Spør om brystkreft, hormoner og ovargansalder

Unknown-1
Dato
Tirsdag 25. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

andrea: Hei!
Bør man ta mammografi oftere når man bruker hormoner?
Ellen svarer: Kjære Andrea!
Ved bruk av østrogenpreparat vil brystkjertelvevet bli tettere og det kan være vanskeligere å oppdage brystkreft så tidlig som man kan i et mer fettrikt bryst. Det er ikke vist at det å ta hyppigere mammografi, er nyttig i denne sammenheng. Det å ta mammografi hyppig, kan også påføre en uheldig stor stråledose. Så svaret er at det ikke foreligger noen anbefalinger om hyppigere mammografi selv om man bruker østrogen.
bente: Hei!

Er det noen forskjell når det gjelder brystkreft på å bruke p-piller eller hormontilskudd i forbindelse med overgangsalder? Er det ene farligere enn det andre?
Og er det noen forskjell mhp risiko på de ulike typene tabellet/plaster etc som brukes. Er det bedre å bruke plaster enn tabletter når det gjelder brystkreft? Har dosen noe å si? Er det lurt å satse på de bioidentiske hormonene i overgangsalderen?
Takk for svar!
Ellen svarer: Kjære Bente!
Østrogentilskudd anses for å være mest uheldig med tanke på risiko for å få brystkreft.P-piller er i langt mindre grad forbundet med brystkreft. På den annen side kan P-piller forebygge eggstokk-kreft. Det er sjelden at man står overfor et valg mellom østrogentilskudd og P-piller ved overgangsalder. Østrogen bør bare brukes dersom man har store plager med overgangsalder. Dersom det er indikasjon for å bruke østrogen, så må de aller fleste bruke et kombinasjonspreparat med gestagen. På generell basis, bør man bruke minst mulig mengde hormon, men som selvfølgelig samtidig gir god virkning. Så vidt jeg kjenner til, så har vi ikke god nok kunnskap om bioidentiske hormoner til å kunne anbefale disse framfor andre typer østrogentilskudd.
frustrert: Hei!
Jeg er 38 år.Det siste året har jeg hatt fryktelig smerte i høyre bryst. smerten strekker seg mot armhulen. Klarer ikke berøre brystet. forrige uke oppdaget jeg at det kom væske ut vorten.og så kom det når jeg klemte på det. Men ikke mere væske nå etter dette. Har fått time til mammografi. Jeg var på ultralyd for et år siden pga av smerten men legen fant ingenting. Hva kan det være? Jeg får ofte steke smerter bak ryggen opp til skulderen Nøyaktig bak brystet. Smertene har av og til vært så sterke at jeg ikke fått ligge eller sove.
Kan det ha sammenheng? Kan det være kreft? Jeg har til tider vært kjempe sliten og følt meg tom for energi...

Glemte å si at jeg etter fødsel fikk hormon kaos og muligens tidlig overgangsalder. Jeg bruker nuvaring. kan brystproblemet være pga av det? Er jeg i større fare for brystkreft nå hvis jeg kommer i tidlig overgangsalder? Jeg har migrene m aura så nuvaring er sikreste jeg har funnet. vet du om andre alternativer?
Ellen svarer: Kjære frustert!
Det er uvanlig med så sterke smerter som du beskriver i et bryst. Hormonelle svingninger, enten det skyldes noe kroppen selv besørger eller eksternt via f.eks. hormonspiral, vil oftest gi ømhet i begge bryst. Plagene dine er lite forenlig med kreft, men bør utredes med ultralyd og mammografi. Siden du har registrert væske fra brystvorten, så kan plagene dine skyldes en godartet utvidelse i en melkegang, en duktektasi. Slike duktektasier kan gi smerte ved at væske hoper seg opp i disse utvidede gangene. En annen mulig forklaring på dine ensidige plager, er cyste som også kan være smertefulle. Cyster er nokså vanlig før overgangsalder. Få sjekket brystet med ultralyd og mammografi før du vurderer å endre noe i forhold til valg av prevensjon, det er mindre sannsynlig at spiralen er årsak til dine plager. Det er veldig tidlig å gå i overgangsalder når du bare er 38 år. Fastlegen kan ta blodprøver for å sjekke dine hormonelle forhold.Lykke til!
Lisbeth: Jeg er en dame på snart 42 år og har helt klart begynt med overgangsproblemer det siste året. Blant annet humør-svingninger og nattsvette er ett sikkert tegn. Jeg føler meg veldig tung og trøtt (mer enn vanlig) i løpet av en dag, men da litt "på og av." Jeg er veldig glad i å trene og lurer på om jeg skal skal fortsette å trene som før og overse trøttheten, eller om kroppen trenger mer hvile pga hormonkaoset?
Ellen svarer: Kjære Lisbeth!
Det høres ut som overgangsalder det du beskriver selv om du er nokså tidlig ute med overgangsalder. Vanligvis skjer det rundt 52 års alder, men det kan være store aldersforskjeller. Jeg vil si at den beste medisin mot de plager du beskriver, er å trene. Trening gir overskudd, demper hetetokter og er med på å forebygge hjerte/kar sykdommer og kreft. En times trening om dagen er nå anbefalt av amerikanske helsemyndigheter. Er du veldig trøtt og sliten en dag, skal du likevel med god samvittighet ta det med ro og la kroppen restituere seg. Fortsatt god trening!