Spør om hjertet ditt, hormoner og overgansalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 9. juni
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Grete, 43: Hei!
Har fått diagnosen blodpropp bak øyet, syn på ca 60% - har vært hos øyelege og blitt henvist videre. 4 ukers ventetid så da slår jeg meg til ro med at det ikke er noen "hast" siden synet allerede har blitt skadet. Slo meg også til ro med at det faktisk var bedre å få blodpropp DER enn en annen plass, lunge, hjerte, hjerne....??! MEN så kommer det jo litt bekymringer da... Hva om? Har jeg bare vært maks uheldig med å få blodpropp i det hele? Er jo livredd for at jeg skal få en ny (eller flere...) andre plasser. ELLER at denne blodproppen skal løsne og flytte på seg.. Det holder med EN liksom. Er i gang med livsstilsendring, er overvektig, litt høyt blodtrykk (150/90 - legekontorblodtrykk til en viss grad :-) ), så både jeg og lege vil nok helst at blodtrykket skal ned uten medisinering.
Jeg var så godt på vei etter en "smell" for 1,5 år siden, med vektnedgang og generelt bedre helse (selv om helsen min ER ok, er "aldri" syk). Så kom det en periode med flytting og dertil stress, fikk så en vond arm (betennelse?), gikk til kiropraktor og ble litt bedre, men ikke god. Det KAN vel ikke være en blodpropp i armen som medfører smertene? Kiro fant ut at problemene i armen stammer fra brystrygg, i tillegg til tendenser til musearm.. Jeg var jo sååå godt i gang og så skulle jeg få blodpropp???!!! Har en mistanke om at jeg er på vei inn i overgangsalder - øker sjansen for blodpropp da?
Håvard svarer: Blodpropp til øyet har 2 hovedårsaker:
1: Blodpropp i /emboli til netthinnearterien (arterie = blodåre som førter blod til et organ). Siden netthinnen/retina på en måte er en del av hjernen, er behandlingen som ved hjernedrypp/TIA.

2: Blodpropp i netthinevenen (vene = blodåren som fører blod fra organet). Behandlingen her er som ved annen venøs blodproppsykdomm (hvor blodpropp i beinet er vanligst -DVT). Man kan lete etter forklaringer eller årsaker, men som regel finner man ingen.

Hvis øyelegen ikke kan skille sikkert mellom de to hovedformene, blir noen
behandelet på mistanke, ev. begge tilstander.
De andre tingene du nevner er det vanskelig å si noe sikkert om. I regelen har kvinner bedre helse og lavere kardiovaskulær sykdomsrisiko enn menn, og etter menopause får kvinner etterhvert den samme sykdomsrisiko som en mann.