere med dette? Snakke med lege om plaster, tabletter, krem? Har høyrt så mykje om at det som finnast av hjelp er meir helseskadeleg enn til gagn. Helsekost?
Eg har dei typiske plagene med tørre slimhinner og gløymsle.
På førehand takk for svar.
Bernt svarer: Hetetokter er plagsomme nok som de er , men når de i tillegg ødelegger nattesøvnen, gjør deg bare mer og mer sliten og utmattet da må du gjøre noe med det.

Jeg vet jo ikke hvor lenge du har hatt de og hva du har prøvd for å redusere plagene. Ut fra spørsmålenen dine regner jeg med at du har hatt de noen uker/ måneder og enda ikke har kommet i gang med behandling. I gang med behandling må du, for sånn kan du ikke gå.

Gå til legen din å ta blodprøver så du er sikker på at det er overgangsaldern som er kommet. Er det det vill jeg først prøvd Femarell i kombinasjon med akupunktur. Start med 3 tabletter Femarell daglig og kombiner det med akupunkur en gang i uken. Hjelper det en del, men ikke helt kan du legge til progesteronkrem som legen din må skrive resept på og du kan evt også legge til DHEA, som også er på resept. DHEA er dihydroepiandosteron, som er forstadium både til østrogen, progesteron og testoseron - så da vil du få mer av alle tre hormonene. Ikke noe av dette har alvorlige bivirkninger og det vil i alle fall lindre betydelig og for mange vil det være mer enn nok for å holde plagene unna.

Mot tørre slimhinder i skjede vil jeg anbefale at legen di skriver ut østrogen vagitorier, det er lokalbehandling som har lite bivirkninger og vil forebygge mange plager og farandringer nedentil. Må du likevel ty til østrogen , må du velge å bruke plaster, da trenger du bare 10% av østrogen mengden du eventuelt ville trenge som piller for å få like god effekt. Når hetetoktene blir bedre blir søvnen bedre og da blir også hukommelsen bedre.
Lykke til.
Grete i overgang :-): Hei!
Jeg leter og googler etter overgangsplager. Det som ALLTID kommer først er hetetokter... "MÅ" man ha dette for at leger vurderer overgangsalder? Har ikke så mye plager med dette, heller uro, nervøsitet (da av og til med påfølgende varmefølelse). Har nok ikke vært snill med stressnivået til kroppen så i juletider kom smellen.. Bestemte meg for å kutte jukse-hormoner i kroppen, så jeg kuttet Cerazette på julaften. Fikk ÈN dag med mens ca 3 uker etterpå.... Har etter barnefødsel i februar 2010 hatt problemer med å finne prevensjon som passet. Hormonspiral=blødning i 6 mnd, tok den ut etter 1 år - da var jeg lei småblødninger jevnt og trutt. Så Microgynon, samme der med småblødninger i "hytt og vær". Prøvde igjen med ceracette da disse funket da jeg ammet. Men fortsatt småblødninger helt til jeg da nå kuttet dem helt ut. Kan disse småblødningene faktisk være et tegn på overgangsalder allerede da? Fikk også en "plutselig" blødning ved fjerning av spiral, samme da jeg tok celleprøve. Ømfintlig skjedevegg? Humøret de siste årene har vært høye topper og lave daler, og en del tristhet... Har også hatt et par tilfeller av panikkangst. Men det er uroen og nervøsiteten som er ubehagelig. Nevner at jeg fikk mensen før jeg var 11, er nå 42. Håper på et svar på dette - det ble visst litt langt! :-)
Bernt svarer: Du kan godt ha lite hetetokter og likevel være godt inn i overgangsalder å ha mange av de andre plagene: uro, nedstemthet, nedsatt konsentrasjon og hukommelse, leddsmerter, lite sexlyst og tørr skjede er andre plager som kommer i overgangsalder. Den lette varmefølelsen som du får kan være en "minihetetokt", så gå å få tatt blodprøver hos fastlegen din så får du bekreftet om det er overgangsaldern.

Det er helt typisk at plagene utløses eller blir mye verre når du stresser, like vanlig er det at de kan bli borte igjen når du slapper av og ikke stresser - dette er typisk i den sårbare aldern mellom 45 og 52 år. Når du i tillegg kutter Cerazette på julaften, da ber du om det. Men du er vel ikke i den sårbare aldern enda hvis du hadde siste barnefødsel i 2010? - ser at du bare er 42 så dette trenger jo ikke være overgangsaldern. Selv om noen kan få det så tidlig også, så senk skuldern, reduser stress og se om tingen kommer på plass igjen. Småblødningene du beskriver trenger heller ikke være tegn på overgangsalder, men er nok et tegn på at du bør gå til en gynekolog og få en grundig vurdering.