Spør om brystkreft, hormoner og overgangsalder

Unknown-1
Dato
Tirsdag 19. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Grete: Jeg leser om alle faresignalene når det gjelder brystkreft, men er livredd for å IKKE oppdage "noe".. Leser jo at typisk tegn er kul, utslett, væske, kløe men sjelden smerter. Hvor lett er det egentlig å finne disse kulene? Brystkreft er så skremmende.. Har en kollega i 50-årene der det ble oppdaget tilfeldig på mammografi. Samt en annen kollega som nå har hatt "all slags type kreft", og en onkel som døde av kreft i fjor så jeg tror jeg fikk "noia" av alt dette. Er selv i 40 årene, tror jeg er på vei inn i overgangsalderen, men disse tankene plager meg.. Jeg er lei av å kjenne på all slags mulige symptomer.. Har slitt med en vond arm, betennelse i overarm og dertil øm muskulatur både her og der, og da ble det jo jammen ikke noe bedre at brystmuskulaturen også ble øm/stikkende... Men dèt har heldigvis kommet seg nå :-) men det er jo nesten slik at jeg skulle ønske at jeg kvittet meg med begge puppene for å slippe bekymringene... INGEN brystkreft i familien, selv om det jo ikke er ensbetydende med at JEG ikke får det... Er livredd for at det evt skal oppdages "for seint"..
Ellen svarer: Kjære Grete!
Brystkreft rammer hver 11. norske kvinne, men det er få som får det før overgangsalder. Fra 50-69 år får alle norske kvinner tilbud om å delta i mammografiscreeningsprogrammet der det tas mammografi annethvert år. Kvinner som deltar i dette screeningprogrammet har svulster som i gjennomsnitt er mindre enn hos kvinner som ikke regelmessig går til mammografi. For kvinner under 50 år, er det ikke vist nytteverdi av å ha et screeningprogram, bl.a. fordi det er så få kvinner som rammes av sykdom før menopause.
Brystkreft i et tidlig stadium gir sjelden symptomer. Det oppdages vanligvis enten av kvinnen selv helt tilfeldig eller ved mammografi. Det er ikke vist noen gevinst ved regelmessig selvundersøkelse. Dersom det skulle komme en kul i et bryst, vil du vanligvis kunne oppdage det når du dusjer eller smører deg med bodylotion. Du må ikke stresse med å undersøke deg selv altfor ofte. Er du i tvil, ta kontakt med fastlegen din og be om at vedkommende gjør en klinisk undersøkelse av brystene dine.
Det er overhodet ingen grunn for å fjerne brystene dine profylaktisk all den tid det ikke er påvist noen arvelig høy risiko for brystkreft. Risikoen for å få brystkreft er tross alt liten og prognosen er god (90% 5 års overlevelse hele pasientgruppen sett under ett).
Jeg forstår at du sliter med noe kreftangst generelt. Ta en prat med fastlegen og jeg er sikker på at du blir beroliget!
Ha en fortsatt fin vår og sommer!

Hilsen Ellen