Spør om overgangsalderen DR Åsle-Marit Ullern kan det meste

Unknown-2
Dato
Tirsdag 7. februar
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Vigdis: Hei,
jeg er 60 år og har tatt B12 sprøyte i ca 10 år nå. De siste fire ukene har jeg tatt johannesurt (Hypericum Stada) mot anspenthet og stress etter overgangsalder, og det fungerer veldig bra. Men siden jeg vet at johannesurt påvirker en del andre medisiner, lurer jeg på om den også kan motvirke B12?
Åsle-Marit svarer: hei- nei når jeg sjekker i interaksjoner.no, så kommer det ikke opp noen motforestillinger.
Du kan altså bruke B12 og Johannesurt samtidig.
Gudrun: Hei!
Jeg lurer på om det er slik at vi blir lengre fertile når vi nå lever lengre i livet? Finnes det noen forskning på dette? Er det flere som blir gravide i høyere alder uten hjelp? Noen effekter må det jo ha at vi lever lenger?
Setter stor pris på svar:)
Åsle-Marit svarer: nei- tidspunkt for menopause er i hovedsak genetisk bestemt, uavhengig av tidspunkt for mensstart, antall barn , eller type prevensjon. Selv om du fjerner en av dine 2 eggstokker så vil det føre til menopause kun få måneder før du ellers ville få det. Det er noe avhengig av ernæringsstatus-er du underernært så forkorter det den fertile perioden i livet.
Dette er i hvertfall det vi har lært til nå, men jeg vet at det er en gruppe forskere som undersøker dette, uten at jeg kjenner noe nærmere til hvem eller hvor. Det blir spennende å høre konklusjonen.
Vi kvinner i Norge lever jo en tredjedel av livet uten mens, men kommer vi over 42-43 år, er det vansklig å oppnå barn. Eggene blir for gamle, og graviditere ender i spontanaborter. Men muligheten er jo nå til stede for nedfrysing av ubefruktede umodne unge egg til bruk i eldre alder. Livmoren vår blir ikke for gammel! Eggdonasjon er også mer og mer akseptert og brukt, selv om det ikke er tilgjeneglig i Norge enda.
Maria: Jeg prøver å finne ut om det skilles på bioidentisk og syntetisk testosteron, slik som for østrogen og progesterone, eller om all testosteron produseres på samme måte?
Er 54 år, bruker kontinuerlig Estradot 50 + Utrogest 100 + Progestkrem vaginalt en gang i uken (kjøper den i USA). Livmorslimhinnen holder seg tynn og fin.
Startet på egen hånd med litt testosteron i tillegg – fikk en helt ny energi. Har hatt såpass inkontinens de siste 15 år at jeg får hjelpemidler på blå resept. 85% av denne er nå borte etter å ha brukt testosteron 4 måneder. I tillegg et hett og fornyet sexliv, til stor glede for både med selv og min ektemann gjennom 33 år.
Jeg kjøpet først AndroFeme på nett, som markedsføres som verdens første bioidentiske progesteron for kvinner. (Visste ikke at det var ulovlig å ta inn i Norge, men den ble levert, uten at politiet kom på døren). Tok den laveste dosen i 3 mdr.
Snakket så med andre kvinner som bruker samme regime som meg, men med ett pump Tostran om dagen, altså den dobbelte dosen testosteron av det jeg brukte. Jeg fikk resept på denne av min gynekolog, og har nå brukt dette i 5 uker.
Kjenner at jeg har mye mer energi, sier nei til ting jeg ikke vil, der jeg før ville følt at jeg må jo si ja, er mye mer «in my own right». Og sover som en stein! Og har orgasmer jeg aldri ville trodd kunne skje i dette livet.
Så spørsmålet er om all testosteron er det samme, eller om noe er bedre eller dårligere? På Ullevål Sykeshusapotek kan man få det laget, vil dette da være mer «bioidentisk» enn f.eks. Tostran?
Åsle-Marit svarer: Hei!

Bioidentisk betyr at det er kjemisk likt det som kroppen lager- og alt lages i laboratorier.
Det som lages på Ullevål Sykehusapotek er i mitt hode ikke mer " naturlig" enn f.eks Tostran, men kremen er fettbasert til forskjell fra Tostran som er gelbasert.
Jeg tror de fleste gynekologer i Norge bruker de vanlige reseptbelagte midlene som brukes til menn, men i mye lavere dose. Testosteronkremen er dessuten veldig dyr, da apoteken tar seg svært godt betalt for å lage den.
Grete: Har lest om det meste når det gjelder blødningsforstyrrelser i overgangsfasen :-) og har konkludert med at det egentlig ikke finnes noen fasit og at jeg bare må forvente det meste :-)
Min "normal" har vært 3 ukers syklus - altså ganske kort. kanskje også derfor jeg har hatt litt problemer med å bli gravid. Etter siste fødsel for 7 år siden begynte det å gå litt i hytt og vær, og ingen prevensjon "passet" i forhold til blødninger.
Nåååå begynner det virkelig å rote seg til (fører dagbok...)... Det kan gå 3-4 uker mellom, det kan gå 5 uker... De gangene det går 5 uker mellom virker det som om kroppen "tar igjen" og det kommer litt ekstra mye (har nok en gang googlet og funnet ut at det likevel går inn under vanlig mengde blødning). Og det kan også vare ekstra lenge, med smått og stort av småblødning før og etter.. opp mot 2 uker (blør LITE til vanlig, faktisk...). Og når det da heter at tiden mellom blødningene kan bli kortere, så betyr det rent praktisk at i verste fall kan jeg bare ha noen få dager "fri" før det er på'an igjen...? Det skjedde denne gang, men da bare truseinnlegg-blødning i 4-5 dager, etter ca samme antall dager "fri" fra forrige, som da varte ganske lenge totalt :-)
Har null smerter, unntatt mens-murringer i korsryggen noen dager før..
Tar celleprøver som jeg skal. Legen kommenterte rikelig sylinderepitel forrige gang, og blødde lett. Skal dette bekymre meg?
Har vel strengt tatt funnet ut at det meste er "normalt" av mens i hytt og vær, men NÅR skal jeg evt bli bekymret?? Kan jo ikke gå rundt og bekymre meg :-)
Er nå blitt 45 - min mor mener hun var ferdig rundt 50 - og merket ikke så mye mer enn noe kraftigere mens og litt svett på nesen av og til :-) er jo lov å håpe... :-) Gikk til akupunktur for stress og utbrenthet for et par år siden, hun mente at det var overgangsalderen som var på vei... Rart hvordan de nålene gir beskjed :-)
Åsle-Marit svarer: Hei!
Den vanligste "ruta" mot mensslutt er som følger:
Først kortere cyklus, deretter lett uregelmessig cyklus, før lengre cykler der man til slutt hopper over mens flere måneder av gangen.
Når mens er sjeldnere, så vil den ofte til å begynne med i denne fasen være krfatigere enn før. etterhvert blir det vanligvis også både sjelden og sparsom.
Men det er som du sier, ingen fasit og alt kan være normalt.
Når du blør så ofte som du gjør, så vil mange lete etter en løsning, fordi så mye blødninger er upraktisk og man kan lett bli anemisk og med det slapp og trøtt.
Hormonelt så har man en relativ hyperøstrogensime ( med ofte og kraftige menstruasjoner), etterfulgt av et østrogenfall som gir sparsom mens og de typiske klimakterielle plagene med hetetokter og nattesvette.
Har du vurdert tilskudd av et gestagen, enten i form av hormonspiral eller et naturlig progesteron? Det kan absolutt være å anbefale.