Spør om overgangsalder og fytoøstrogener

Unknown
Dato
Tirsdag 6. desember
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

MadreMia: Hei
Jeg er en kvinne i femtiårene. For vel 3 måneder siden kuttet jeg ut østrogen-progeston sekvenspreparat etter mange års bruk. Gikk greit i begynnelsen, men nå er hetetoktene tilbake for fullt og det takler jeg dårlig. Smerter og stivhet i kroppen regner jeg med hormonene å gjøre? Startet i går med østrogen-progeston kombinasjonspreparat og håper det vil hjelpe på hetetoktene. Har også kjøpt Remifemin. Kan jeg kombinere de to? Og hvilke bivirkninger er vanlige for disse tablettene?
Mvh MadreMia
Bernt svarer: Smertene og stivheten i kroppen som du har fått etter å kutte østrogen-progestogen sekvenspreprat er som hetetoktene overgangsalders plager. Når du starter med østrogen-progestogen kombinasjonspreparat vil jeg regne med at du får samme gode effekt som tidligere. Hvis du velger å fortsette med østrogen-progestogen kombinasjonspreparat tror jeg ikke du trenger Remifemin - men du kan godt kombinere de to - men som sakt tror jeg ikke du trenger begge.

østrogen-progestogen kombinasjonspreparat inneholder samme stoffer som østrogen-progestogen sekvenspreprat, men er halvparten så sterkt , det inneholder østrogen og et syntestisk gestagen og gir samme bivirkninger som østrogen-progestogen kombinasjonspreparat men mindre uttalt pga halv dose. Har du hatt lite bivirkninger av østrogen-progestogen kombinasjonspreparat får du enda mindre av østrogen-progestogen sekvenspreparatet.
Det ansees som lite problematisk å bruke slike kombinasjons
preprater i 3-5 år hvis du ikke har økt risiko for å få brystkreft.
Hvis du er midt i femtiårene og allerede har brukt østrogen-progestogen kombinasjonspreparat i 5 år eller mer, ville jeg fortrukket å bruke bioidentisk østrogen som plaster fordi du da kan greie deg med 80-90% mindre østrogen dose og kombinere det med bioidentisk progesteron som tabletter, alternativt velge å bruke Remifemin alene eller kombinere det med Femarelle.
For å myklande overgangsalders plager kan du jo også bruke akupunktur i en overgangsperiode når du kutter østrogen-progestogen kombinasjonspreparat og f. eks. prøver Remifemin.

Remifemin har generelt lite bivirkninger, men kan påvirke leverfunskjonen hos noen få og bør ikke brukes hvis du har kjent leversykdom.