Spør om hjertet ditt, hormoner og overgangsalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 12. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Kvinne49: Hei,
Jeg er 49 år og har hatt uregelmessig/sjelden mens de siste par årene (veldig regelmessig tidligere). Sist gang blødninger en drøy uke etter et halvt års opphold. Det i seg selv er ikke noe problem, har heller ikke hetetokter eller sterke humørsvingninger.
Problemet er svie/kløe/tidvis smerter i skjeden og noe på ytre organer, det har vart i totalt tre år. I.l.a. denne tiden har jeg vært hos gynekolog flere ganger og tatt legemidler, bl.a. antibiotika, fått bekreftet bakteriell vaginose, noe har tidvis hjulpet, men det har alltid kommet tilbake. Nå har jeg fått et homøopatisk middel som har bedret det mye, men de siste dagene har plagene tiltatt igjen. Det siste halvannet året har jeg ikke hatt sex, nå ville det ikke ha vært mulig å gjennomføre samleie, det ville ha vært for smertefullt. Både gynekolog og homøopat mener dette er hormonelt betinget. Tidligere, særlig i tjueårene, hadde jeg noen soppinfeksjoner, men de lot seg alltid kurere og oppsto som regel grunnet ny partner. Jeg lurer på om det er noe mer jeg kan gjøre for å få bukt med dette, da jeg ønsker et friskt underliv og et aktivt, godt sexliv. Takknemlig for all respons. Mvh Kvinne49
Håvard svarer: Hei!
bakteriefloraen i skjeden endres med forandringer i den hormonelle balansen, men vanligvis er det slik at tørre slimhinner først vil være et problem noen år etter at menstuasjonen er helt borte.
Når det gjelder infeksjoner, så er det sopp som gir kløe, evt svie og oftest lite lukt. Deretter bakteriell vaginose som kan gi svie og fiskeaktig lukt, mindre kløe. Man kan ha blandingsinfeksjoner. Bakteriell vaginose kan ofte komme tilbake mange ganger, før det plutselig kan bli borte . Infeksjoner kan framprovoseres av hormonedringer og bli bedre av lokal østrogenterapi.
Kløe, svie og smerter i skjeden kan også skyldes hudlidelser, f.eks noe som heter lichen. Da må man ofte ta en biopsi for å få en sikker diagnose. Så kan det også være så komplisert at man får en infeksjon på toppen av en kronisk hudlidelse.
Anbefaler at du går tilbake til gynekolog med plagene dine. På Oslo Univestitetssykehus finnes et tilbud som heter Vulvaklinikken som kan hjelpe deg hvis du ikek kommer i mål ellers. God bedring!