Få svar rundt overgangsalder, hormoner og søvnløshet

Unknown-2
Dato
Onsdag 29. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Merete: Hei, er 46 år og har på et og et halvt år tatt ut hormonspiral og vært gravid 3 ganger. Desverre mister jeg pga dårlig eggkvalitet. Mistet siste for en uke siden. Så kroppen mi har vært full av hormoner. Nå er hcg normal. Jeg har siste mnd vært varm nesten hele natten og litt av og på på dagtid. Ikke svette. Er innimellom dissig i hodet. Veldig humørsvingninger og siste dagene litt rar i leddet i tommelfingeren. Sover dårlig har jeg gjort de siste årene. Er dette overgangsalder eller kan det være kluss i hormoner som siste året har vært veldig av og på. Ønsker veldig å bli gravid. Hvordan er sjansen???
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det beste er nok å se det an litt noen uker, eller et par måneder til, for den siste graviditeten har nok også gjort sitt til at du er litt på tur med hormonene nå.
Ha litt tolmodighet.
Få sjekket hormonene dine og blodtrykket ditt hos legen din. Siden du blir gravid er det neppe overgangsalderen. Har du fått sjekket progesteronnivået ditt? Og om du kan ha forstyrrelser i koagulasjonsfaktorene dine?

Marie: Hei. Jeg er ei kvinne på 51 år. Opplever at jeg veksler mellom feber og ikke. Blir plutselig rar i hode og helt varm i hode og feber mellom 37 og 39. Har holdt på med dette i flere mnd, men har hatt overgangen i mange år. Fjernet livmoren i 2000. Kan det ha noe å si? Er redd for at tempen veksler hele tiden, er redd for at jeg kanskje er alvorlig syk. Tusen takk for hjelpen!
Åsle-Marit svarer: Hei!
Overgangen "topper seg" der du er i livet nå. De fleste har sin siste mens mellom 50 og 52 år, og de fleste har mest symptomer og plager akkurat da. Du som har fjernet livmoren, kan ikke følge med på mensmønsteret. Varmebølger slik du opplever er mest sannsynlig at østrogenhormonene nå er helt i kejlleren og det tar vil ta tid for kroppen din å venne seg til det.
Mange kjenner på nattesvette og hetetokter lenge før menstruasjonsslutt.
Det er ikke sannsynlig at du er alvorlig syk, men det er faktisk andre sykdommer som kan gi varmebølger.
Hvis du er engstelig for at det kan være noe annet, så anbefaler jeg en helsesjekk hos fastlegen.
For høyt stoffskifte og infeksjonssykdommer kan være andre årsaker til varmebølger.
Av og til forsøkes et lite østrogentilskudd, og hvis det forandrer tilstanden, så er i hvertfall diagnosen gitt!
Tine:
Jeg er en kvinne på snart 50 år som har hatt overgangsplager i mange år nå. Ca. 1/2 år siden siste menstruasjon. Har hatt hetetokter i ca. 1 år (kun på dagtid), men disse er helt overkommelige og plager meg ikke så mye. Det som er problemet og som tar all energien fra meg er at jeg i perioder (varighet fra 2-8 dager) er så mye uvel og har vondt i kroppen. Er som en tannpine noen ganger (nesten litt som feber-/muskelverk). Har også smerter i bekkenområdet. I disse periodene blir jeg også ekstremt nedstemt/deprimert/sint, og blir nesten redd mine egne tanker (føles litt som PMS x 10). Disse kveldene ligger jeg stort sett bare på sofaen – alt annet er et ork, og jeg er også veldig trøtt. Blodprøver viser ingen spesielle mangler. Så kan jeg få en god periode der jeg føler meg helt "normal" og glemmer det vonde – helt til neste gang. Er det vanlig å ha sånne "sykluser" etter at menstruasjonen har opphørt? Jeg er 100 % sikker på at dette er hormonrelatert. Kan jeg håpe at dette er noe som vil bedres etter hvert, og hvor lenge varer sånne plager etter opphørt menstruasjon?Har forsøkt hormonbehandling (Activelle), men da ble jeg bare enda mer deprimert. Prøver å trene og gå tur så ofte jeg orker, og går jevnlig til massasje. Jeg er så fortvilet over hvordan hverdagen min har blitt, og det går selvfølgelig ut over de rundt meg også. Synes ingen tar meg alvorlig, verken fastlegen eller gynekologen. Om jeg skulle prøve hormonbehandling igjen; hva ville du foreslå som gir minst bivirkninger (jeg har hormonspiral) ?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det hørtes slitsomt ut-
Det er ikke uvanlig at man i flere måneder, kanskje år etter menopause, kjenner til de hormonelle svigningene som om man fortsatt var i en cyklus, og med disse svigningene også den perioden som man tidligere har definert som PMS.
Hvis du fortsatt har hormonspiral, så kan det være vanskelig å tidfeste menstruasjonsslutt. Og du er ikke 50 år enda, og kan godt ha en del egenproduksjon av hormoner fortsatt. Fordelen med hormonspiral er at den kan kombineres med et østrogen- slik at halve behandlingen er unnagjort når du har den inne fra før.
Jeg ville prøvd et rent østrogentilskudd i form av et østrogenplaster først, f.eks Estradot 50, og se om det tok vekk de vonde dagene.
Hvis dette ikke gir bedring, ville jeg byttet ut hormonspiralen med et progesteron, f.eks Uterogest. I hormonspiralen og Activelle er det syntestiske progesteronliknende stoffer, og noen reagerer også på dem, f.eks med depresjon.
Håper dette var noen konkrete råd som kan hjelpe deg videre-
Laura: Jeg lurer på pm jeg kan bruke bioindetiske hormoner mot overgangsalder når jeg har hatt hjerteinfarkt og tachicardi?bruker sotalol,zestril og plavix.
Åsle-Marit svarer: Hei!

Det vil være en avveining mellom fordeler og risiko, og i samråd med legen din.
Bioidentiske hormoner vil være det gunstigste alternativet.
Du bør velge et østrogen som gies via huden, enten som plaster eller gel. Det gir mindre risiko for blodpropp og slag som er alvorlige bivirkninger av all hormonterapi.
Det hevdes at hormonbehandling helst bør startes mellom 50 og 60 år, og det er sett fra et " hjertesynspunkt". Da mener man at hormonsubstitusjon reduserer kalkavleiringen i blodårene, mens det kan forverre og destabilisere forkalkninger når de allerede er der. Og det kommer som kjent til de fleste av oss med økende alder.
I og med at du allerede har hatt et hjerteinfarkt, så vil man tenke seg om to ganger. Men er du velregulert på medisiner, og er informert om forholdsregler, så er det ingen absolutt kontraindikasjon.
anonym: Noen som har opplevd at Femarelle har gitt bivirkninger? Jeg begynte å bruke det for ca. to mnd. siden, og har etter det hatt store problemer med luftveiene. masse slim og hoster som en gal. var sykemeldt to uker med bronkitt, samt at jeg har tatt ut ferie, før jeg for et par uker tenkte at det kunne være en sammenheng med femarelle og holdt opp med å ta kapslene, da ble gradvis bedre. Tenkte jeg skulle prøve på igjen med femarelle, tok en kapsel i går og en i dag. Det var tydelig at det var grunnen til mine plager, for nå er jeg syk igjen! Samme symptom som før. Finner ingen steder det står noe om dette, siden overgang.no reklamerer så mye for produktet må det da være noen som kan svare meg her?
Åsle-Marit svarer: Hei!
I alle preparater finnes det tilsetningsstoffer som man kan reagere allergis på. Jeg kjenner ikke til denne bivirkningen på Femarelle spesielt, men vi kan prøve å sende spørsmålet over til importøren, og gi deg svar senere.
Det er dessverre slik at alternativ medisin kan reklamere for sine produkter til forskjell fra reseptbelagte legemidler..
Overgang er et forsøk på å gi balansert informasjon fra begge "leire".


HER ER SVARET FRA ARCON SOM ER DISTRIBUTØR AV FEMARELLE:
"Disse reaksjonene har vi ikke hørt om tidligere.
Den mest nærliggende forklaringen dersom Femarelle er årsaken, kan være en svært sjelden form for allergi mot en eller flere av substansene.
Blant annet vet vi at virkestoffet DT56a er så foredlet, at selv soyaallergikere kan bruke Femarelle.
Allergi mot DT56a er ukjent, men mulig. Eller også mot linfrø og gelatin."

Håper dette er opplysende. Kanskje du også har reagert på andre kosttilskudd tidligere, at det kan være noe i kapslene i seg selv for eksempel?
anonym: Jeg synest det er vanskelig , med å svette nesten hele tiden. Jeg er 48 år og har fått bekreftet at jeg er i overgangsalder hos Gynokolog i fjor . Jeg kan ikke ha hormoner pga hjerneslag . Bruker Fermerelle og synest livet er vanskelig med svetting natt og dag. Har fått noe rart i halsen som en potet er der nede, men jeg svelger helt normalt. Kan det påvirke sjoldbrukskjertelen som er et hormon. Er godt gift og har en forståelig og snill mann. Gråter lett og føler meg skitten med all svettingen. Prøver å slutte å røyke også oppi alt dette. Yngste sønnen er flyttet ut for seg selv , og klarer seg meget bra med jobb og venner. Datteren vår er gift og har to skjønne barn. Så nå har vi huset for oss selv. Har prøvt røke plaster som jeg ble syk av, og tyggis og drops . Uten hjelp. Uff nå klager jeg veldig, men håper det er noen som kan gi meg noen råd. ( har jeg vært for ærlig )
Åsle-Marit svarer: Hei!
Skjønner godt at du oplever dette som en vanskelig fase.
Når det gjledre svettingen, og ikke har god nok effekt av Femarelle, så erdet andre medikamenter som kan forsøkes som ikke er hormoner. Noen har effekt av såkalte lykkepiller, og mange har effekt av akupunktur.
Det handler om å komme seg over en kneik, som oftest er svettingen midlertig og brenner ut etterhvert.
Stress i hverdagen gjør det verre.
Poteten i halsen bør undersøkes nærmere, men hormonene i seg selv påvirker ikke skjoldbrukskjertelen direkte. Poteten i halsen kan også skyldes stress/belastninger.
Røykeslutt er vel det beste du kan gjøre for helsen din på kort og lang sikt, så det er det bare å ønske deg lykke til med videre.
God søvn, frisk luft og fysisk aktivitet er også gode råd for en bedre overgangsalder.
anonym: Spørsmål:
1. Kan langvarig bruk av P-sprøyter forskyve tidspunktet for når man kommer i overgangsalderen? Jeg har brukte dem siden jeg var ca. 25 med noen få opphold. Har ikke tatt dem nå i ca. 1 1/2 år
2. Er det farlig å bruke P-sprøyter i min alder? (48)
3. Er det vanlig å få økt sexlyst ved begynnnende overgangsalder?
Åsle-Marit svarer: 1.Nei. Overgangslder er en innebygget " klokke", mest nedarvet fra din mor! Men du er sannsynligvis uten mens på p-sprøyten, og det vil derfor være vanskelig å tidfeste siste mens i livet. Nå er jo ikke det noe stort poeng. Du vil fortsatt få hetetokter, p-sprøyten hjelper ikke på det.

2. Det er ikke farlig.

3.Nei-har du det så er du er av de heldige!
Hanne: Hei! Jeg fjernet et bryst for to år siden. Svulsten var hormonfølsom. Legen min sier jeg bør unngå soyaprodukter da disse kan "virke som" østrogen. Nå kom jeg nettopp over en artikkel der en mengde matvarer sto oppført med planteøstrogener. F.eks fullkorn, bladgrøønsaker, brokkoli, jordbær osv. Jeg blir derfor veldig i tvil ifht kosthold. Vil gjerne leve så "riktig" som mulig for å gjøre mitt for å holde meg frisk. Hva kan jeg/bør jeg spise?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Jeg er enig med legen din når det gjelder soya. Soya har en liten effekt på de såkalte alfa østrogenreceptorene i brystene og bør brukes med forsiktighet på hormonfølsomme svulster.
Når det gjelder kostråd og brystkreft, så kjenner jeg ikke til at det er noen restriksjoner når det gjelder de matvarene du nevner. Tvertimot, de inneholder ihvertfall masse antioksydanter som virker beskyttende mot kreft.
Dessverre kan jeg ikke gi deg direkte kostråd, det faller litt utenom det jeg steller med til daglig.
Kanskje du kan stille samme spørsmål til Ellen her på siden- hun er brystkrefteksperten nr 1 i Norge