Spør om hjertet ditt og overgangsalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 29. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Mette Vangstad: Hei, jeg er i overgangsalderen, selv om menstruasjonen nå har bestemt seg for å komme tilbake og har vært noenlunde regelmessig det siste halvåret. Jeg sliter en del med hetetokter med kortpustethet og svimmelhet i forbindelse med disse, samt periodevis mye nattsvette. I det siste har jeg i tillegg opplevd mye hjerteklapp og høy hvilepuls (rundt 120 slag/min), spesielt om morgenen. Jeg pleier å henge alle ubehagelige symptomer på den knaggen som heter overgangsalder, men det er kanskje ikke så lurt? Det er ingen kjente hjerteproblemer i nær familie og jeg bruker ingen medisiner eller kosttilskudd.
Håvard svarer: Hei!
Sannsynligheten for at dette er hjertesykdom er svært liten.
Du er kvinne, midt i livet- vanligvis for tidlig for hjertekarsykdom. Kvinner ligger 7-10 år etter menn i " løypa" her. Det høres ikke ut som du har andre risikofaktorer- arv, andre sykdommer etc.
Du har i tillegg klassiske plager relatert til overgangsalder. Hjerteklapp er vanlig i overgangsfasen og vil gå over etterhvert som hormonene roer seg.
Høy hvilepuls kan man ha om morgenen, spesielt hvis man har sover dårlig om natten pga nattesvette og oppvåkninger.
Du har altså mest sannsynlig hengt plagene på riktig knagg. Men hvis du vil være sikker, så anbefales også en sjekk hos fastlegen med blodtrykk og EKG.