Få svar om hjertet ditt, hormoner og overgansalder

Unknown-3
Dato
Tirsdag 17. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Willemine: Hei,
Jeg er 60 år og har tatt Eviana i 2,5 år nå, pga av hetetokter og uro. Jeg har i tillegg tatt Hypericum STADA i en uke, fordi jeg, særlig om vinteren kan merke litt til anspenthet og uro, noen få ganger angst. Jeg synes Johannesurten virker beroligende alt, så jeg sluttet med Eviana for tre dager siden. I dag føler jeg litt på angsten igjen. Jeg er så i tvil om hva jeg skal gjøre. Fortsette med Eviana, og er det da greit med Hypericum i tillegg? Er det østrogen også i Hypericum? Er det dumt å gå på Eviana etter at man har fyllt 60 år? Og er det fortsatt sånn at østrogentilskudd virker positivt på hjertet? Det står så mye forskjellig, stadig nye undersøkelser, så jeg vet ikke hva som gjelder nå. Jeg har aldri hatt psykiske problemer før overgangsalderen satte inn.
Håvard svarer: hei-
Eviana og Johannesurt er forskjellige. Eviana er et kombinert hormonpreparat som inneholder østrogen og et syntetisk progesteron. Det gies primært mot hetetokter og andre klassiske overgangsalderplager. Det kan virke godt også mot nedstemthet og søvn, men er i utgangspunktet ikke en medisin for angst og uro. Du kan godt bruke Johannesurt som ikke inneholder østrogen, i tillegg. Jeg tenker at det var litt tidlig å slutte med Eviana ellerede etter 4 dager med Johannesurt.
Østrogen sin virkning på hjertet er fortsatt noe uavklart. Man gir ikke Østrogen forebyggende mot hjertesykdom, men tror at det muligens har en positiv virkning når det taes i årene rett etter menopause. Det vil si før den verste åreforkalkningen slår inn. Du som er 60 år, og hvis du ellers er frisk, kan fortsette å bruke Eviana hvis du synes at det er positivt for din livskvalitet.Kanskje du bør vente til sommeren med å prøve å slutte med hormontilskudd hvis du er motivert for, fordi du da ikke har vinternedstemtheten og derfor da kan sortere plager og symptomer enklere.