Spør om endringer, hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 2. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Tamtitei: Hei. Jeg har smerter i venstre bryst omtrent midt mellom brystvorten og armhulen, litt "inni". Er øm på det andre brystet på samme punkt om jeg trykker på det der. Men på venstre murrer det og er ømt uten berøring. Hva kan det være? Har vært sånn en periode tidligere, så ga det seg og nå er det tilbake..
Åsle-Marit svarer: Hei! Det høres ikke noe farlig ut, men anbefaler deg likevel å ta kontakt med fastlegen din for en grundigere undersøkelse. Kuler i brystene som potensielt kan være farlige, er vanligvis ikke ømme.
Nysgjerrig : Hei, bruker Estradot plaster. Det siste året før jeg startet med dette var menstruasjon uregelmessig med flere måneders intervall og fikk økende grad av nattesvette og hetetokter. Blodtrykk steg og fikk gjentagende UVI. Med behandling har blodtrykket gått ned ( 110/75 ) og UVI borte.
1. Vil disse symptomene komme tilbake den dagen man må slutte med østrogen ?
2. Hvilke steder kan man feste plaster foruten på magen i følge bruksanvisning?
3. Er hormonspiral tilstrekkelig for å få god nok balanse mellom progesteron og østrogen?
Takk for god og informativ side
Åsle-Marit svarer: Hei! Her kommer svarene:1. Hos ca halvparten kommer overgangsplagene tilbake, men ofte i mindre grad og svakere. Man vet ikke hvem som på forhånd får tilbake symptomer. 2. Plasserer kan settes alle naturlige steder bortsett fra på brystet. De fleste har det på magen under trusestrikken.3 hormonspiral er god nok beskyttelse av livmorslimhinnen ved substitusjonsbehandling, og er et utmerket alternativ sammen med østrogenplaster. Lykke til!