Spør om fytoøstrogener, hormoner og overgangsalder

Unknown
Dato
Tirsdag 9. februar
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

Anna: Har ikke så mye med overgangsalder å gjøre, men slimhinner forsåvidt. Jeg er hekta på nesedråper og har vært det i 3 år nå, har du noen gode råd på hvordan man kan slutte med nesedråper? Kan soya hjelpe her, eller andre ting?
Tusen takk for svar!
Bernt svarer: Obs!
Det du sier er at du ikke greier å slutte med nesedråper som otrivin , rhinox osv. Dette er nesedråper som tørker ut neseslimhinnene og som ikke bør brukes mer enn 7 - 10 dager av gangen. De reduserer blodtilførselen til slimhinnene og gjør slimhinnene mindre hovne, så luftpassasjen i nesen blir bedre og nesen renner mindre når du er forkjølet.
Hvis du bruker disse nesedråpene over lengre tid vil det gjøre at slimhinnene dine blir tynnere og mer såre og irriterte pga at de nedsetter blodtilførselen og ernæringen til slimhinnene, så hvis du er avhengig av nesedråper og bruker de for mye gir det slimhinne atrofi og skader slimhinnene ved lengre tids bruk.

Hvis du har brukt de over lengre tid og prøver å slutte blir du naturlig nok i en overgangsperiode både mer tett i nesen og mer sår i slimhinnene. Den perioden kan vare noen uker hvis du har vært "dum" og brukt slike nesedråper i flere måneder. Det beste du da kan gjøre er å bruke saltvannsnesedråper hyppig - det vil gjøre slimhinnene mindre såre og vil også gjøre at de blir mindre hovne i en overgangsperiode - men de vil ikke åpne opp og tørke ut slimhinnen dine like kraftig som de nesedråpene du er blitt avhengig av. Du må da tåle at nesen ikke er like åpen og tørr i 2-3 uker inntil det normaliserer seg - men slutte må du for å unngå å skade slimhinnene i nesen noe som skjer ved langvarig og kontinuerlig bruk av nesedråper.

Skyldinger med saltvann og kamillete med fysiologisk salt vann har samme effekt som saltvannsnesedråper. Kamillete virker betennelsesdempende.
Svaret er sponset av Balderklnikken
Brit: Finnes det naturmidler som letter plager som lite energi?( alle prøver årskontroll er normale) 50 år Siste mens 3år siden. Tar soya 1 tablett 40 mg isoflavoner daglig..er ikke mye plaget med hetetokter,noe hjertebank.er det nyttig å fortsette med dette eller finnes andre naturmiddel? Menopause og psyke. konsentrasjonproblemer siste år. Har også depresjon, noe jeg har hatt før.sammenheng med overgang og moderat depresjon?.
Bernt svarer: Det finnes naturmidler som gir mer energi, det gjør blant annet ginseng, rosenrot og russisk rot, disse kalles adaptogener. Adaptogener gjør at kroppens celler tåler belastninger bedre og gir en bedring både av fysisk og psykisk yteevne. Denne bedrete yteevnen er dokumentert gjennom mange studier. Adaptognene gir lite bivirkninger og er ikke vanedannende og virker ikke sentralstimmulernde. Effekten er lett til moderat og forutsetter at det ikke er andre årsaker til lite energi og tretthet.

Husk at mangel på vitamin B-12 og vitamin-D , jernmangel og jodmangel også vil gi tetthet og lite energi. Dette bør sjekkes ut hos legen din først, hvis du har gått med lite energi over lengre tid. Jodmangel er nok den vanligste av disse ernæringsmanglene, dessverre er det få fastleger som sjekker om pasientene har jodmangel - det skyldes nok at det er en tungvint prøve å ta fordi jodmengden må måles i døgnurin. Husk at du kan ha jodmangel og være trett selv om stoffskifteprøvene er innenfor normalen.
Vi bruker ikke jodberiket salt i matproduksjonen i Norge - det bruker de i resten av Europa, mye tyder på at kanskje så mye som 30 - 50 % av befolkningen i Norge også har lett til moderat jodmangel.

Hvis du har god effekt av soya med isoflavoner(fytoøstrogener) på hetetokter og hjertebank kan du bare fortsette å bruke det. Hvis du lurer på om du trenger det, er det bare å slutte noen uker - kommer hetetokter og overgangsalderplager tilbake får du heller starte opp igjen. Det finnes soyaprodukter hvor det er gjort flere gode produktspesifikke studier som viser god effekt ved menopauseplager, disse har ofte bedre effekt enn andre produkter fordi effekten er bedre kvalitetssikret.

Konsentrasjonsvansker kan bli bedre av ginseng og adaptogener, men kan også skyldes lave B-12 og D-vitamin verdier som bør rettes opp. Nedstemthet og depresjon er også vanlig ved overgangsalder - begge deler blir også verre ved lave vitamin-D og B-12 nivåer. Tilskudd av 5-hydroxytryptofan som kroppen bruker for å danne serotonin kan ha god effekt ved lett til moderat nedstemthet, det kan også Johannesurt ha som også øker serotoninmengden i sentralnervesystemet.

Lykke til
Svaret er sponset av Balderklnikken