Få svar rundt alternativ behandling og bioidentiske hormoner

Unknown
Dato
Tirsdag 7. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Laura: Hei.jeg lurer på om jeg kan bruke kinesisk balansete når jeg går på sotalol,zestril,plavix,zoloft?har hatt hjerteinfarkt og tachycardi og har fått icd.lurer om medisinene ikke virker slik di skal.Laura
Bernt svarer: Den kinesiske balanseteen som selges mest på det norske makredet innholder 20 ulike urter. Med så mange urter er det mange muligheter for interaksjoner med flere ulike legemidler, men på den annen side vil innholdet av enkelt urter i en slik blanding bli så lavt at det kanskje sjelden vil bli et alvorlig problem.
Når du har hatt et hjerteinfarkt og har en ischemisk cardiac disease(ICD)og ikke føler deg komfortabel på de medisinene du står på og lurer på om medisinene ikke virker slik de skal, er det første du bør gjøre å gå tilbake til legen din og hjertespesialisten å si det og be om å få hjelp til å endre medisineringen så du føler deg komfortabel og trygg.
.
Når du har gjort det og er stabil på medisiner kan du spørre de om det er greit at du bruker kinesisk balansete i tillegg. Jeg tror altså at innholdet av enkelt uretene i denne teen er så lavt at det går greit, hvis du imidlerti føler at effekten av medisinene endrer seg og blir dårligere når du begynner på teen bør du ikke bruke den.
Men det du ikke skal gjøre er å bruke balanse teen nå før du har fått endret medisinene dine og føler deg komfortabel. Den Kinesiske balansete skal ikke brukes for å forsøke og redusere bivirknigner av de medisinene du går på og du bør vente med å oppstarte den til du er godt regulert på medisiner.
kvinne 38: Henviser til overstående innlegg. Har i dag spiral, bør jeg ta denne ut? Har det noe å si i forhold til gjenvinning av eggstokk funksjonene? Hvor lenge bør jeg eventuelt vente etter avsluttet behandling for å begynne å prøve å bli gravid?
Bernt svarer: Jeg henviser til svaret jeg ga deg på overstående spørsmål. Du må diskutere dette med legene som har behandlet deg og kjenner hele sykehistorien din og få avklart om det er helsemessig forsvarlig at du planlegger et nytt svangerskap.
kvinne 38: Henviser til overstående innlegg. Har i dag spiral, bør jeg ta denne ut? Har det noe å si i forhold til gjenvinning av eggstokk funksjonene? Hvor lenge bør jeg eventuelt vente etter avsluttet behandling for å begynne å prøve å bli gravid?
Bernt svarer: Jeg henviser til svaret jeg ga deg på overstående spørsmål. Du må diskutere dette med legene som har behandlet deg og kjenner hele sykehistorien din og få avklart om det er helsemessig forsvarlig at du planlegger et nytt svangerskap.
kvinne 38 år: Hei! Jeg er behandlet for brystkreft. Fjernet venstre bryst og påfølgende cellegift 4 FEC 60 og 12 taxol behandlinger. Ble ferdig behandlet for 5 mnd siden. Før behandlingen ammet jeg mitt barn på 4 mnd. Jeg ønsker ett barn til, men er nå i overgangsalder med fsh på skyhøye 107!!! Er det noe håp for meg å få tilbake menstruasjonen? Når er det vanlig å få tilbake menstrasjon etter slik behandling? Min mor kom i overgangsalder 50 år gammel. Har fått time til rekonstruksjon bryst nå i oktober, men vurderer og vente for å gi kroppen ro til å få i gang eggstokkfunksjon igjen. Hva tenker du om det? Er alt håp ute i forhold til barneønske? ? Hvor store/små er sjansene? Er trippel negativ. Er det noe jeg kan ta mot hetetokter, menssmerter verk og tørr skjede?
Bernt svarer: Det er vanskelig å svare deg fordi jeg ikke kjenner hele sykehistorien din. Men jeg skjønner at du har avsluttet cellegiftbehandling for brystkreft for 5 måneder siden og at du før det fjernet venstre bryst og at du fikk påvist kreft i brystet rett etter at du fødte ditt første barn. Det er dessverre slik at mange kvinner utvikler brystkreft i svangerskapet pga hormonforandringene som stimuler vekst av kjertelvevet. Det er derfor sannsynlig at du har en hormonutløst brystkreft, hvis det er riktig vil jeg fraråde deg å gå inn i et nytt svangerskap pga at riskoen for tilbakefall da vil øke kraftig.
Mange av de som utvikler brystkreft i svangerskap kan også ha gener som gjør at de har økt risiko for å utvikle brystkreft.
Du bør derfor diskutere dette med legene som har behandlet deg å få avklart om du har en hormon reseptor positiv brystkreft og om du har arveanlegg for å utvikle brystkreft - har du begge deler vil riskoen for tilbakefall ved nytt svangerskap dessverre være så stor at det sterkt må frarådes.
Har du hormon reseptor positiv brystkreft bør du også behandles med hormonhemmende stoffer som tamoxifen eller lignende - det vil jo også hemme eggstokkfunksjonen og er ikke forenlig med nytt svangerskap.
Hvis du ikke har hormon reseptor positiv brystkreft, og det er det du mener med at du er trippel negativ er situasjonen anderledes. Hvis du da heller ikke har arveanleggene for å utvikle brystkreft - bør du diskutere muligheten for nytt svangerskap og risikoene forbundet med det med de legene som har behandlet deg og kjenner hele sykehistorien din.
At du får høy FSH etter cellegift er ikke unormalt, det mener jeg kan normaliseres når du er 38 år og din mor gikk i ovegangsalder 50 år gammel. Hvor lang tid det vil ta er umulig å svare på, men det er vanlig å få tilbake menstruasjonen etter en slik behandling hvis du ikke i tillegg får hormonhemmende behandling - men noen mister også mensturasjonen for alltid.
Du bør dessverre unngå all behandling med hormonaktive stoffer for overgangsalderplager selv om du ikke har en hormonfølsom brystkreft.
Men du kan prøve akupunktur, og du kan prøve ulike avspenningsteknikker hvis du merker at plagene blir verre ved stress.