Spør om alternativ medisin og overgangsalder

Unknown
Dato
Tirsdag 5. mai
Tid
22:00 - 23:00

Innsendte spørsmål

Hilde: Hei jeg er 49 år og bruker Femarelle. De hjelper mot hetetokter men ikke mot murring og vondt I bein og hofter. Jeg klarer ikke jogge lenger og har store problemer når jeg trener yoga. Har fremdeles mens I hytt og vær. Ville du anbefalt bioidentisk gestagen. Har tatt MR og alt er bare bra men livskvaliteten min er dårlig. Hilsen ei tidligere kjempeaktiv jente som nå føler seg litt parkert.
Bernt svarer: Det er jo bra at Femarell hjelper mot hetetoktene. Stivhet i sener og ledd er jo også overgangsalder plager, men at disse plagene skal bli så ille at du ikke klarer å jogge og trene yoga er ikke vanlig. Du skriver at du fremdeles har blødninger i hytt og vær, så hormonnivåene er jo heller ikke helt nede enda.
Det jeg prøver å si er at overgangsaldern bidrar nok noe til murring og vondter i hofter og bein - men jeg tror ikke det bare er overgagnsaldern som gir deg så mye plager at du ikke greier hverken jogging eller yoga. Hvis MR av knær og hofter er fine, skal du ikke ha slitasjegikt som også ofte debuterer i den aldern du nå er i. Jeg synes du skal gå til legen din og be han/henne vurdere om det kan være andre medårsaker til ledd plagene dine, da mener jeg bl.a. utelukke revmatisk lidelse, noen får også leddplager pga immunreaksjoner mot gluten. Hvis legen ikke finner andre årsaker til leddplagene, ville jeg bedt om en henvisning til fysioterapeut evt. osteopat for å få en grundig funskjons undersøkelse og begynt forsiktig opptrening og mobilisering for å prøve å stoppe tilstivningen og dempe smertene. Du kan evt. også prøve tilskudd av omega-3(minst 3 gram ren omega-3=DHA/EPA daglig) - gjern i kombinasjon med gurkemeje pulver(1 toppet teskje + 1 knivsodd sort pepper i litt juice eller olivenolje daglig) for å
dempe betennelse og leddstivhet.
Hvis ikke noe av dette bedrer plagene og hetetokter og andre overgangsalder plager forverrer seg også , kan du diskutere muligheten for bioidentiske østrogen som plaster i kombinasjon med f. eks progesteron som krem eller tabletter(naturlig gestagen).
Andre ting som kan hjelpe er akupunktur, du kan evt. også se om det å øke femarell til 3 tbl daglig gir en tilleggs effekt?
Kvinne40år: Hei!
Jeg er en kvinne på 40 år som har kommet i overgangsalderen. Jeg har brukt Cerazette siden jeg ble 35 år (røyker), og lurer på om jeg trygt kan fortsette med dette nå som jeg har kommet i overgangsalderen?
Jeg har foreløpig kun symptomer i form av hetetokter dag og natt, og lurer på om du kan anbefale noen reseptfrie legemidler/helsekost mot dette?
Takker på forhånd for hjelpen.
Bernt svarer: Å komme i overgangsalder som 40 åring er tidlig, men jeg regner med at du har vært
hos legen din og tatt prøver som bekrefter at du er i overgangsalder.
Er du i overgangsalder synes jeg du skal slutte med Cerazette som du har brukt som prevensjon spesielt siden du røker i tillegg - da denne kombinasjonen øker risiko for blodproppsykdommer. Men du må være klar over at noen som kommer tidlig i overgangsalder kan få tilbake mens hvis stress og andre ting som kan fremskynne
overgangsalder reduseres - så da må du evt. vurdere annen prevensjon.
Mot hetetokter kan du prøve Femarelle som inneholder fytoøstrogener, 2-3 tabletter daglig, evt. i kominasjon med akupunktur. Hvis plagene blir verre og ikke dett hjelper vil jeg anbefale bioidentisk østrogen som plaster i kombinasjon med progesteron(som er bioidentisk) som krem eller tabletter - men da synes jeg du skal slutte å røke før du oppstarter dette.
virgo2: Hei jeg bruker Femarelle og nattlysolje. Den siste tiden har jeg brukt johannesurt I tillegg da jeg er i perioder er litt nedstemt. Hvor lenge kan jeg bruke johannesurt og kan jeg trappe ned til 1 tablett om dagen. Jeg bruker ingen faste medisiner.
Bernt svarer: Har du god effekt av Johannesurt mot nedstemthet kan du fortsette med det så lenge du føler du trenger det, det har en mildere virkning enn de fleste andre antidepressiva og lite bivirkninger. Johannesurt har også ofte god effekt på dårlig søvn i overgangsalder. Hadde du gått på andre medisiner, måtte du sjekket ut at Johannesurt ikke påvirker nedbrytningen av disse i lever. Men siden du ikke bruker faste medisiner, mener jeg at du bare kan fortsette med Johannesurt så lenge du føler du trenger det.
Dosen varierer med hvilke preparater du bruker, bruker du nå et preparat hvor vanlig dose er 2 tbl. dagloig, kan du godt prøve å trappe ned for å se om du kan greie deg med halv dose - men som sakt - her er det vanligvis god toleranse og lite bivirkninger så det er ingen grunn til å redusere dosen hvis du da får dårligere effekt.