Spør om brystkreft, behandling og fremtidsutsikter

Unknown-1
Dato
Tirsdag 1. september
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Anne K: Historikk: Fikk påvist brystkreft mars 2012. Har hatt 2 cellegift-kurer, FEC og Taxol, operert okt 2012: fjernet svulst og lymfer og la inn ekspander. Deretter strålebehandling. Protese lagt inn aug 2013. Reoperert pga. plager des 2012 (hjalp ikke).
Har i tillegg periodonti og er operert for dette, behandles fortsatt.
Sp.mål 1: Har fått Zometa intravenøst i 2,5 år, men fikk i våres beskjed om at dette er en dårlig kombinasjon sammen med tannplagene jeg her. Men ingen kan svare meg på om jeg MÅ slutte, eller om jeg like godt kan fortsette ut tiden. Tannspesialisten mener det er å velge mellom pest og kolera? Og at jeg aldri skulle ha begynt (dette ble avklart med ham før jeg startet og to tenner ble trukket ut). Legen min er usikker. Hva gjør jeg?
Sp.mål 2: Brystprotesen gir meg mye plager i tillegg til at den ser deformert ut. Øm, for stor (?), problemer med å ha på BH, kan ikke ligge på magen, snaut nok ligge på siden. Har fått problemer med skulderen. Går hos fysio og avhengig av øvelser. Har fått beskjed om at dersom jeg må gjøre noe, så må protesen ut og kan ikke erstattes med ny. Er det tilfelle? Hva kan jeg evt gjøre? Har ikke lyst til å fortsette med de plagene jeg har pr. i dag. Så tar imot alle gode råd og forslag. På forhånd takk

Ellen svarer: Kjære Anne!
Du har vært gjennom tung brystkreftbehandling og har dessverre fått erfare noen seneffekter av slik behandling.
1. Zometa er navnet på et medikament hvor den aktive substansen heter zoledronsyre. Det tilhører en gruppe legemidler som kalles bisfosfonater. Slike medikament brukes for å forebygge beinskjørhet, men det har også en direkte antitumor effekt og brukes derfor i behandlingen av mange brystkreftpasienter. Brystkreftpasienter med østrogenreceptor positiv svulst og som har gjennomgått overgangsalder, får oftest anbefaling om å bruke en såkalt aromatasehemmer og den kan ha som bivirkning at benskjørhet utvikles. Zometa er virkningsfullt for å forebygge beinskjørhet hos disse. Som mange medikament, har også denne medisinen bivirkninger. Det er godt kjent at pasienter som har tannproblem eller tannkjøttsbetennelse, helst ikke bør bruke Zometa. Zometa kan gi utvikling av kjeveleddsartose som er en smertefull sykdom uten god behandling. Oppstart av Zometa behandling skal gjøres i samråd med tannlege. Zometa gis intravenøst hver 6. måned i 5 år. Jeg synes du skal diskutere dette spørsmålet med onkolog på sykehuset der du får Zometa behandling.
2. Det er slik at ikke alle proteseoperasjoner gir et godt resultat kosmetisk. Det høres ut til at protesen din bør fjernes, men det vanlige er i første omgang å prøve og erstatte den med en ny protese. Dersom dette heller ikke skulle bli bra, må man vurdere om det kan være mulig å lage et nytt bryst med eget vev. Dette er imidlertid en nokså stor operasjon og hudkvaliteten må være god for å gjennomføre dette i tillegg til at man må være ikke-røyker. Du må få en vurdering av plastikkirurg (på sykehuset der du fikk lagt inn protesen) for å høre hvilke muligheter som kan være aktuelle for deg.
Lykke til!