Spør om hjertet ditt, hormoner og overgangsalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 14. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

anonym: Har fått av min fastlege resept på tbl Novofem, men har ikke startet å bruke dem enda. Har i lengre tid vært plaget med nattesvette, dårlig søvn, humørsvingninger osv. Plagene har blitt verre siste tiden.
Ifølge bruksanvisning skal en ikke starte med tbl før tidligst 6 mnd etter siste menstruasjon. Jeg har menstruasjon nå, men den har ikke vært regelmessig siste måneder, noe den alltid har vært tidligere.
Spørsmålet mitt blir hvor vesentlig denne 6 måneders regelen må følges? Ønsker å starte med tbl nå, er det ugunstig siden jeg er midt i en menstruasjon?
Håvard svarer: Hei!
Novofem er hormonsubstitusjon som vil gi deg regelmessige blødninger igjen. Det betyr at Novofem er riktig for deg som fortsatt har noe blødninger av og til. Hormontilskudd som ikke gir mens, begynner man vanligvis med først etter at blødningene har vært borte i ca 6 måneder. dette er ikke absolutt, og det er ikke farlig å begynne tidligere. Imidlertid kan blødningene da bli veldig uforsigbare, og i hytt og pine. Novofem startes vanligvis på 5. mensdag. Det høres ut som det blir riktig for deg nå. Du vil med Novofem få blødninger på slutten av de hvite og begynnelsen av de røde pillene. Vanligvis vil du merke hormoneffekten etter ca 3 uker.
Lykke til!
Kv. 53år: Hei. Bruker Liothyronin og Levaxin etter rdiojodbeh. pga Graves. Følte meg tung og trett, (TSH 1.57, T4 11) og økte litt Levaxin og kviknet raskt til. Ulempen er et mer urolig hjerte der det bykser og opptrer litt mer uregelmessig. Det har ikke "slått om" til lengre høg rytme (som d så ofte har gjort før). Er d ok at hjertet er litt uregelmessig, bør d sjekkes på nytt (tidl. sjekk ok)?
Påvirker Liothyronin hjerterytmen mer enn Levaxin? (Tar 10ug dgl.).
Håvard svarer: Dette er et litt vanskelig spørsmål, fordi det både har en generell del, og en del som personlig for deg:
1: Jeg pleier å si at man må finne "den beste medikasjonen og riktig dose" for den enkelte, og det betyr prøving og feiling.
2: Personer som bruker Levaxin/liothyronin klager ofte over mere hjertebank enn andre, og medikasjonen må av og til bli et kompromiss mellom symptombedring og opplevde bivirkninger.
3: Lengre anfall med høy hjerte-rytme synes jeg bør EKG-registreres med en gang.
4: Teoretisk kan liothyronin gi mere hjertebank enn Levaxin. Men mange tar vel liothyronin om morgenen og opplever hjertebank om kvelden etter at de har lagt seg, og da er sammenhengen mere usikker.

Niniken: hei
Jeg har i vinter hatt mitt fjerde utbrudd av angst/panikkangst. Har brukt cipralex før, men etter mye frem og tilbake (glemt) å ta ....fikk jeg utbrudd på ny....disse virker ikke nå lengre på meg. Etter to måneder med et helvete, byttet legen min over til venaflaxin....dette hjalp med fortsatt måtte jeg bruke endel sobril samt truxal....jeg har tidligere gått til psykolog og håper nå å finne en ny da hun jeg hadde ved dps sier at man ikke kan få i evigheter. Vel jeg ble mye bedre av venaflaxin......og var nesten helt bra etter at jeg trappet opp til 150 mg ......men i det siste ....har nå gått ca fire uker.....har jeg igjen fått litt guffen følelse i kroppen og har nå tatt en sobril 15 mg og eller en truxal 15 mg...... Jeg har mye luft i magen, jeg svetter veldig på natten, noe ustabil i humøret og har heller ikke hatt mens på kanskje åtte uker.....jeg blir 51 år i mai......lurer på om overgangsplager kan ha skyld i noe av dette? Og om det er mulig å finne ut av....og om jeg kan bruke reseptfi hjelp mot overgangsalderen når jeg går på venaflaxin
Håvard svarer: Hei!
De hormonelle svigningene knyttet til overgangsalder vil hos noen forsterke psykisk ustabilitet. Med overgangsalder merker mange uro, tendens til nedstemthet, humørsvigninger og angstfølelse.
Det er imidlertid ikke så enkelt at man kan anbefale hormontilskudd og forvente å bli bra.
Ofte er det mer enn en årsak til psykiske plager.
Du kan ihvertfall trygt bruke reseptfrie midler mot overgangsalderplager, sammen med de reseptbelagte midlene du bruker for
angst.
Hvis det skulle være ønskelig, kan du også bruke østrogentilskudd.