Spør om hjertet ditt og overgangsalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 18. oktober
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Libra: Kan man kombinere Johannesurt, Ginko Biloba og Ginseng for å lindre plager i tidlig overgangsalder? Eller vil det resultere i bivirkninger el.lign? Ser de tre urtene har egenskaper som kan hjelpe på mine symptomer og tenker at det beste er da en kombinasjon? eller bør man velge kun ett av preparatene og holde seg til det?
Stoffskifte: Kan stoffskiftemedisiner påvirke hjertet når man er i overgangsalderen? Påvirker den kroppens hormoner når man er i overgangsalder og i så fall hva skal man ta prøver av for å forebygge eventuelle hjerteproblemer.
Håvard svarer: Dette spørsmålet er en gjenganger: Jeg tror at lavt stoffskifte og overgangsplager påvirker hverandre, dvs lavt ubehandlet stoffskifte blir mere uttalt.

Ved behandlet lavt stoffskifte, skal det ikke være noen sammenheng, men mange kvinner vil oppleve hjertebank ved Levaxin-behandling. Det skyldes dels at de liker helst litt høye doser, og dels at Levaxin gir en helt lik hormonvirkning gjennom døgnet som ikke er fysiologisk, dvs biologisk normalt. Det naturlig å tro at stoffskifet bør være lavere om natta i dyp søvn, men det lar seg ikke regulere med Levaxin i særlig grad.

Ved medikamentell behandling av høyt stoffskifte, tror jeg ikke det er noen sammenhenger.
Grete: Alder snart 45 :-) har vel etter hvert litt symptomer på begynnende overgangsalder.. mens i hytt og vær osv osv.. Pluss jeg har vært til full sjekk hals/hjerte pga blodpropp i øyet. Også sjekk av hjertet pga litt hjertebank (minimalt, men har nå i ettertid etter at denne sjekken var over, sett at STRESS kan være en medvirkende årsak til at jeg av og til får et ekstra dunk i halsen). De fant noen ekstraslag i 24-timers overvåkning, men ikke noe alvorlig. Så leser jeg jo også at dette også kan være et symptom i overgangsalderen. Er dette evt. noe jeg må regne med "till the bitter end" eller kan det gå over?
Håvard svarer: De fleste blir bedre av overgangsplager når tiden går, i alle fall så slutter de å fortelle legen sin om det.
Noen lærer å mestre stress, noen lærer det ikke, og det kan bety mye for hjertebankplager.

Blodpropp i øyet er enten på venesiden, eller på artrerie-siden. Hvis det er på arterie-siden, så er det innenfor mitt fagområde.