Spør om hormoner og overgangsalder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 12. april
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Torill: Jeg er en kvinne som akkurat har fylt 54 år. Har fortsatt menstruasjon som kommer stort sett regelmessig men mengde blødning kan variere. Har ikke store menstruasjoner og har heller aldri hatt det. Derimot så føler jeg et trykk eller en følelse av opphopning på nedsiden av navelen en ukes tid før menstruasjon også litt etterpå. Noen ganger kan det «vibrere» litt i området blære og livmor. Er dette vanlig? Eller bør jeg søke lege for undersøkelse? Har denne våren vært til obligatorisk sjekk for livmorhalskreft og det er intet funn.
Laila64: Hei. Jeg er en dame på 52 år. Har hatt hetetokter I 2.5 år. Men mensen har Vært borte de siste 4 årene ca. Jeg føler meg mye sliten og forvirra på en måte . Veldig sliten på de dagene hvor hetetoktene er veldig varme og mange. Blir man sliten av dette og hormoner som er i virr vaer? Lurer også på om hetetokter er vanlig å vare I mange år ? Mvh.Laila 64.
Åsle-Marit svarer: Hei igjen!
De fleste merker mest til hetetokter rundt de tider der mensen blir borte for godt, men det er også vanlig å kjenne på varmebøler både før og etter menstruasjonsslutt,
Det vil naturlig gå litt i bølgedaler,hormonene er ikke som å skru av en bryter. Hvor slitsomt det føles, avhenger også av andre faktorer, spesielt stress og belastninger ellers. En stor undersøkelse i USA (Penn ovarian aging study) viste at kvinner i gjennomsnitt hadde hetetokter i 7,4 år. Men det betyr ikke at det er et problem i 7,4 år hos alle- for de fleste brenner det ut og er verst 1-3 år. Man lærer seg å møte de, med pusteteknikker, avspenning, riktig bekledning (lag på lag), vifter etc.
Tretthet, uro, forvirring-det er normalt- og det er forbigående.
Er det ille, er det lett å anbefale hormonsubstitusjon som gir deg tilbake de hormonene som du nå lager mindre av.For de fleste kvinner mellom 50 og 60 år vil gevinsten være større enn bivrkningene ( hvis du ellers er frisk).
anna: Jeg er en dame på 52 år, som har fryktelige problemer med humørsvigninger, sinne og hjertebank ! ingen sex lyst ! Vært hos legen og fått estalis plaster og Testron gel 2 %
Hjelper ikke, og jeg har ukontrollert sinne og aggresjon. værtt hos legen og har høy puls, og skal gå med en 24 timers blodtrykksmåler. har tatt ekg og den var fin.
Hva kan jeg gjøre ??? har en samboer som snart ikke orker mer..
Åsle-Marit svarer: hei!
Det kan hende at den hormonkombinasjonen ikke er den riktige for deg. Som med p-piller må man prøve seg litt fram. De ulike preparatene har litt forskjellige egenskaper. Anbefaler at du får et annet gestagen i tillegg til østrogenet, f.eks rent progestron. som virker mer beroligende.
Du sier ikke hvor lenge du har prøvd Estalid/Testron- vanligvis merker man en positiv effekt allerede etter 3 uker.
Hjertebank er vanligvis et østrohgenmangelsymptom hos en ellers frisk kvinne på 52 år. men det er betryggende at du har tatt EKG og skal til 24 tiners blodtrykksmåling.
Nedsatt sexlyst er en del av bildet, men har også med hjerte og hode å gjøre- ikke bare hormoner. Får du på plass psyken din, så kommer ofte sexlysetn tilbake.
I tillegg til hormonbehandling, så kan en også ha effekt av yoga, mindfullness etc for bedre å takle humørsvigninger.