Spør om overgangsalder og hjertet ditt

Unknown-3
Dato
Tirsdag 13. desember
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Rådvill: Er 45 år og kommet i tidlig overgangsalder, ca 2 år siden. Hatt en kjip utmattelse/hodetåke siste året som delvis har holdt meg borte fra jobb. Periodevis hetetokter, men det plaget meg ikke. Tatt levaxin (Hashimoto) mot lavt stoffskifte i 15 år. Alltid hatt lav ft3 (3.6) og ft4 (13-15), tross tsh på riktig sted. Vurderer nå å prøve Erfa siden den har t3 i seg. Ikke lyst å bruke Lio.

Siden august i år prøvd 3 ulike HRT behandlinger (3 uker hver, den siste bioidentisk avsluttet for 2 uker siden). Alle resulterte i kraftig, langvarig blødning og den bioidentiske gav i tillegg 2 ukers sinnsyke magekramper hvor smertestillende ikke hjalp.

Østradiolet mitt har siste 1,5 årene ligget mellom 0,07 og 0,4 (unaturlig høyt), også før HRT. Progesteronet har ikke vært målbart siste året. Er temmelig sikker på at jeg har vært østrogendominant i minst 6 år. Gikk spesielt i kjelleren når jeg tok østrogenpiller (de røde novofem) og dhea. Lik reaksjon som på p-piller i ung alder (Conludag fungerte da bra).

Aner ikke hvordan jeg skal gå videre med HRT siden jeg reagerer på så mye. Tatt prednenolone siste 4 ukene.

Brystene mine er fortsatt svært ømme/vonde store og brystvortene har vokst.
1. Hva er best, å få i seg adaptogener (Dim, N-acetylcystein, resveratrol) for å få østrogenet ut fra kropp/lever, og/eller få i meg progesteron (reagerte som sagt veldig på utrogest 100mg med blødning/kramper).

Har blitt anbefalt progesteronkrem (1,7%) i 12 dager hver 27.
2. Hvis jeg fikk menstruasjonen dag 1., skal progesteronkremen smøres på fra dag 15.? Vil denne gi meg blødninger siden det kun er 12 dager? Vil jeg kunne få de samme magekrampene som utrogest gav? Bør kremen smøres på selve brystene pga ømheten?

Blitt anbefalt det syntetiske Florinef mot lavt aldosteron (målt 130 i blod, bør visstnok være minst 600). Forstått det slik at det også kan gi utmattelse. Frister ikke å ta dette, da jeg reagert veldig på blant annet prednisolon før. Brukte før hydrokortisonkremer mot psoriasis uten å reagere.
3. Kan det være lurt å måle aldosteron i urin for sikkerhets skyld før start på Florinef?
4. Finnes det noe annet naturlig hydrokortison jeg kan heller ta for å øke aldosteston?

Fått målt litt lavt morgenkortisol (men ikke Addison), og forstått at progesteron kan øke dette (også derav prednenolone). Ikke påvist mangel på jod i døgnurin, selv om verdien lå helt nederst i referanseområde. Sjekket alle vitaminer/mineraler og tar tilskudd på de som er litt lave (b12, vit-K, zink, kobber), samt tar magnesium. Har tatt Selen i 2 måneder (for å prøve å få ned anti-tpo på over 1300, og selen-sporstoff lå på 2, 4, langt over referanseområde på maks 1.8).
5. Har vært jevnlig småkvalm siste måneden og lurer på om Selentilskudd kan ha skylden.

Er ganske rådvill. Vil så gjerne bli kvitt utmattelsen og komme tilbake til livet. Lurer på om jeg bør prøve Erfa først og se om en høyere ft3 kan hjelpe på energien. Kanskje sammen med adaptogener for å få ut østradiol.
Eller om jeg før Erfa bør starte med Florinef/hydrokortisol.
Progesteronkrem bør jeg kanskje ta uansett.

På forhånd tusen takk for det du orker å belyse. Forstår at det ble mange spørsmål her.
Håvard svarer: Hei!
Det var mange spørsmål som krever svar innen funksjonell medisin og en helhetlig tilnæring til både stoffskiftet, binyrene og kjønnshormonene dine. Generelt kan man si at man behandler binyrer først, deretter stoffskiftet og til sist kjønnshormoner. Men det etter svar på tester og prøver som til dels ikke er tilgjengelige innen skolemedisin.
Når det gjelder progesteronkrem så kan det prøves. I og med at det er en krem, så er abdorpsjonen over huden noe variabel, men du unngår tarmproblemene. Progeteronkremen bør ikke smøres på bryster. Hvis den virker som den skal, så vil du få mens etterat du er ferdig med de 12 dagene.