Spør om hormoner og helse

Unknown-2
Dato
Tirsdag 12. januar
Tid
20:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

PCOS?: Hei igjen!

Jeg stilte er spørsmål om PCOS, som du svarte på.
Jeg er i nedre skiktet av normalvektig, og spiser utelukkende sunn mat, ikke ferdig mat av noe slag, og jeg trener tre ganger i uken.
Jeg tviler på at jeg har latent sukkersyke, men kan metformin allikevel hjelpe?
Jeg har gått på Diane før, men det hjalp ikke nevneverdig, annet enn at menstruasjonen ble regelmessig.
Jeg ble anbefalt å ikke gå på det igjen, fordi vi ikke har samleie, og ikke behøver prevensjonen. (Sønnen vår er unnfanget ved "hjemmeinseminering.")
Hvilken effekt har progesteron?
Har det mange bivirkninger?
Finnes det andre antiandrogener man kan få?
Jeg tar kosttilskudd for ammende, bør jeg ta magnesium utenom?
PCOS?: Hei!

Jeg har PCOS, og flere ubehagelige symptomer, som uønsket hårvekst, eksessiv illeluktende svette, mye akne og manglende eggløsning.
Jeg har en sønn på ett år, og vi ønsker oss flere barn etterhvert. (Vi fikk Pergotime for å bli gravide.)

Finnes det noe å gjøre med PCOS, som i det minste kan minske symptomene?
Åsle-Marit svarer: PCOS er en hormonell ubalanse som gir sjeldne menser, ofte vektproblemer og kviser/ uønsket behåring. På ultralyd kan man se at eggstokkene er fulle av umodne egg som ikke slipper. Man kan ha få eller ingen eggløsninger og vansker med å bli gravid. Det er til dels arvelig, til dels uforklarlig og spontant oppstående. Mange blir verre ved vektøkning, så vektkontroll er et godt råd. Pasientene mine forteller meg at lavkarbodietter er det som fungerer best, det kan ha sammenheng med at man ved pcos ofte har endret sukkermetabolisme. Hvis man har en latent sukkersyke, så kan man få metformin som balanserer blodsukkeret. Mange PCOS pasienter føler seg bedre enten ved å gi p- piller med antiandrogen profil- slik som f. eks Diane. , eller et rent progesteron. Det er også viktig å spise mye grønne grønnsaker og få i seg nok Magnesium slik at hormonene nedbrytende effektivt. Men trening og kost er som alltid viktigst! Lykke til,
Vestibulitt: Hei!

Utfører man samme operasjoner i Norge som man gjør i Storbrittania for å kurere/bedre Vestibulitt?
Jeg vet det ikke var innført her for 8-10 år siden, men undrer om det kanskje har endret seg?
Har du noen andre tips som kan bedre Vestibulitt og vaginisme annet enn dilatorer og Lidokain-behandling?
På forhånd, takk.
Åsle-Marit svarer: Hei! Du har sikkert som meg sett pinlige sykdommer på TV! Såkalt vestibulectomi gjøres ikke i Norge såvidt meg bekjent. Her tilbyr man smertebehandling og kognitiv fysioterapi. Å få hjelp av en fysioterapeut som har spesialkompetanse på dette området, er viktig. Tiden er en god hjelper - de fleste blir jo bra. Men jeg vet at i noen land som f.eks England og Finland tilbyr man operasjon.
TIRIL: Hei, jeg har vært i overgansalderen siden jeg var 35 år, er nå 49...og har vært sterkt plaget med hetetokter nesten hele tiden. Har brukt activelle i mange år med ganske god virkning.
Sluttet med de tablettene i juli 15, for jeg følte det var på tide etter flere års bruk...og att det er økende fare for utvikling av brystkreft etc...ved lang tids bruk.
Men livet mitt har jo blitt eit reint helvete etter jeg sluttet. Har hetetokter nesten heile natta og på dagtid også,føler jeg bruker enormt mye energi på og takle hetetokter døgnet rundt. Men skulle ikke jeg snart være ferdig med overgansalder nå? Og fins det noe hjelp å få ,for og redusere hetetokter uten att det er fare for og utvikle andre sykdommer ? PS : Klikker snart !!
Åsle-Marit svarer: Hei! I følge internasjonale retningslinjer så bør de som går i tidlig overgangsalder, substitueres med hormon ihvertfall fram til såkalt vanlig mensslutt 50-52 år. Forskning har vist at det gir en helsegevinst og forebygger hjertekar-sykdom og benskjørhet i denne aldersgruppen. Du er nesten i mål der og det er fint. Når man slutter med hormoner, så vil 1 av 2 få igjen hetetokter ett SVs de typiske overgangsplagene. For de fleste er det slik at det brenner ut og blir mindre ettervert. En amerikansk undersøkelse har vist at hetetokter varer i gjennomsnitt 7,4 år, men det er store individuelle variasjoner. Hetetokter blir verre under stress. Et godt råd er å redusere stressbelastningen. Når det gjelder ulempene ved å bruke hormontilskudd, så gir det som kjent en økt risiko for blodpropp og slag. Det gir seg mest utslag ved arvelig blodpropptendens og alder etter 60, så sant man ikke røyker og er overvektig. Når det gjelder brystkreft, så er det ikke farligere enn fortsatt å ha sin egen mens. Så da må du sammen med legen din veie for og imot. Lykke til!
hei: Jeg er en dame på 45 år jeg tok en graviditetstest i dag morres som viste positiv :( Jeg har ikke hatt mens på 2 år så kan den vise feil da???
Åsle-Marit svarer: Da hadde jeg tatt en ny i morgen. Regner med at du tok den testen fordi du lurte...Det er nok ikke så ofte at den viser feil.
Hei..: Hei..
Vet ikke helt om dette er rette plassen å spør men prøver alikavell..
Jeg er 32 år, har pcos, 2 barn med pergotime..
Jeg har ikke hatt mensen regelmessig på mangen år, kan gå år i mellom..
Nå er det ca 1/2-1 år siden sist.
Jeg har de siste mnd'ene hatt mer utflod enn normalt, denne er der av og til ferskt blod i, jeg tror mensen er på vei men den kommer aldri. Dette har skjedd flere ganger.

Jeg er ofte sår og klør, har aldri gått til lege, dette har jeg hatt i flere år som kommer og går, canesten hjelper, men etter en stund er det tilbake..
Nå tok jeg nett en canesten kur og en tab som svelges en gang mot sopp. Har nå vore bra i en liten uke. Men får fortsatt ferskt blod i utflod. Dette kan komme med noen uker mellomrom, derfor tror jeg det kan være mensen som kommer, men det gjør den jo ikke.
Kjønnssykdommer har jeg ikke.
Tenker på bakteriell vaginose? Kan det være det? Hva kan jeg ta for det? Vil helst ikke oppsøke lege.
Utfloden har det vore mye av i senere tid, jeg kjenner det renner, ikke noe gøy. Har ikke merket noe særlig til lukt. Den er rennendes og lys/blank.

Takk for svar.
Åsle-Marit svarer: Hei! Har skrevet om pcos her på siden tidligere i kveld. Pga den hormonelle ubalansen kan du ha en relativ østrogenovervekt som kan gi deg mye utflod. Utflod er veldig forskjellig hos ulike kvinner. Så lenge det ikke svir klør eller lukter vondt, så er det normalt. Sopp gir oftest kløe uten lukt, bakteriell vaginose svie med fiskelukt. Av og til kan man ha begge deler. Ved pcos så kan man være disponert for sukkersyke. Høyt blodsukker gjør at soppen trives og får overtaket på de gode basillene i skjeden. Av og til må man gi flere omganger med soppbehandling før man blir kvitt problemet. Det er også viktig å unngå såpevask og tett syntetisk undertøy. Håper dette var noen gode råd på veien!