Sex, søvn og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 6. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

fORTVILET: hei.
Jeg er 51 år og fikk fjernet begge eggstokker og livmor 29 september i 2013.. Har brukt Activelle siden 3 januar 2014.har ikke løst og bruke de for jeg har en vennine som fikk brystkreft av de.
Jeg gruer meg og ta de hver dag,Har hørt att jeg kan ta Bioidentiske hormoner- Fikk anbefalt progestoron og østrogen plaster og testoron. en dr. leif Ims sa dette, Er ikke for hormoner idet hele tatt.
Kan du hjepe en fortvilet dame.Hva skal jeg ta
Åsle-Marit svarer: Heisann!
Når du har fjernet både livmor og eggstokker, så kan du ta bare østrogen. Activelle som du har brukt inneholder foruten østrogen også et syntetisk getagen. Rene østrogener som du kan ta, viser ingen økning i brystkreftrisiko ut fra de siste undersøkelsene.
Østrogen kan taes enten som tabletter, plaster eller gel. Det er likt det østrogen som kroppen selv lager og bioidentsik nok også for Dr- Ims som du har hørt om. Det fåes påresept på vanlig måte. Du kan i tillegg ta testosteron som gir mer energi og sexlyst, hvis dette oppleves som et problem. Det fåes også på resept som gele, men bare preperater som er laget for menn er tilgjengelig på det norske markedet, og så må man redusrere dosen til en 1/10 av mannlig dose. Men apotekene kan til en dyr pris lage testosteronkrem som kanskje er lettere å bruke.
Hormonsubstitusjon når du er 51 år er et valg. Du hindrer benskjørhet så lenge du tar hormoner, men forebygger ingen annen sykdom eller død med sikkerhet. Det er slik at når du brått fherner eggstokkene, så kommer du i en ny hormonbalanse oer natten. Det føler ofte dramatisk, men går seg ofte til med tiden. Så hvis du ikke er for hormoner- så er fortsatt valget ditt. Lykke til!
trist: Hei!
etter fødsel kom jeg i overgangsalder bare 33 år.Helt uten videre.
Bruker nuvaring. da jeg har migrene med aura. Men ser at dette ikke er nok for kroppen min, jeg er ung, men siste åre har huden min plutselig blitt gammel. tynn som på gamle damer. Det er så tragisk at jeg ikke vil tenke på det. men hva anbefaler du jeg skal gjøre? hva slags hormon skal jeg bruke, som kan forhindre at jeg går i oppløsning. Fastlegen bryr seg ikke. Ingen hjelp å få. Hvorfor plutselig komme i overgagns alder når ingen i familien nær og fjernt ikke har hatt. Når jeg er blitt gravid begge gangene med et eneste forsøk. det verste er at jeg har ikke følt meg frisk etter fødsel. først kjempe lav vitamin D på 4. og smerter på muskel og ledd. Kan det være at det er en annen sykdom bak dette? sist sa gynokologen at underlivet så helt fint og normal ut. med masse fine egg. Men har jeg egg bør jeg ha kommet i overgang da?
Er det noen spesialister du anbefaler, at kan hjelpe meg med å finne ut det med hormonene? Dette er så fryktelig å bli gammel slik før du er blitt 40. På ultralyd i går fant legene flere kul i halsen, men ennå vet de ikke om det er farlig eller ikke. Kan det være på grunn av de?.
Jeg håper du kan veilede meg slik at jeg vet hva slags hormoner jeg kan bruke at hvertfall ikke huden min blir så gammel?

Åsle-Marit svarer: Hei!
33 år og overgangsalder er tidlig. Som oftest kjenner man ikke til den direkte årsaken til at det skjer, men såkalte autoimmune sykdommer kan også ramme eggstokkene og sette dem permanent eller midlertidig ut av funksjon. For din del er det positivt at man fortsatt ser mange egg på ultralyd.
Både lavt vit D og østrogenmangel kan gi muskel og leddsmerter slik du opplevde etter fødsel.
Når det gjelder NuvaRing, så bør du få erstattet den med annen hormonsubstitusjon. NuvaRing er det svakeste som finnes på markedet. Dess yngre du er, dess sterkere hormontilskudd trenger du. Det finnes mange alternativer som kan passe for deg. Plaster, hormonspiral, vaginale legemidler anbefales ved migrene og gir minst risiko for blodpropp og passer ved migrene. Får du økt dosen på østrogen, så vil du se at huden din vil bli tykkere og mer som før.
Du bør bli henvist til en privatpraktiserende gynekolog i nærheten av der du bor. Da får du den hjelpen du trenger!
Lykke til!