Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 20. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

32 år: Hei!
Glemte å spørre om dette: som sagt bruker jeg Sequidott plaster. fire fase 1 og fire fase 2 tilsammen i 4 uker. Det jeg lurer på er om etter disse 4 ukene må jeg ha en plaster fri uke eller starter rett på ny fase1 ?
På forhånd takk :)
Åsle-Marit svarer: Ingen plasterfri uke! Start rett på nytt plaster.
Grete 43: Hei!
I desember 2013 sluttet jeg på p-pillen da jeg fikk for meg at kroppen trengte kunstig-hormon-pause :-) etter siste fødsel i februar 2010 virket det som om hormonene var helt på bærtur... Hormonspiral passet ikke (blødde nesten konstant i 6 mnd..), og p-piller klarte heller ikke å styre menstruasjonen.. Den kommer fortsatt nokså i hytt og vær - jeg blør lite og har ingen smerter (så kanskje jeg ikke kan klage...). Da jeg skulle fjerne spiralen, måtte jeg til gynekolog da trådene hadde gjemt seg. DA fikk jeg en blødning (sitat gynekolog: "oj dette så jeg ikke komme"), samt at jeg "alltid" blør når jeg tar celleprøve. Har hormonene klusset dette til skikkelig? Ømfintlig livmor/skjede? Bør jeg kanskje begynne på p-piller igjen for å prøve å styre dette litt bedre? Mistenker så smått at overgansalderen kanskje banker forsiktig på døra... (nevnes at jeg gikk på en smell i des.2013/januar 2014), og har nok kanskje slitt litt med dette i etterkant (stress, nervøsitet, angst/uro). Toppet jo hele greia med blodpropp i øyet nå i vår, og stress og tanker som dèt medførte. Er bare kroppen i total ubalanse...?
Åsle-Marit svarer: Ja, det er i 40 årene at forandringene starter som ender opp med menstruasjonsslutt noen år senere. Menstruasjonen er ofte litt uregelmessig før den etterhvert blir mengre og man så hopper over , før den blir helt borte.
Det er nok først når du begynner å hoppe over, at du kan forvente at overgnagslader kommer i løpet av 1-2 år.
Blødningene du har hatt da du fjernet spiral der trådene var borte, og blødning ved celleprøve- har annen årsak enn hormoner.
Du kan ikke begynne med p-piller ( som inneholder østrogen) igjen, som har hatt en blodpropp i øyet. Du kan bruke kobberspiral og evt minipille/hormonspiral.
Det er også klart at stress og psykisk belastning også påvirker våre hormonelle akser.
Anbefaler at du tar deg en tur til legen, får tatt en ordentlig gyn us, og evt tatt hormonprøver, samt få høre hva slags prevensjonsalternativer som er aktuelt for deg.
32 år: Hei!
Jeg fikk beskjed at jeg kom i overgangsalder helt plutselig etter fødsel. Gikk en stund til jeg aksepterte dommen :( nå har jeg endelig startet med sequidott plaster i to måneder. Mange av plagene er borte nå, men ikke alt. Jeg sliter med at huden er tynn og gammel og har mistet mye hår og gjør fremdeles. som sagt er det bare 2 måneder jeg har brukt plastret. Er det noe håp at huden blir bedre etterhvert og hår tapet slutter? Hva skal jeg være obs på når jeg bruker hormon, når jeg sliter med aura migrene? (egentlig er migrene anfallet blitt nesten borte siden jeg har startet med plaster). Er ellers frisk bortsett fra at det er oppdaget en kule i bryst som væsker og to kuler i halsen. Begge kontrolleres og i følge legene ikke noe farlig kreft foreløpig. Takker på forhånd
Åsle-Marit svarer: Det var da ganske tidlig å få den beskjeden. Men husk at det ikke alltid er borte for bestandig, av og til er det slik at systemet er midlertidig skrudd av for en periode og så kommer tilbake smått om senn. Når det er sagt, så kan man substituere hormonene som du nå lager lite av. Dosen må ofte være høyere enn hos kvinner rundt 50. Kanskje Sequidot derfor ikke er nok for deg? Man kan ta blodprøver og sjekk at du ligger sånn omtrent der det er ønskelig.
Jeg tror helt sikkert at både hud og hår blir som normalt etter at du har brukt hormoner en stund.
Hormonsubstitusjon kan du bruke når du har migrene selv med aura, men det er bra at du brukeer plaster og ikke tabletter. Da går ikke hormonene til leveren og aktiviserer koagulasjonsfaktorene, og sjensen for alvorlige bivirkninger som blodpropp og slag er svært liten. De internasjonale anbefalingene er at du skal bruke hormontilskudd inntil minimum 50 år, for å forebygge benskjørhet og hjertekarsykdom.
Marte: Jeg har nå i høst blitt ennå stivere i kroppen, er det normalt når man er i overgangsalderen? Opplever også å svette mye mer enn tidligere, selvom det snart er 2 år siden siste mens, det begynte igjen i sommer og har fortsatt utvover høsten. Er det vanlig?
Tusen takk for svar!
Åsle-Marit svarer: Ja, det er vanlig å bli stivere og få mer muskel- og skjelettsymptomer i forbindelse med overgangsalderen. Jeg har aldri sett noen vitenskapelig forklaring på hvorfor det er slik, men i en dansk undersøkelse om symptomer og tegn på overgangsalder, er det nettopp skjelett og muskelendringer som scorer høyest. Søvnproblemer var nr 2 , og deretter kom klassikerne hetetokter og nattesvette. Anbefaler trening og atter trening, for å kroppen vedlike og ikke bli stiv.
Svette er jo en del av endret kroppsregulering, og det kan variere litt, men mange opplever dette i mange år.