Spør om overgangsalder og hormoner

Unknown-2
Dato
Tirsdag 15. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

trist: Hei ! Jeg kom i tidlig overgangsalder i tretti årene og bruker nå Seqiudott plaster. Har brukt siden august nå, første tre månedene gikk det utrolig fint. Men så begynte hud irritasjoner. Under plastret klør fryktelig og blir sår og akkurat som brannmerke etter faktisk 6 uker nå. Jeg har fått nytt liv med disse plaster og vil gjerne fortsette. Er slike reaksjoner vanlige? Hva kan jeg ellers gjøre? Har migrene med aura så dette passer perfekt for meg. men hvis det fortsetter slik har jeg snart ikke plass i magen å feste. Kan forresten feste andre steder i kroppen enn i magen? Blir takknemlig for svar.
Åsle-Marit svarer: Du reagerer tydeligvis allergisk på plasteret, og da er det best å finne andre alternativer.
Du kan forsøke å bruke Estrogel eller Divigel som er gel som smøres på huden en gang daglig og i tillegg ta progesterontabletter om kvelden (Utrogest). Dette er bioidentiske hormoner lik det kroppen selv lager., og som du kan ta med migrene. Dette er medikamenter som skrives ut på registeringsfritak i Norge, men som er helt vanlige i andre land. Det kan skrives ut av alle leger.
Plasteret kan du flytte andre steder enn på kroppen, bare ikke bryster og soleksponerte steder. Oftest er plasterallergien ikke forbigående, og vil alltid være et problem, men du kan jo forsøke å smøre en kortisonkrem på de såre områdene.
MF: Er usikker på når overgangsalderen defineres som begynt. Har tørre slimhinner og urinveisinfeksjoner. Er 56 år gammel. Kan jeg begynne med Ovesterin, ev Vagifem, selv om jeg fortsatt har menstruasjon?
Åsle-Marit svarer: Når overgangsalderen er begynt er ofte vanskelig å si. Det er en fase over flere år der hormonene er i endring. Først synker progesteronet, deretter østrogenet.Tørre slimhinner og urinveisinfeksjoner skyldes østrogenmangel.
Det kan skje før menstruasjonen er borte for godt, selv om det er vanligere senere.
Det er bare å begynne med Ovesterin eller Vagifem. Effekten vil du få etter noen uker, evt måneder.