Spør om overgangsalder og fytoøstrogener

Unknown
Dato
Tirsdag 24. januar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Femarelle for alle?: Har hørt at asiatiske kvinner har et enzym som gjør at de gjør seg bedre nytte av fytoøstrogen. Vil ikke Femarelle ha noen effekt på nordiske kvinner hvis de mangler dette enzymet? Er det noen måte å finne ut om en har dette enzymet?
Bernt svarer: Det er riktig at asiatiske kvinner har et enzym som gjør at de gjør seg bedre nytte av fytoøstrogener og at dette også gjelder fytoøstrogener i soya.

Når det gjelder Femarelle er dette preparatet fremstilt på en måte hvor fytoøstrogen effekten allerede er aktivert. Studiene som er gjort på Femarelle er primært gjort på europeiske kvinner og også på nordiske kvinner og viser at Femarelle har god effekt på overgangsalder plager også på kvinner som ikke er fra Asia. I motsetning til mange andre soyapreparter og næringsmidler laget av soya trenger du ikke være asiat for å få fytoøstrogen effekt av Femarelle.

Det er få mennesker i vår del av verden som har dette enzymet, mens det er en del vanligere i asiatiske befolkninger. Så vidt jeg vet er det ingen tester som kan gjøres for å finne ut på forhånd om man har dette enzymet.

Kvinne med små barn: Jeg fikk greie på for over 1 år siden at jeg sannsynligvis hadde kommet i tidlig overgangsalder. Jeg hadde da akkurat fylt 36 år. Mens kom helt i ulage, og det samme gjorde psyken min. Alt dette må ha skjedd ganske brått i kroppen min siden jeg med letthet ble gravid og minstemann er 3 år gammel. Har målt østrogen, prog. FSH, LH og AMH. Alle disse viser at noe ikke er som det skal. Kort fortalt, fikk startet på hormonplaster for snart 3 mnd siden. Først Estalis(men det ga uregelmessige blødninger), nå nylig oppstart Sequidot. Men jeg er skremt over alt som har skjedd fysisk med meg dette året uten hormoner som jeg skulle ha. Det tok jo et helt år før jeg fikk startet på hormonplaster. Huden i ansiktet mitt har blitt tynnere og uelastisk og jeg har fått litt "gammeldame" rynker rundt munnen. Og jeg som aldri har røkt, solt meg lite og har hatt så utrolig fin hud! Dette gir meg mye angst. Jeg vil ikke ting skal skje for fort med aldringen. En ting er det som foregår innvendig, det kan jeg i det minste skjule. Men hva med huden min? Kan det være håp om at elastiteten og kollagenet i huden min bedrer seg igjen etter at hormonene har fått jobbet i kroppen min igjen? Har du noen andre råd til meg som kan hjelpe? Burde jeg ta Femarelle i tillegg til hormoner? Tar også omega3 tilskudd og prøver a-vitaminsyre krem. Jeg kaver voldsomt med å finne en gynekolog med greie på tidlig overgangsalder. Skal til en ny en utpå vårparten. Han forrige jeg var til sa ærlig at han hadde bare pasienter i 50-årene. Alle råd mottas med takk! Både for det som foregår innvendig i meg og utvendig. Jeg har det så grusomt tungt.
Bernt svarer: Det er absolutt håp om at elastisitet i hud blir bedre igjen når du får korrigert østrogen mangelen som kommer når du går tidlig i overgangsalder. Når du går tidlig i overgangsalder vil dessverre aldringsprosesser også fremskyndes, dette vil også bremses når du begynner med hormoner.
Når du går så tidlig i overgangsalder som 36 er min anbefaling at du oppstarter hormonbehandling med bioidentisk østrogen som plaster og kombinerer det med progesteron tabletter som også er bioidentiske. Dette tenker jeg du skal gå på i minst 10år - da kan du evtentuelt prøve å redusere dose, det kan du gjøre lettere ved å kombinere det med fytoøstrogener som du får ved å ta Femarell. Femarell gjør nok da at da at du kan greie deg med mindre doser østrogen - det er gjort flere studier som viser at Femarell har god effekt ved overgangsalder både for å redusere hetetokter, bedre søvn og redusere risiko for beinskjørhet.

Mitt råd er også at du får tatt en ernæringsstatus og rettet opp ernæringsmangler på vitamin D, Vitamin B 12, jernlager, magnesium, sink , jod og mangel på omega-3 fettsyrer.
Mangel på disse mikronæringsstoffene kan ytterligere forverre overgangsalderplager og bidra til raskere aldring. Vi er så heldige å gynekolog på Balder, men er også flere andre gynekologer som nå har begynt å interessere seg for bioidentiske hormoner og ovegangsalder. Min er faring er også god med hensyn på bruk av akupunktur som veldig ofte er effektivt for å redusere hetetokter og bedre søvn.
Willemine: Jeg tar Eviana på 3. året, og har begynt med Johannesurt pga av anspenthet og uro i kroppen. Har tatt det i to uker nå. Tror det hjelper litt alt. Men har nå fått litt hetetokter igjen, og vet at Johannesurt kan påvirke/redusere effekten av østrogenet i Eviana. Betyr det at johannesurt også reduserer de negative virkningene til østrogentilskudd, sånn generelt sett? Eller at hele effekten, positive og negative, rett og slett blir borte?
Bernt svarer: Det er riktig at Johannesurt kan påvirke nedbrytningen av en rekke legemidler bl. kjønnshormoner som brukes til behandling av overgangsalder og P-pille. Derfor kan det redusere effekten av Evian. Det er derfor ikke uvanlig at du kan få litt mere hetetokter og litt dårligere effekt av Evian når du begynner med Johannesurt. Johannesurt bidrar til å øke nedbrytningen av østrogen, det vil derfor ikke redusere bivirkningen ved østrogen tilskudd - men tvert om øke de hvis det medfører at du må ta høyere østrogen dose.
Denne økte nedbrytningen av østrogen og steroidhormoner som Johannesurt gir - gjør ikke at effekten blir helt borte men at den reduseres - derfor kan det være behov for en lett dose økning av Johannesurt hvis du har god effekt av planten