Spør om hjertet ditt, hormoner og overgansalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 6. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Sliter fryktelig med: Sliter fryktelig med hetetokter. Starta for 6år siden,jeg er nå 56 år. Hvor lenge kan dette vare? Jeg er en villmarkskvinne og det er store problemer å sove ute om vinteren når soveposen plutselig blir klam og våt av svette.
Håvard svarer: Det varierer veldig hvor lenge hetetoktene varer. Forskningen sier i gjennomsnitt 7 år, men de fleste opplever at de blir svakere med årene og verst rundt tidspunktet der mensen blir borte for godt.
Når det gjelder påkledning, så er anbefalingen lag på lag. Det må også gjelde i soveposen. Ikke velg den varmeste soveposen og ligg i lakenpose/-r som du kan fjerne i løpet av natten hvis den/de blir våte.
Ellers er det lett å anbefale å bruke østrogenterapi en periode hvis hetetoktene er såpass plagsomme at de går utover livskvaliteten og hindrer deg i å gjøre det som du liker- hvis du ellers er frisk.
God tur!
Annette: Hei, faren og søsteren min døde av hjerteinfarkt både 63 og 32 år gammel.
Jeg er 50, og har hashimoto, må jeg være ekstra obs med noe?jeg ta levoteroksin
Håvard svarer: Dette var et vanskelig spørsmål: Det er sjelden kvinner får hjerteinfarkt 32 år gamle.
Jeg tenker at du bør ha kontroll over alle kolesterolverdier, aldri røyke og ellers leve sundt. Diskuter dette nøye med fastlegen din, og vurder henvisning til spesialist.