Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 24. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Anna: Hei, jeg er 45 og konkluderer med at overgangsalderen har startet. Jeg fjernet hormonspiral i april i fjor og har hatt svørt kraftige blødninger i perioden frem til oktober, da den ble helt borte. Tørre slimhinner og manglende sexlyst er en del av biildet, i tillegg har jeg det siste halve året vært plaget med stive og vonde skuldre, som har toppet seg i noe som sannsynlig er en senebetennelse. Etter å sett gjennom sjekklisten her, antar jeg at dette kan ha sammenheng med overgangsalder. Jeg har bestilt time hos lege, og skal få det sjekket nærmere, men lurer på om du kan gi en anbefaling for mulig behandling for å dempe plagene.
Ingunn: Hei
Jeg har gått på Novofem i 3 og et halvt år pga. tidlig overgangsalder. Siste mens var for 4 år siden og jeg er 41 år nå. Pga en operasjon nylig, avsluttet jeg Novofem-inntaket for en periode, og jeg har da igjen kjent på hetetokter natt og dag. Jeg lurer: Er det sånn at bruken av Novofem (eller andre liknende preparater) kun UTSETTER overgangssymptomene, eller slipper man unna noen år med plager ved å tilføre kroppen østrogen/Novofem?
Spørsmål to: Bør jeg gi meg med Novofem etter maks 5 år, selv om jeg var ganske ung da jeg startet? Hva vil du i så fall anbefale videre?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er riktig at for mange utsetter hormonpreparater overgangssymptomene. Vi pleier å si at 1 av 2 vil kjenne på hetetokter, nattesvette o.l. når de slutter, men for de fleste vil det være mildere plager enn da de begynte med hormoner. Mange trapper ned over måneder, selv om det ikke sikkert er bevist at det hjelper.
For deg er imidlertid saken klar: når man kommer i tidlig overgangsalder, er det internasjonale terapianbefalinger at man skal bruke hormontilskudd til" vanlig" overgangsalder, dvs 50 år. Dette er for å beskytte skjelettet og unngå benskjørhet, men også for å utsette forkalkningen av årene og derved minske risiko for hjerte-karsykdom.
Novofem er ok, hvis det har fungert bra for deg hittil. For de som kommer tidlig i overgangsalder, er det altså ikke bare hetetokter og den slags som er virkningen av hormontilskudd, men andre effekter for å bevare god helse lengst mulig.
Bjørg: Jeg bruker Trisekvens, 2 tbl × 1 pr dag.
Har bedt om blodprøver for å se hormonbalansen, har etter hvert fått det - argumentet mot har vært at iom at jeg går på østrogen ville verdiene der være kunstig høye.
Da resultatet kom, viste det seg at jeg lå lavt i østrogen. (Mener å huske at tallet 18 var nevnt, men om det var 0,18 el 18 vet jeg ikke -ihvertfall utenfor normalverdi)
Resten av hormonene så visst ganske bra ut.
Prolaktin er høyt og har vært høyt i mange år, men har forstått at det ikke har noen påvirkning.
Hva kan lavt østrogen skyldes og hvordan påvirker det meg?
Takk for svar.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Jeg regner med at verdien var 0,18.
Hormonmålinger har det tradisjonelt ikke vært noen rutiner på. Det er flyktige hormoner, som i stor grad påvirkes av andre hormoner og bindehormoner i blodet.
Vanlig har vært at det doseres etter effekt, dvs har du hodepine og brystspreng har du for mye østrogen. Har du hetetokter og søvnvansker- for lite.
Prolactin har effekt på kjønnshormonene som produseres i hypofysen som igjen regulrere hormonproduksjonen i eggstokkene. men for høyt prolactin kan være litt eller mye- og det finnes inaktive og aktive former av prolactin. Men kanskje det er derfor du må bruke dobbel dose Trisekvens?
Lavt østrogen skyles enten at du lager for lite, nyttegjør deg av det du lager/får tilskudd av i liten grad, eller har en rask nedbrytning- slik at du trenger å lage mye.
Alle disse trinnene påvirkes av faktorer som er mer eller mindre kjente. Stress for eksempel ,gjør at du lager mindre østrogen .
Synnøve: Hei!
Jeg er 50 år. For 5 år siden ble jeg behandlet for brystkreft med cellegift (FEC-kurer), stråling og Tamoxifen. Nå skal jeg slutte å ta Tamoxifen. Jeg er fortsatt frisk:-)
I disse fem årene har jeg mistet menstruasjon og hatt perioder med hetetokter. Hva vil skje med kroppen når jeg slutter med Tamoxifen? Er jeg ferdig med overgangsalder?

Takk for svar:-)
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er lite trolig at du vil få igjen mens når du slutter med Tamoxifen. tamoxifen er et antiøstrogen. Det er lite sannsynlig at du vil få mer overgangsalderplager når du nå slutter.