Spør om overgangsalder og hjertet ditt

Unknown-3
Dato
Tirsdag 20. september
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Catrine: Hei!
Jeg er en kvinne på 51 år som har kommet godt inn i overgangsalderen, med alle opplistede symptomer. Verst er søvnproblemer med opplelsen av angst og nedstemthet. Jeg har i en lengre preiode brukt femarelle (tofu-pillen) og nå remifemin i en periode på 1 mnd - uten at dette har redusert plagene i særlig grad. Genetisk så jer jeg disponert for overgangsproblemer; Min mor er 75 år har gått på østrogentilskudd i 25 år pga av plagene. Hun opplever at livskvaliteten markant ble bedret i løpet av kort tid. Min bestemor skal også ha hatt store plager med overgangsalderen.
For egen del ønsker jeg i det lengste å bruke naturlige produkter. Jeg har hørt om noen som kjøper naturlig østrogen, progesteronkrem og pregnenolone når de er utenfor norges grenser. Er dette noe dere kjenner ?
Hva anbefales ellers av østrogen og progesteronprodukter?
Håvard svarer: Hei!
Det er slik at det man vanligvis får anbefalt innenfor skolemedisinen er et østrogen som biokjemisk tilsvarer det kroppen selv lager- kombinert med et syntetisk progesteron. ( et såkalt gestagen). Østrogenet er altså så naturlig som det kan bli- alt må jo kejmisk fremstilles i en lab.
Det går an å få tak i progesteron ved å forskrive det på registeringsfritak- f. eks Utrogest. Det er ganske dyrt, men finnes altså som reseptbelagt middel som lege i Norge kan forskrive. Progesteronkrem kan også skrives ut i Norgen, men problemet er at krem ikke er godt nok for å beskytte livmorslimhinnen mot den skadelige virkningen av østrogen.Østrogen kan som kjent ikke brukes alene hvis man fortsatt har sin livmor, fordi det kan føre til livmorkreft.
Pregnenolone er det ingen behandlingstradisjon for i Norge. Det er et hormon som kan øke dannelsen av alle steroidhormonene, også kortison og testosteron. Så man vet altså ikke helt hvor det havner eller hva man behandler.
Det er ikke noe spesielt preparat som anbefales. man må vite litt om hva som kjennetegner det enkelte preparat og vite hva slags ønsker/riskoprofil kvinnen har.
Men jeg foreskriver også gjerne bioidentiske hormoner hvis det er mulig. Håper dette var svar på det du lurte på.
Hilsen Åsle-Marit
Ave63: Hei. Jeg har i 9 år slitt med voldsom svette og er alltid varm. Så fort jeg beveger meg starter det. Går jeg tur i vanlig tempo eller gjør husarbeid blir jeg gjennomvåt. Det drypper svette/vann fra hodebunnen! Legen min mener det er overgangsalderen men jeg tviler. Har ikke nattesvette eller hetetokter. Ble henvist til hjertespesialist men alt var bra. Har lavt stoffskifte men er velregulert. Bruker Cipralex 15 mg og 150 mg Wellbutrin hver dag. Har tenkt på at det kan være bivirkning av medisinene men legen min er ikke enig i det. Føler dette er så slitsomt at jeg sitter mye hjemme pga av dette. Håper på svar!
Håvard svarer: hei!

Svette er ikke alltid overgangsalder- som du sier!
De vansligte årsakene som ikke har noe med overgansalder er stoffskiftesykdom og stress. Det kan også godt være bivirkning av nevroleptika som du bruker.
En måte å finne ut det på er å redusere eller slutte med medisiner, og det er ofte ikke aktuelt.
Det går også an å forsøke et østrogentilskudd noen uker, hvis det har noe med overgangsalder å gjøre, så vil du få det bedre.
Hilsen Åsle-Marit