Spør om overgangsalder og fytoøstrogener

Unknown
Dato
Tirsdag 6. desember
Tid
21:00 - 22:00

Innsendte spørsmål

MadreMia: Hei
Jeg er en kvinne i femtiårene. For vel 3 måneder siden kuttet jeg ut Trisekvens etter mange års bruk. Gikk greit i begynnelsen, men nå er hetetoktene tilbake for fullt og det takler jeg dårlig. Smerter og stivhet i kroppen regner jeg med hormonene å gjøre? Startet i går med Aktivelle og håper det vil hjelpe på hetetoktene. Har også kjøpt Remifemin. Kan jeg kombinere de to? Og hvilke bivirkninger er vanlige for disse tablettene?
Mvh MadreMia
Bernt svarer: Smertene og stivheten i kroppen som du har fått etter å kutte Trisekvens er som hetetoktene overgangsalders plager. Når du starter med Aktivelle vil jeg regne med at du får samme gode effekt som når du gikk på Trisekvens. Hvis du velger å fortsette med Aktivelle tror jeg ikke du trenger Remifemin - men du kan godt kombinere de to - men som sakt tror jeg ikke du trenger begge.

Aktivelle inneholder samme stoffer som Trisekvens, men er halvparten så sterkt , det inneholder østrogen og et syntestisk gestagen og gir samme bivirkninger som Trisekvens men mindre uttalt pga halv dose. Har du hatt lite bivirknigner av trrisekvens får du enda mindre av Aktivelle.
Men du er altså med Aktivelle tilbake til samme type preparat som du gikk på når du brukte Trisekvens. Det ansees som lite problematisk å bruke slike kombinasjons
preprater i 3-5 år hvis du ikke har økt risiko for å få brystkreft.
Hvis du er midt i femtiårene og allerede har brukt Trisekvens i 5 år eller mer, ville jeg fortrukket å bruke bioidentisk østrogen som plaster fordi du da kan greie deg med 80-90% mindre østrogen dose og kombinere det med bioidentisk progesteron som tabletter, alternativt velge å bruke Remifemin alene eller kombinere det med Femarelle.
For å myklande overgangsalders plager kan du jo også bruke akupunktur i en overgangsperiode når du kutter Activelle og f. eks. prøver Remifemin.

Remifemin har generelt lite bivirkninger, men kan påvirke leverfunskjonen hos noen få og bør ikke brukes hvis du har kjent leversykdom.