Spør om bioidentiske hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 16. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Kristin: Hei! Tenkte å prøve nattlysolje for mentale svingninger og vonde ledd, og samtidig ta soya som f. Eks Femarelle. Disse inneholder ettersom jeg forstå mye omega 6. Har forstått at man helst skal ha likevekt mellom omega 3 og omega 6. Bør jeg da ta mer Omega 3? Tar en kapsel om dagen.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er såvidt meg bekjent ingen gjengs anbefaling for hvor mye omega 3 som skal taes i forhld til omega 6. Generelt i vårt kosthold får vi for mye omega 3.
Ideelt sett skulle du målt forholdet i de røde blodlegemene dine, før du startet, men det er ikke en vanlig test å ta.
Jeg har sett tallet 1 til 4, hvis jeg skulle si noe.
Heibra: Hei jeg er en dame på 53..har hatt plager i kroppen som begynte i nov vondt i ledd vondt i hode prikking i kinnene..Dette kommer og går holder på å gå på veggen våkner kl 4 hver morgen og får ikke sove fikk urinveisinfeksjon og svie i urinrør noe som jeg ikke har hatt før. Har fjernet livmor og den ene eggstokk den andre eggstokk tok de ikke alt da den satt fast inntil vegg. Dette er 5år siden.Har hatt grundig undersøkelse hos legen og fant ingenting men mente tilslutt at jeg var i overgangsalder. Nå spør jeg er det noe du kan anbefale jeg kan ta for å hjelpe meg...har prøvd super soya ekstra men ikke så mye hjelp. Er det noe jeg kan prøve som kanskje hjelper?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Hvis du tror at plagene dine skyldes overgangsalderen- og det kan det være, så kan du prøve østrogen. Du har fjernet livmoren din og da kan du ta rent østrogen, enten i tablett eller plasterform.
Det vil hjelpe på tendensen til urinveisinfeksjoner, du vil sove bedre , få mindre smerter i leddene, og forhåentligvis også mindre vondt i hodet og mindre prikking i kinnene. Effekten vil vanligvis kjennes etter 2-3 ukers bruk.
Østrogen vil være sterkere enn soya som du hittil har prøvd.
Signe: Jeg har hørt at fettvev produserer østrogen i overgangsalderen, vil det si at det lønner seg å ha litt fett på kroppen? Kan man unngå kraftige plager i overgangsalderen ved å være litt lubben?
Åsle-Marit svarer: Hei!
Det er riktig at det omdannes og lagres østrogener i fettvevet. Etter overgangsalder er det vår hovedkilde til østrogen.
Undersøkelser har vist at det er mer hetetokter hos overvektige enn normlavektige, altså at det ikke er noen fordel å være lubben for hetetoktene sin del.
På den annen side så er nok østrogenet i fettvevet viktig for bentettheten. De tynne er mer benskjøre enn de tykke pga mindre sirkulerende østrogen.
Østrogennivået i blodet er også et spørsmål om forholdet mellom produksjon og nedbrytning. Vi eliminerer østrogen ulikt, uavhengig av vekt.
Så det er altså ikke et entydig ja på dette spørsmålet-