Spør om behandling og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 13. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

trist: Hei!
Jeg er muligens kommet i tidlig overgangsalder. jeg har hatt fryktelig smerte i brystet, klarer ikke røre det stedet. var til mammografi og ultralyd. begge viste noe som ligna på kule.legen forstod ikke helt hva den var. de tok biopci, for en uke siden. har ikke fått noe svar ennå. Samme dag tok jeg ultralyd av hals og legene fant flere kuler, ene på 1.4 cm har fått ny time på sykehiuset. jeg har følt meg fryktelig syk uten at legen har funnet noe svar, blir slapp, trøtt, uten energi... kan da alt dette henge med tidlig overgangsalder? særlig etter biopci av bryst har vært så mye smerte at den stikka liksom bak på ribbeina og skjelletet. jeg klarte nesten ikke stå oppreist eller ligge. Kan det være kreft? kan hormoner være årsak til alt dette? Jeg er 38
Bernt svarer: Hei!

Du må først få avklart årsak til kuler og smerter i brystet.
Det er oftest godartede forandringer, men brystkreft kan forekomme også hos unge.
Overgangsalder er eggstokksvikt. Det betyr at eggstokkene dine er gått tomme for egg, og at menstruasjonen blir borte etterhvert.
Det er ingen direkte sammenheng mellom smerter/kuler i brystet og endringer i hormoner i forbindelse med overgangsalder.
Jeg håper du får en rask avklaring- det verste er ofte å gå å vente på svar og ikke vite.
Sol: Hei :)
Takk for mulighet for spørsmål.
Er 53, kanskje et 1/2 år siden sist antydning til mens. Lang stund uten hetetokter, nå har de kommet tilbake. Periodevis nattesvette og urolig søvn. Har over noen måneder brukt Femarelle men synest ikke effekten er så stor lenger.
Bentetthetsmåling viser jeg er helt på grensen til benskjørhet. (Tidl. radiojodbeh.) Bruker Levaxin + Liothyronin, Calcigran/ Ca, Mg + tran.
Går jevnlig på turer.

Vil du anbefale noe annet enn det jeg tar for å forebygge hetetokter, bedre nattesøvn og styrke skjelettet?
Bernt svarer: Hei!

Hvis du ellers er frisk, og det ikke er familiær opphopning av brystkreft og blodpropp i slekta, så ville det være naturlig å vurdere et tilskudd av hormoner.
Østrogenn/progesteron vil bedre nattesvette og urolig søvn, og forebygge benskjørhet så lenge du tar det.
Effekten av hormontilskudd på hetetokter og benmasse er bedre på hormonbehnadling enn soya som du nå ikke kommer i mål med.
Altfortidlig: kan sterilisering føre til tidligere overgangsalder??
Jeg er 37 år gammel dame som steriliserte meg for to år siden.. etter dette har menstruasjonsyklus og hormoner gått amok.. jeg har en menstruasjonsyklus på alt fra 7 til 30 dager.. Er veldig plaget av pms i tilegg så det er utfordrende med en syklus der du blør i alt fra 7 dager til 17-18..så går det uke så begynner jævelskapet på nytt.. Har vært hos gynokolog og jeg har tatt blodprøver..men alt er normalt.. og de mener det ikke er overgangsalder pga at jeg er 37...har i perioder hetetokter også...Men kan det være overgangsalderen likevel??
Bernt svarer: Hei!

Ved sterilisering så kan litt av blodtilførselen til eggstokkene blibrent over og ødelagt. Hovedblodforsyningen gå derimot langs bekkenveggen og langt fra sterilisering. Det kan av og til medføre at hvis man i utgangspunktet har redusert eggstokkfunskjon fordi man ellers næremer seg overgangsalder, så kan en sterilisering utgjøre en forskjell. Det er ikke så sjelden at sterilisering medfører endret menstruaksjonsmønster. PMS derimot er hormonelt og er ikke sikkert påvirket av steriliseringen. Hormonprøver er ikke av stor verdi i starten av en overgangsalder- de vil varierer nesten fra dag til dag og sier ingenting.
Men det finnes jo hjep å få for bedret blødningskontroll og pms. Hold kontakten med gynekologen. En eller annen form for hormonell regulering er aktuelt, litt avhengig av hva du har tålt før og hvilke erfaringer du har gjort deg tidligere. Selv om du har dårlig erfaring med p-piller, så kan det være andre hormonregimer som kan fungere bedre. Lykke til!
sissel: Hei, Jeg er en kvinne på 54 år som i flere år har brukt hormonplaster, Estradiol. Tidligere brukte jeg hormonspiral slik at dette ble balansert i kroppen ifølge min gynekolog. De siste årene har jeg ikke brukt hormonspiral men kun dette østrogenplasteret. Jeg opplever at jeg er mer følsom og sårbar, kan det ha sammenheng med mindre progestron i kroppen? Bør jeg ta dette og finnes det naturlig Progestron som ikke er i kremform? Legen min mener jeg bør ha antidepressiva for å "utligne", men er det meningen at jeg skal "fylles" opp med det ene og det andre.....lurer jeg på.
Med vennlig hilsen Sissel, 54 år.
Bernt svarer: Hei!
Så lenge du har din livmor i behold, så skal du ta et gestagen ( progesteron) for å buffre den negative effekten av østrogen på livmorslimhinne. Hvis den blir for tykk, kan det medføre celleforandringer og kreft i livmoren. Så et gestagen er viktig, men progesteronkrem absorberes for dårlig over huden til at man kan anbefale dette.
Det finnes både syntestisk progesteron (som i hormonspiral )og naturlig progesteron i tablettform ( på registeringsfritak) som kan være bra alternativer. De fleste bruker tabletter der østradiol er innbakt i samme tablett som et gestagen. Mer føsomhet og sårbarhet kan være tegn på østrogenoverskudd. Progesterondelen virker dempende, cool.
Det kan godt tenkes at hvis du får riktig hormontilskudd, så vil du ikke trenge antideressiva.