Spør om overgangsalder, plager og gleder

Unknown-2
Dato
Tirsdag 10. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Tidlig overgang...: Et lite tillegg. Jeg har forresten arvelig blodpropptendens, så jeg må ta hensyn til det mtp medisinering. Fikk greie på at hormonplaster ikke skal gi økt blodproppfare for meg så lenge jeg ikke har hatt blodpropp før. Takk for hjelpen hvis du rekker å svare meg.
Åsle-Marit svarer: Hei!
Jeg tror alle kjenner på en viss " sorg" over at den fertile perioden i livet er over.Det er liksom noe som ugjenkallelig aldri kommer igjen. Og skjer det tidlig, er man mindre forberedt enn om man nærmer seg de 50.
Så det gjelder å innstille seg en ny "balanse", og det synes jeg mange greier fint selv om overgangsalderen kommer tidlig. Det er endringene som merkes mest. Man mister de månedlige cyklene, de månedelige tegnene, og mange ladringsprosesser går litt fortere. Når det gjelder hormonsubstitusjon, så gjelder det generelt å ikke bruke for lave hormondoser ved tidlig menopause. Det er riktig at plaster egner seg bedre enn tabletter når man er arvelig belastet for blodpropp. Det finnes andre regimer som også gies over huden, der man kan jongere mer med styrke og østrogenmengde, enn med Sequidot. Jeg tror mange gynekologer har erfaring med tidlig menopause, det er viktig å finne en man har tiltro til og som kan følge en over mange år. Du er anbefalt å bruke hormontilskudd inntil 50 år for å bevare skjelett og hjertehelse. Håper disse korte svarene var til hjelp!
Tidlig overgang...: Hei. Jeg er 38 år gammel. For litt over ett år siden ble plutselig mensblødningene mine helt tullete. I tillegg fikk jeg psykiske bølgedaler som var voldsomme og helt utenom det som er "meg". Kjente ikke meg selv igjen! For å summere sammen en lang historie. Hormonene mine var visst i ulage. Det laveste nivået av østrogen målt dette året var 0.05. Prog3. Høye nivå fsh og LH. Lav AMH også. Siste normale måling var i mai. Dette har skjedd fort i kroppen min. Jeg har i løpet av 6 siste årene vært gravid 3 ganger(mistet en gang). Mitt minste barn er 3 år. Legene ble overrasket over at jeg har små barn med den tilstanden eggstokkene mine var i nå. Hypofysen er sjekket og var normal. Jeg sørger noe veldig over dette med tidlig overgang, men er enormt takknemlig over å ha rukket og få barn! Føler jeg har mistet helt kontrollen over kroppen min og føler meg "gammel". Siste året har huden min endret seg mye. Vil dette bedre seg etter jeg har brukt hormonplaster lenger? Har nå brukt hormonplaster ca 3 mnd. Nylig endret til Sequidot siden jeg fikk mensblødning så ofte med Estalis(og fikk greie på det var feil plaster for meg). Jeg sliter med å finne en gynekolog som har greie på tidlig overgang og det stresser meg mye. Føler jeg må sjekke ut mye selv og være min egen lege. Har du noen gode råd til meg? Nå som jeg plutselig så du satt her og svarte på spørsmål har jeg nesten glemt alt jeg hadde tenkt å spør om. Føler meg ganske død innvendig og er ikke meg selv. Vet ikke om det er på grunn av sorg over tidlig overgangsalder eller om kjemien er helt i ulage enda.
Kjersti: Hei. Leter etter GyneFix, men finner ingen informasjon om hvem som selger og setter inn? Informasjon på NAvamedic finnes ikke lenger heller.. Vet du noe om det?
Åsle-Marit svarer: hei!
Hvis du bor i Oslo, så får du ringe litt rundt. de jeg vet som har satt det inn tidligere, er gynekolog på Volvat, Smedstadgynekologene og Dr willumsen i Drammen. Jeg gjør det også-
Migrene med aura: Hei, jag kan ikke bruke HRT fra lege, er progesteronkrem eller SERM et alternativ ?
Om man tar blodtrykksmedisin på mogonen kan man ta litt Johannesørt til natten mot uro ?
Finns det orginal Femarelle uten giftig linfrø tilsats ?Åsle-Marit svarer: hei!
Det kommer litt an på plagene dine, og hvorfor du ikke kan bruke HRT. Progesteronkrem er best egnet før mensopphør, og har en variabel effekt når det taes over huden. SER;M er et gruppenavn på flere medikamenter, hvorav det ikke er regisert noe legemiddel i Norge som egner seg for hetetokter.
Hva slags blodtrykkemedisin er det du bruker? Hvis du bruker en calciumantagonist, så kan Johannesurt gi nedsatt virkning av blodtrykksmedisinen. Andre gir ikke interaksjoner.
Om det finnes Femarelle uten linfrø kjenner jeg ikke til.
Løven63: Hei,
ifm overgangsalder og hetetokter og veldig dårlig søvn over lengre tid, som resulterer i lite energit, nervøsitet og engstelse - har jeg fått resept på Activelle (hos gynekolog). når jeg leser på siden her, høres Johannesurt ut som et bra middel - anbefaler dere å bruke dette før en går over på hormoner? et par brystkreft tilfeller i familien (ikke arvelig gen)
Åsle-Marit svarer: hei !

Activelle inneholder østrogen som behandler østrogenfallet er typisk for overgangsalder .Det virker best for hetetokter . Men har også god effekt på redusert energi, nedstemthet, og er et vanlig reseptpliktig legemiddel.
Johannesurt er et gammelt plantemiddel som brukes mest for depresjon, og er ikke det jeg vanligvis anbefaler først ved overgangsalderplager.
Grete: Hjertebank... øker med stress kjenner jeg... men har minimalt, kjenner bare et og annet dunk i halsen av og til. Har vært til sjekk, noen uregelmessige slag, men ikke noe farlig. Leser meg jo opp på emnet "overgangsalder" og ser at dette er "normalt". Overgangsalder har ingen av legene nevnt når hjertebank kom opp... Når overgangsalder er vel overstått, kan dette normalisere seg igjen?
Dersom mistanke om overgangsalder bankende på døra - MÅ man til legen dersom alt går greitt? "må" man proppe kroppen full av diverse remedier? :-) her er det som nevnt hjertebank, noe angst og uro, litt stive og ømme muskler og ledd..
Åsle-Marit svarer: Hei!
Hjertebanken går over når hormonene har stabilisert seg.
Overgangsalder er ingen sykdom- det kommer til alle kvinner, og du trenger slett ikke bruke noen medisiner, og du trenger heller ikke kontakte lege.
Men det er greit å lese seg opp og være forberedt, for fortsatt snakkes det ikke så mye om overgangsalder som er en av vår tids siste tabuer.
Men lykke til- det går bra !