Spør om brystkreft, hormoner og overgangsalder

Unknown-1
Dato
Tirsdag 27. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Svehill: Hei. Jeg ble operert for hormonfølsom brystkreft (90%) i Jan 2014. Fikk 12 taxol, stråling og startet med Tamofixen i juni i fjor. Nå har jeg fått blødning igjen etter å ha vært fri i mange år. Jeg har brukt hormonspiral i mange år. Er jeg mindre beskyttet nå. Mener at heteslag er blitt mindre også.
Ellen svarer: Kjære Svehill!
Du skriver ikke hvor gammel du er, men jeg antar at du er yngre enn 50 år basert på at du står på Tamoxifen og at du fortsatt har menstruasjon. Jeg antar at du er godt yngre enn 50 år siden du har fått tilbake menstruasjon selv etter kjemoterapi og mens du bruker Tamoxifen. Vi anbefaler vanligvis at man fjerner hormonspiral dersom man får brystkreft, men hvis den har sittet inne allerede i noen år, så er hormonnivået så lavt at den fortsatt kan være på plass. Hvis du har fått tilbake menstruasjonen, kan du bli gravid selv om sannsynligheten for det er svært liten. Det vil være svært uheldig parallellt med at du bruker Tamoxifen da det kan gi skader på et foster. Dersom du er svært ung og ikke har barneønske, kan det være aktuelt å gi deg en tilleggsbehandling som vil slå ut eggstokkene og deres hormonproduksjon og derved også risikoen for å bli gravid. Når det gjelder spørsmålet ditt om du er mindre beskyttet nå, så er jeg usikker på om du mener beskyttet mot å bli gravid eller mot å få tilbakefall av brystkreften. Det er ikke uvanlig at plager med hetetokter bli mindre etter en tid med Tamoxifen, så det behøver ikke bety at du er mindre beskyttet mot brystkreft.

Hilsen Ellen
Redd: Hei!
på 8 år siden etter fødsel fant jeg en kule i bryst, alle undersøkelser ble tatt og viste seg å være ufarlig. Men tiden etter dette har jeg vært plaget av dette brystet. Mye dype smerter som utstråler mot armhulen og fryktelige smerter på baksiden av brystet og mellom skulderblad. Ikke minst væsking fra brystet som har grønn farge. på sykehuset fikk jeg aldri nøye svar på hva dette var og legen tilkalte flere som kom å så på ultralyden siden hun forstod ikke mye sa hun. Jeg går hele tiden rundt og bekymrer meg at dette er kreft kanskje. Må si at er 38 år og kom i tidlig overgangsalder etter fødsel og bruker Sequidot depo plaster nå. Hva anbefaler du? Hvordan kan jeg forsikre meg at dette er ufarlig. Etter undersøkelsen på sykehuset fikk jeg ingen svar skriftlig heller og spurte fastlegen hun hadde ikke fått noe helller.
Hvor ofte må jeg ta mamografi nå?Er det naturlig å ha så mye smerter på baksiden og mellom skulderblader av ufarlige kuler i bryst i det hele tatt?
Ellen svarer: Kjære Redd!
Det er dessverre ikke så lett for meg å besvare dette uten å vite svar på de undersøkelser som er foretatt. Dersom det er 8 år siden du ble undersøkt, ville jeg først og fremst anbefalt deg å få fastlegen din til å henvise til en ny utredning på et brystdiagnostisk senter. Ikke fordi jeg tror du har kreft, men for at du kan få en diagnose og hjelp med de plager du har. Det er svært uvanlig med så tidlig overgangsalder som du beskriver. Det er ikke anbefalt at man tar mammografi før du blir 50 år med mindre det er noen spesiell grunn til å mistenke at du har høy risiko for å få brystkreft. Jeg synes det høres ut som om du kan ha cyster eller godartet kjertelforandringer i brystet ditt. Det er ikke vanlig at det gir smerter bak i ryggen, men det kan gi ubehag i brystet. Fastlegen bør uansett etterlyse svar på den utredning du fikk foretatt for noen år siden. Beklager at jeg ikke kan deg et bedre svar, men håper du får svar på undersøkelsene som er foretatt og får en vurdering av om det er behov for en ny utredning. Det å vite at det ikke er noe farlig og evt. hva det er som foreligger, kan i seg selv dempe noe av ubehaget du har.
Hilsen Ellen