Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 18. november
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

hei: jeg er 56 år og sliter med hetetokter og er deprimert trist og har angst det slo til over natten i en stresset periode...har lavt stoffskifte .og bruker levaxin.jeg har fått seroxat av legen det hjelper en god del men er fortsatt veldi deprimert og veldi redd føler hetetoktene sliter veldi .eg lurte på om moore womman kan brukes den skal regulere pogresteron og østrogendominans ...men det er jo mangen som må tilføre østrogen .så er lurte på om dette produktet kan vere farligt eller om det kan vere bra ..kan østrogen hormon måles i blodet,håper på svar
Åsle-Marit svarer: Hei!
More woman er et produkt av urter og tilsetningsstoffer som jeg ikke kjenner til dokumentasjon på effekt av. De er flinke til å reklamere og treffer mange med sin reklame om redusert muffinsmage! Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om at det faktisk virker, og anbefaler det ikke.
Nå er jeg skolemedisiner og anbefaler det som har best dokumentert effekt i forskning.
Østrogen kan måles i blodet, men målingene er ikke alltid matnyttige. Det gjelder spesielt i startfasen av overgnagsalderen, da østrogennivået vil svinge fra måned til måned. Det svinger også i løpet av en menscyklus og nivåene vurderes alltid ut fra siste mens ( hvis man har det).
Vi pleier å si at overgangsalder er en klinisk diagnose, og at østrogenmålingene av og til kan være et hjelpemiddel, men noe vi ikke baserer f.eks hormonbehandling på vanligvis.
MvH Åsle-Marit
meg: hei. jeg har slitt med hetetokter i mange år, men psyken er det værste. Har fått råd om å starte med acitvelle. er redd for blodpropp da min far hadde det. er det stor fare for å få blodpropp eller vil hormonbehandling være til stor hjelp for meg. er 50 år.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Blodprop er dessverre en farlig bivirkning med både p-piller og hormontabletter som en bruker for overgangsplager. Men det er sjelden.
Når en skal vurdere om du kan bruke hormontilskudd, så vil det være viktig å vite hvor gammel din far var da han fikk blodpropp, om det var noen utløsende årsaker, og om det er andre enn han som har hatt det.
Det går også an å ta en blodprøve for å sjekke om du kan påvise en arvelig disposisjon for blodpropp. Den er ikke 100%, menen god hjelp til å kunne gi en anbefaling for deg om du kan ta hormoner.
Til slutt bør du velg et hormonplaster, og ikke en tablett hvis du skal ta hormoner. Da går ikke hormonene via leveren , men rett til de organene der de skal virke.
Da er dosen hormoner du trenger mindre, og risikoen for blodpropp redusert.
Snakk med legen din om blodprøven, den er godt kjent. Lykke til! Mvh Åsle-Marit
Hetetokter: Jeg har og er plaget med hetetokter,i minst 15 år nå. Har prøvd forskjellige østrogen tabletter. Føler at jeg kan jo ikke pynte meg og sminke meg og være velstelt i en alder av 55 år. Plutselig så renner det bare,utrolig ubehagelig. Uten medisiner,så satt jeg foran vifta. Ikke moro å reise bort eller bli bedt bort,el være velstelt på håret,det går bare ikke. Så kommer spørsmålet,hvis livmor blir fjernet,forsvinner da hetetokter?mvh hilsen farmor Inger-Lise
Åsle-Marit svarer: Hei!
Livmoren er bare en rugekasse. Den har ingen hormonell betydning for overgangsalder og de plagene som vi kjenner som hetetokter, nattesvette og hjertebank. De skyldes hormonfallet i eggstokkene, spesielt østrogen.
Eggstokkene tømmes gradvis over et langt kvinneliv og til sist er kontoen tom og det fører med seg hormonsvigninger.
For de aller felset hjelper det med tilskudd av østrogen, men for noen må man opp i ganske store doser for effekt. Hvor mye som treng, er veldig individuelt. Hetetokter og nattesvette blir verre med stress, det er viktig å tenke på.
Men hetetoktene forsvinner altså ikke om livmoren forsvinner!