Spør om alternativ medisin og overgangsalder

Unknown
Dato
Tirsdag 17. februar
Tid
22:00 - 23:00

Innsendte spørsmål

Sonja: Hei. Jeg er i overgangsalderen og går på novofem for dette. Dette hjelper en del mot dette, men har fortsatt litt svette om natten. Plutselig kan jeg bli svett og klam over kroppen, som blir bedre etter noen minutter. Vurderer å begynne på Femelle i tillegg til Novofem, har det noen hensikt? Har nå gått på novofem i tre år, er 46 år. Bør jeg kutte ut dette snart, tenker på fare for brystkreft o.l. Sliter også med litt kløe og stikkinger i huden, er dette normalt? Takk for svar.
Bernt svarer: Det er ikke farlig å prøve og kombinere Novofem og Femarelle(regner med at det var det du mente og ikke Femelle), men det er litt uforutsigbart hva som blir resultatet. Hormonene i novofem har mye kraftigere østrogen effekt enn isoflavonoidene i Femarelle(som gir ca.15% østradiaol effekt på beta østrogen reseptorer), dvs at avehengig av hvor stor affinitet de har til østrogen resptorene er det da muligheter både for å få en tilleggseffekt og det er muligheter for at du vil få dårligere effekt av novofem. Jeg har ikke fasiten her, så du må eventuelt bare prøve å kombinere - gjør du det er jeg interessert i å høre resultatet.
Når du har gått på novofem i 3 år bør du begynne å vurdere og slutte - du bør begrense bruken til maks 5 år mhp bivirkninger - dessverre er det en direkte sammenheng mellom risiko for brystkreft og denne typen medisiner.
Du kan jo vurdere å gå over til bioidentisk østrogen som plaster, da reduserer du østrogen dosen du tilfører med nærmere 90% med en gang, og risiko for alvorlige bivirkninger blir tilsvarende mye mindre. Østrogen plaster kan du kombinere med progesteronkrem, men det gir dessverre ikke optimal gestagen/progesteroneffekt for å
beskytte endometriet - så du bør følges opp av gynekolog minst en gang i året.
Kløe og stikkinger i hud kan henge sammen med Novofem men kan også ha mange andre årsaker.