Spør om søvnproblemer, hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 28. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Anne: Jeg fikk resept på testosteron gel (Tostran) for overgansplager og brukte den i ca 2 uker før jeg oppdaget at den ga meg sterk migrene, og at det sto advarsel om det i pakningsvedlegget. Jeg sluttet umiddelbart, men migrenen vil ikke gi seg, har fremdeles hodepine etter 4 uker. Bruker migrenemedisin, men hodepinen dempes kun i en kort periode. Jeg har vært hos fastlege og skal tilbake dit om en uke dersom det ikke gir seg. Har du noen gode råd?
Åsle-Marit svarer: Heisann!
Ettersom hodepinen ikke gir seg, så er jeg ikke sikker på at det skyldes testosteron som har svært kort halveringstid i blodet. Den er forlengst ute av kroppen. jeg regner med at fastlegen har sjekket blodtrykket ditt. Da bør du vel henvises til en nevrolog for å utelukke andre årsaker til hodepine.
Jeg har aldri vært bort i pasienter med hodepine av den lille dosen testosteron som brukes til kvinner.
Aliandre: Hei, jeg har hatt sterke overgangsalderplager siden 2006 og har nå vært sykemeldt i en lang periode med diagnose kronisk utmattelsessyndrom. Jeg er helt sikker på at mine plager er knyttet til hormonsvigninger og har lest om en alvorlig form for pms som heter Premenstruell Dysforisk Forstyrrelse. Jeg sliter med å finne en lege med kjennskap til dette og håper du har en anbefalning. Jeg ble nylig henvist til gynekolog på Ullevål, men han avviste meg og ville kun snakke om "vanlig" pms.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det høres ut som du bør ta kontakt med noen som ser alle hormonene under ett, f.eks Heggeli Helhetsmedisin eller Balderklinikken.
Kronisk utmattelsessyndrom/pms/overgangsalder - handler ikke alltid bare om det som skjer i kjønnskjertlene, men også stoffskiftet og ikke minst binyrene ( adrenal fatigue).
Jeg er helt sikker på at dette er det beste rådet jeg kan gi deg og ønsker deg god bedring!
virgo2: Hei
Jeg har en utfordring med hoftene og beina mine. Har tatt MR og alt er fint. Jeg føler det litt som da jeg haddebekkenløsning når jeg var gravid. Nå klarer jeg ikke spasere mer en 15-20 minutter. Jogging er det helt slutt på da hoftene svikter. Jeg er 49 år og bruker Femarelle mot hetetokter. Prøvde trisekvens I 2,5 måned men sluttet da jeg fikk blødning når jeg ikke skulle og ble litt nedstemt. Merket at hoftene ble bedre da. Har fremdeles mens, men den kommer og går I hytt og vær. Har du noen gode råd om hvilke hormoner jeg burde prøve, hørt om gestagen som er bioidentisk og hormonplaster. Er litt I villrede, hadde trodd jeg skulle klare meg greit uten noe, men nå har livskvalitet min blitt dårlig. Jeg har akkurat fått ny jobb☺ og har det bra, kjekk mann og voksne barn,så nå skulle jeg ha det så flott og så kommer premenopause og melder sin ankomst. Hjelp
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er mange som bemerker ledd og muskelsmerter med overgangsalder. Selvfølgelig er det viktig å utelukke slitasjegikt og reumatisk sykdom, men mange opplever bedring av plagene med hormontilskudd.
TRisekvens som du har prøvd og blitt nedstmet av, var kanskje for høydosert for deg. novofem har samme innholdsstoffer, men halvaprtne av østrogeninnholdet. Sequedot er det samme i plasterform.
Bioidentiske hormoner får du hos interesserte gynekologer. Gestagenet heter da f.eks Utrogest og kan kombinreres med et østrogenplaster eller østrogengel. Fordelen med dette er at det er kroppslike stoffer, og at doseringen mer kan individualiseres.
Lykke til- du kan ikke slutte med jogging når du bare er 409 år!
Kvinne 45: Hva slags prevensjon passer til en på 45
Åsle-Marit svarer: Alt passer egentlig, men hvis du røyker, er overvektig eller har annen rsisiko for blodpropp, så er vi litt mer forsiktig med vanlig p-piller som inneholder både østrogen og gestagen. mange bruker hormonspiral i 40-årene og forhindrer derved ofte blødningsproblemer som mange opplever da. Hormonspiral kan om ønskelig også brukes som en del av en overgangsalderbehandling der man legger til østrogen ( når den tid kommer med hetetokter, nattesvette etc). Ellers er vanlig spiral et annet alternativ hvis man i utgangspunktet ikke har for kraftig mens. De fleste opplever mer blødning enn før med kobberspiral. Minipille og p-sprøyte bruke også .
Det er mye å velge mellom!
Kjønnsleppene mine: Endrer kjønnsleppene seg når man kommer i overgangsalderen, syns mine har blitt litt tynnere.....
Åsle-Marit svarer: Hei!
Ja det er riktig- All hud og slimhinne blir tynnere . Kollagenet som gir spenst til huden blir mindre. Det er jo ikke bare kjønnslepper som henger- desverre siger det meste nedover!
Det er bare slik det blir med alderen.
Det hjelper litt med østrogentilskudd som bygger opp igjen dette kollagenet. Og det er nok med lokal behandling i form av Ovesterin eller Vagifem.