Få svar om brystkreft, behandling og overgangsalder

Unknown-1
Dato
Tirsdag 14. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

ruske: Hvor lang tid etter cellegift bør det gå før rekonstruksjon med silikon etter cellegift? Ingen stråling og ikke spredning til lymfeknuter.
Er rekonstruksjon av eget vev bedre i forhold til å oppdage eventuelle nye svulster, sett i forhold til silikon? Er det vanlig å få silikon i også det andre brystet for å få symmetri, eller setter de bare silikon der det brystet er fjernet. Ser for meg at det ikke vil se så bra ut over tid?
Ellen svarer: Kjære ruske!
Ved rekonstruksjon med eget vev eller protese, så er brystet nesten alltid fjernet i sin helhet. Selv hos de som har fjernet hele brystet, med eller uten rekonstruksjon, er det ca. 1-2% risiko for lokalt tilbakefall. Vi anser at det ikke er noen forskjell i mulighet for å oppdage et lokalt tilbakefall om man er rekonstruert med protese eller eget vev. Vanligvis setter man bare protese i det brystet som er fjernet. Det blir feil å fjerne et friskt bryst og legge inn protese der bare for å oppnå fullgod symmetri. Istedet kan plastikkirurgene gjøre korreksjoner med f.eks. løft av det gjenværende brystet. Målet er at man skal se godt ut med BH på. Proteser må gjerne skiftes over tid og da kan man evt. skifte til en annen protesefasong dersom gjenværende bryst har endret seg over tid.

Hilsen Ellen
tabu: Kløe I underlivet, spesielt bak etter cellegiftbehandling for brystkreft. Hva skyldes dette og hva kan eventuelt gjøres?
Ellen svarer: Ellen: Kjære tabu!
Kløe i underlivet er ikke uvanlig fra overgangsalder av. Det skyldes mangel på østrogen som generelt bidrar til tørr hud og slimhinner. Den beste behandlingen er lokal østrogen, men det må ikke benyttes av de som bruker såkalte aromatasehemmere. Du bør forhøre deg med onkolog på sykehuset der du fikk cellegiftbehandlingen om du kan bruke f.eks. Vagifem.

Hilsen Ellen
kvinne 38: Hei! Jeg er behandlet for brystkreft. Fjernet venstre bryst og påfølgende cellegift 4 FEC 60 og 12 cellegift behandlinger. Ble ferdig behandlet for 5 mnd siden. Før behandlingen ammet jeg mitt barn på 4 mnd. Jeg ønsker ett barn til, men er nå i overgangsalder med fsh på skyhøye 107!!! er 38 år. Er det noe håp for meg å få tilbake menstruasjonen? Når er det vanlig å få tilbake menstrasjon etter slik behandling? Min mor kom i overgangsalder 50 år gammel. Har fått time til rekonstruksjon bryst nå i oktober, men vurderer og vente for å gi kroppen ro til å få i gang eggstokkfunksjon igjen. Hva tenker du om det? Har kobber spiral,. Bør denne tas ut. Har det noe å si for å gjennvinne eggstokk funksjonen? Hvor lenge bør jeg eventuelt vente for å forsøke å få barn etter avsluttet cellegift. Legene sier svært forskjellig. Alt fra ett til fem år? Er alt håp ute i forhold til barneønske? ? Hvor store/små er sjansene? Er trippel negativ. Er det noe jeg kan ta mot hetetokter, menssmerter verk og tørr skjede?
Ellen svarer: Kjære kvinne 38!
Jeg beklager å si at du dessverre har små sjanser for å bli gravid etter den behandling du har vært gjennom når du nå er 38 år. Det er en tøff kjemoterapibehandling du har fått og det er lite sannsynlig at eggstokkfunksjonen din tar seg såpass opp igjen at du kan bli gravid. Dette selv om du ikke skal ha 5-10 år med antiøstrogentabletter fordi svulsten din er trippelnegativ. Det kan være at du får tilbake menstruasjonen din, men det betyr ikke automatisk at du kan bli gravid. Rekonstruksjon vil ikke nevneverdig påvirke tidspunkt for når menstruasjonen evt. kommer tilbake. Kobberspiral påvirker ikke eggstokkfunksjonen og vi anbefaler at det bør gå minst 1 år etter gjennomført kjemoterapi før du blir gravid. Noen har god effekt av akupunktur mot hetetokter og slik behandling vil ikke negativt påvirke ditt barneønske. Replens er førstevalg ved tørr skjede. Regner med at disse problemene dine vil bedres over noe tid etter avsluttet kjemoterapi. Lykke til og kos deg med det barnet du allerede har!

Hilsen Ellen
Bekymret: Hei! Fikk for flere år siden lagt inn silicon protester i brystene, disse ligger under brystmuskelen. Hvordan anser du sjansen til å kunne kjenne om man har kul i brystet? Har forøvrig tenkt å få disse fjernet for jeg er lei av hele opplegget og nærmer meg 40 år så tenker det kan være greit uansett mtp mammografi. Veldig bekymret for dette om dagen
Ellen svarer: Kjære bekymret!
Du har ingen redusert mulighet for å kjenne kuler i brystene når du har proteser under brystmuskelen. Mammografikvaliteten kan være litt dårligere fordi man ikke kan presse brystene så mye i apparaturen, men det utgjør ikke så stort problem. Det anbefales ikke å ta mammografi før man fyller 50 år med mindre det er noen kjente risikofaktorer som f.eks. mange tilfelle av brystkreft i familien. Jeg synes ikke at din engstelse for brystkreft, skal gjøre at du fjerne protesene dine nå. Men dersom du føler ubehag med å ha proteser, så kan det selvfølgelig være aktuelt å fjerne dem.

Hilsen Ellen
saraa: Hei! Er 39 år. For 7 år siden etter fødsel oppdaget jeg en kule i bryt, men undersøkelser sa at det var ufarlig. I fjor fikk jeg sterke smerter i selve kulen som strekte seg hel bak i ribbeina. ultralyd viste ingenting. Ble det verre og væsket også. Kom til Drammen sykehus for 6 måneder siden og kulen var synlig både på mammografi og ultralyd. Legen mente det var noe rart som hun ikke skjønte noe av. Biopsi viste at det var blod.. i den . men ingen kreft.
Jeg har store smerter knyttet til kulen, den stråler til bryst og bak ribbeina. Hva er dette? Er det noe normalt? Kan plutselig bli farlig? Er det lurt å fjerne den?
Takk for svar
Ellen svarer: Ellen: Kjære saraa!
Det er dessverre umulig for meg å svare på hva dette er utifra din beskrivelse. Utredning på Drammen sykehus har helt sikkert konkludert med en helt godartet forandring. Hvis ikke, ville det vært anbefalt at kulen ble fjernet. Hadde de ment at dette var noe som kunne utvikle seg til kreft, så ville du blitt tilbudt videre kontroller. Jeg kan på denne spinkle bakgrunn ikke gi deg noe bedre svar. Kontakt gjerne fastlegen din, så får du bedre svar av en som sikkert har eksakte informasjon om hva som ble funnet.

Hilsen Ellen
Hanne: Hei!
Jeg fikk fjernet bryst og lymfer i armhulen mai 2012. Ingen spredning påvist til lymfer. Har nettopp vært på kontroll og alt ser bra ut. Spørsmålet mitt er om det er trygt å gå til massør/aromaterapeut, eller er det noe man bør være obs på her?

Hanne
Ellen svarer: Det er ingen grunn til bekymring vedrørende massasje eller aromaterapi! Kos deg velfortjent med en kroppsbehandling. Det gjør godt for kropp og sjel!

Hilsen Ellen