Spør Håvard om hjertet ditt og hormoner

Unknown-3
Dato
Tirsdag 1. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Bristo: Skal om kort tid til psykolog.hat ikke så mye hjertebank siste depresjonsperiode,men nå mer angst. Ikke enkelt når overgangssplager er lik psyk.tilstander. er 50 og siste mens for 3 år siden
Håvard svarer: Hei!
Depresjon og angst blir ofte forverret i forbindelse med overgangsalder, og kan av og til debutere da. Men som regel er det allerede eksisterende plager som tiltar som følge av hormonelle endringer. Det samme gjelder andre hormonelle endringer i livet, f.eks tiden etter en barnefødsel.
Angst/depresjon som skyldes overgangsalder er ofte ikke veldig alvorlige.
Hvis du føler deg svært syk, så er det riktig å starte hos en psykolog som kan gi råd om nervemedisin. Etterhvert er det mulig å legge til hormonbehandling hvis ønskelig, men det er ikke førstevalg ved slike plager som du har.
Riktig god bedring. Håper du får den hjelpen du trenger etterhvert.
Jorun Andersen: Hei jeg har veldig mye hjertebank, pulsen ligger rundt 85-90, hvilepulsen på 65. Er 53 år, fjernet livmor og en eggstokk da jeg var 26, tar vagifem vaginaltabeletter pga tørre slimhinner. Har hemokromatose og har vedlikeholds tapping hver 3 måned. Er urolig for hjertebanken.
Håvard svarer: Sansynligvis er ikke dette farlig arytmi, og meget mulig overgangsplager. Det er ikke noen grunn til å tro at det skyldes hemokromatosen.
For ordens skyld bør man få tatt EKG på et legekontor, helst når du har mye hjertebankplager. Det hører også med å få tatt blodprøve som ikke viser for høyt stoffskifte.