Spør om brystkreft, behandling og hormoner

Unknown-1
Dato
Tirsdag 4. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Marianne: Hei Ellen,

Jeg har hatt brystkreft og blitt behandlet med FEC, Taxol og stråling. Jeg hadde en micrometastase i en lymfeknute så halsen ble også bestrålt. Ferdig med primærbehandlingen for ca. 2 år siden. Jeg er heldig og er symptomfri, men har vært uheldig og fått mange senvirkninger samt en primærrekonstruksjon som var mislykket og som resulterte i to nye operasjoner hvor man til slutt måtte fjerne det rekonstruerte brystet.

Pr. i dag er det fatiguen som er mest plagsom. Det er uaktuelt å jobbe og jeg får heller ikke til å pleie "normal" sosial omgang. Men det går framover og jeg tåler for eksempel mer lyd enn før.

Så til spørsmålene:
Jeg vurderer å rekonstruere brystet med DIEP når (!!) jeg blir vesentlig bedre av fatiguen, men det gjør meg jo redd for om jeg kan få fatigue tilbake. Har du sett noe forskning på det? Hva er prosentandelen som velger å ikke rekonstruere etter mastektomi i aldersgruppen +/- 40 år?

Med alt som har skjedd de siste årene har jeg ganske høye skuldre når jeg oppdager noe "nytt" med kroppen min. Det jeg lurer på nå er om jeg kan ha fått astma... I tilfelle helt begynnende... Jeg leste at når man er i overgangsalderen er risikoen for astma dobbel så stor. Jeg er 44 år og går på Tamoxifen og har ikke hatt mensen siden jeg begynte på FEC. Det jeg har kjent på i noen dager er et ubehag i brystet (20 cm fra halsen). Allmenntilstanden er fin. Jeg har ikke hostet og det føltes litt som bronkitt uten hoste... Jeg har vært litt "grumsete" i halsen, men ikke noen forkjølelse eller influensa. I familien er det allergi, men ikke astma.

Jeg gikk opp noen kg under behandlingen og sliter med å få bort alt. Mange steder ser jeg at det hevdes at det er vanskelig å slanke seg når man går på Tamoxifen. Hva skyldes det? Er det bare en dårlig unnskyldning?

På forhånd takk for svar :)