Spør om overgangsalder og bioidentiske hormoner

Unknown
Dato
Tirsdag 9. september
Tid
22:00 - 23:00

Innsendte spørsmål

Seremens: Hei!
Var i Frankrike i sommer og fant dette naturlegemiddelet/kosttilskuddet mot pms og sterke blødninger. Nå er det vondt i det jeg tisser eller har avføring, men så blir det borte. Gjør ikke vondt mellom og ikke hvis jeg hopper. Tok pillene i to dager før dette kom og har sluttet med dem nå i tre dager, men lurer på om innholdet kan ha gjort noe med livmoren min slik at den har hovnet opp eller noe? Det er akkurat som om det er noe i underlivet mellom tarmen og urinblæren.
De heter "Seremens" og er produsert av inebios.fr. Har fått oversatt innholdsstoffene, som er uter, i tillegg er det masse vitaminer og mineraler i dem, men jeg tror ikke at det er dem som påvirker meg.
Matrem: 180mg
Vitex: 96 mg
Ryllik: 80 mg
Sitronmelisse: 50 mg
Solbær, bærene: 60 mg
Mjødurt: 50 mg
Artisjokk: 50 mg
Håper dette er noe du kan svare på. Er det en "opprenskningsprosess" som skjer i livmoren min som vil gå over, eller burde jeg bare ikke ta flere av disse pillene.
Tusen takk for svar!
Bernt svarer: Må være ærlig å si at jeg ikke helt skjønner spørsmålet ditt, men skal prøve å svare så godt jeg kan.
Jeg oppfatter det slik at du har brukt dette franske naturmiddelet fordi du har hatt sterke blødninger og mye PMS og at du er i en alder hvor du nærmer deg overgangsaldern.
Etter at du har begynt med preparatet har du fått smerter når du tisser eller har avføring - dette kom allerede etter 2 dagers bruk. I en av urtene(Vitex) er det hormon aktive stoffer, men jeg tror ikke innholdstoffene i dette produkte kan ha påvirket deg mye hormonelt og kan ikke svare deg på om det er en sammenheng mellom preparatet og de "bivirkningene" du føler du har fått.
En god regel er imidlertid alltid å slutte med produktet når man mistenker at det gir bivirkninger for å se om disse da forsvinner.
Hvis bivirkningene blir borte når du slutter, skal du ikke bruke det mer. Tror altså de plagene du kjenner ikke er en "opprenskningsprosess" i livmoren din som vil gå over. Uansett bør du ta med en urinprøve å gå til legen din så han/hun kan undersøke deg nærmere å ta prøver.
Veronica: Hei! Jeg er 47 år, kvinne. Fortsatt regelmessig mens, men har voldsomme humørsvingninger, angst, uro og nedsatt sexlyst. Må tilføye at jeg har slitt med depresjoner opp gjennom årene, men går ikke på noen form for medisiner. For 10 mnd siden sluttet jeg helt å drikke alkohol, etter å ha konsumert vin og øl nesten daglig de siste 5 årene. Og hatt et moderat alkoholbruk siden jeg var 20. Jeg har begynt å trene kondisjon, styrke og lette yogaøvelser 5 ganger per uke. Spiser sunt og drikker masse vann, ferskepressede juicer, og grønn og hvit te. Mitt spørsmål er om hormonene blir mye påvirket av at man slutter helt å drikke alkohol? Kan disse store endringene i kroppen påvirke overgangsalder og plagene ifb med dette? Kan dette ha fremskyndet begynnelsen på min overgangsalder? Håper på svar, da jeg ikke har funnet så mye om dette temaet ellers på nettet. Takk!
Bernt svarer: Så bra at du har tatt tak i livet ditt og sluttet å drikke, begynt å trene både styrke og Yoga å spise sundere. Det du har gjort nå vil alt normalt redusere og også kunne utsette overgangsalder plager. Normalt vil disse endringen også påvirke humørsvingninger, uro, nedstemthet og nedsatt sexlyst i en positiv retning, men skjønner at den effekten til nå ikke er tilstrekkelig.
Alkohol i for store mengder blir alltid en belastning og fører til et mer uregelmessig liv og en stressbelastning på kroppen som kan fremskynne overgangsalder. Et mer moderat alkohol inntak trenger derimot ikke virke negativt inn på overgangsalder. Normalt vil det å slutte å drikke når du har hatt et for stort alkoholforbruk alltid ha positiv effekt og redusere overgangsalder plager - men du er i en alder hvor hormonproduksjonen din er på vei ned så det er ikke gitt at det å kutte alkoholen er nok til å fjerne plagene.
En annen problemstilling er at alkohol i fettvev hos kvinner omdannes til østrogen aktive stoffer, så i noen tilfeller kan det å slutte brått også tenkes å redusere østrogen aktivtet og dermed bidra til å utløse og forsterke plager. Dette siste må imidelrtid ikke få deg til å begynne å drikke igjen og i alle fall ikke store mengder alkohol, men et moderat forbruk har neppe negative effekter på overgangsalder plager.
Når du leser dette skjønner du at problemstillingen er sammensatt. Når du er 47 og nærmer deg overgangsalder er hormonproduksjonen på vei ned og da er kroppen følsom for selv små forandringer og spesielt følsom for alt som øker stress nivået. Alle former for stress vil fremskynne og forverre overgangsalder plager.
Det er derfor veldig viktig at du sover godt, minst 7 - 8 timer hver natt.
provera.: Hei :-) er en dame på 42 år som for 3 uker siden tok en utskraping pga blødninger og polypp i livmoren. Gynekologen gav meg provera, har nå gått 3 dager på det, og synes å kjenne at brystene er litt ømme, er det pga provera? Det jeg er mest bekymret for er vektøkning, har slanket meg 20 kg det siste 1, 5 året, og har ikke lyst å legge på meg...
Gynekologen tok ingen blodprøver ang hormoner av meg, burde han gjort det før jeg ble satt på provera?
Burde provera tas til samme klokkeslett hver dag?
Håper på svar hilsen anne:-)
Bernt svarer: Provera er et syntetisk gestagen som brukes ved livmorblødninger ved for lav progesteron produksjon. Det brukes også i kombinasjon med østrogener ved klimakteriske plager.

Ved blødningsforstyrrelser slik du har hatt brukes 5-10 mg daglig i 5-10 dager fra 16. eller 21. dag i syklus. Behandlingen bør fortsette i minst 3 sykler.

Det er riktig at både vektøking og brystspreng er bivirkninger som kan forekomme. Du bør derfor følge opp kontroll hos gynekologen din og bruke provera en begrenset periode for å få kontroll over livmorblødningene.

Med en slik problemstilling som du beskriver med blødninger og polypp i livmor er det ikke strengt tatt nødvendig å ta hormonprøver. Det er alltid en fordel å ta legemidler til omtrent samme klokkeslett for å få mest mulig stabile serum konsentrasjoner. Provera absorperes raskt men har en lang halveringstid på omkring 50 timer, det er derfor ikke noe problem om tidspunktet du tar provera på dagen varierer litt.