Spør om overgangsalder og alternative løsninger

Unknown
Dato
Tirsdag 4. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anonymus: Jeg er dagfersk innen dette med overgangsalderen, blir 45 om ikke lenge. Har et par spørsmål.

Er det viktigere å holde seg i form når man kommer i overgangsalderen?
Hvilke sykdommer er vanlige å få? Hva er man mer utsatt for?

Kan man blande overgangsalderen med stoffskiftesykdommer?

Ser man for seg at man lever et visst antall år etter overgangsalderen? Blir de som kommer sent i overgangsalderen ofte eldre enn andre?

Er det slik at svettetokter bare kommer som kastet på en og blir der, eller kan de komme og gå over en tid?
Bernt svarer: Hei!
Det er alltid viktig å holde seg i rimelig form. De fleste merker reduksjon i overgangsplagene når de blir i bedre form. Overgangsalderpalger blir også mildere når du reduserer stress og får bedre søvn.

Hvilke sykdommer man er mer utsatt for å få er individuelt, det har med arv og disposisjon å gjøre og levesett.

Stoffskifte plager blir ofte verre og vankeligere å behanldle hvis overgangsalder kommer brått og gir mye symptomer. Siden du bare er 44 år er det lurt å gå til fastlegen din å få sjekket dette, for å være på den sikre siden.

Det er også individuelt hvor lenge man lever etter overgangsalderen, her betyr arv og livsstil mest ikke når du kommer i overgangsalder.

Svettetokter kan komme brått på en eller det kan komme over tid. Noen får det knapt nok, men det er sjeldent.

Svaret er sponset av Balderklnikken
bente: Jeg lurer på om problemer med balansen/sjangling (som når du kommer på land etter å ha vært på båt) kan ha en sammenheng med overgangsalder?
Er det også slik at pre fasen er den med de største hormonsvingningene? At når man endelig har sluttet å blø, så er man over det verste?
Jeg er 46 år og mine problemer med balansen/sjangling og generell redusert livskvalitet startet for 3 år siden, altså da jeg var 43 år. Min mor startet overgangsalder i 53-54 års alder. Kan det være at jeg var tidligere ute pga store doser hormoner for IVF?
Jeg hverken drikker eller røyker. Jeg trener 3-4 ganger i uken og spiser stort sett ganske sunt, i tillegg tar jeg Femarelle. Jeg har også normal vekt.
Jeg tar Dong Quai, som har hjulpet mot svetting, men har enda ikke funnet noe for balansen/sjanglingen. Jeg har forsøkt å ta tilskudd av Østrogen, men siden jeg er plaget av migrene, ble dette bare verre og jeg måtte slutte. Jeg har også sjekket hos nevrolog, han fant ingenting.
Hva kan jeg gjøre for problem med balansen/sjanglingen?

Kan du hjelpe?
Vennlig hilsen Bente
Merry: Hei Bernt!
Jeg er en dame på 57år,og jeg sliter med overgangsalderen. Jeg bruker Femarelle 2ganger daglig,bruker Progesta krem og får akupunktur 1 gang i måneden,går også med akunåler i øret hele tiden.Syns det funker veldig bra for hetetokter,hjertebank og disse plagene som følger med:-) Men jeg sliter med noe som ligner veldig på menssmerter flere ganger i måneden. For 8år siden fikk jeg fjernet livmoren pga krafig mens og mye oppblåst,og da skulle det bli bedre ble jeg fortalt. Men det siste året nå har jeg vært veldig plaget med oppblåsthet og disse murrende smertene. Kan det være mulig eller er det noe annet? Har vært til legen,men følte jeg ble avvist,jeg måtte bare drikke Kvann!? Jeg har fortsatt eggstokkene,så da lurer jeg på om jeg fortsatt kan ha disse plagene! Spent på svar,da dette er blitt ett stort problem for meg,er jo oppblåst bestandig føles det som

Blir takknemlig for svar:-)
Gunn: Hei! Nærmer meg 51 år og Har hatt overgangsplager siden starten på 40åra. Har blitt hjulpet av akupunktur de første årene og levde forholdsvist greit selv om hetetoktene var ubehagelig til tider. Har prøvd alt av helsekostprodukter som er på markedet uten hell. Skeptisk til legemidler på grunn av diverse skrekkhistorier. Måtte til slutt be om hjelp hos fastlegen da det til slutt rant i strie strømmer dag og natt. Har prøvd diverse tabletter uten hell, men har nå Estalis depotplaster som ser ut til å fungere. Har ikke mellomblødninger . Vet ikke når jeg eventuelt sluttet å menstruere da jeg har hatt hormonspiralen i 20 år uten blødninger. Spiralen ble fjernet på vårparten i fjor hos gynekolog og hun ville ikke sette inn ny da hun mente jeg var ferdig med overgangsalderen selv om svetten rant i strid strømmer natt og dag. Lurer på om det finnes annet alternativ enn plaster da jeg skal reise til varmere strøk med soling og bading. På forhånd takk:-)