Spør om overgangsalder, hormoner og kroppen din

Unknown-2
Dato
Tirsdag 7. mars
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

janne: Hei jeg er 48 år og kjenner på difuse forandringer i kropp og sjel. Har det siste året hatt sterk kroppslukt på natten .litt svovel aktig .Har mensen enda ,men hender det kommer med 14 dagers mellomrom. Korte blødninger. Kjenner på motløsheten og usikkerheten rundt dette .Tåler mindre stress .Føler meg til tider nedstemt og har ikke helt kontrollen lengre over egen kropp. kjenner meg ikke atraktiv for min mann eller meg selv. og jeg trekker meg unna.Det kjennes vondt. er dette vanlig ? Hva kan jeg gjøre ?
Åsle-Marit svarer: Hei-
Forandringene du kjenner fysisk og mentalt kan skyldes de hormonelle forandringene som kroppen din går gjennom på slutten av 40- årene og som ender med at menstruasjonen blir borte, for de fleste mellom 50 og 52 år. Det viktigste er vel å vite at det ikke er en sykdom, det er vanlig, og at det er en endring som til slutt resulterer i en mer stabil tilstand etter at hormonene har roet seg. Men det kan ta fra noen måneder til år. Det er ingen oppskrift som passer for alle hvordan man skal takle overgangsfasens utfordringer. Jeg anbefaler hormonsubstitusjon hvis plagene går utover søvn, sosialt liv og arbeid. Men noen ønsker ikke hormontilskudd, og kommer seg gjennom vanskene med andre former for terapi, du finner mange forslag på dette på denne siden.
Hvis de psykiske plagene er for store, så er det også noen som bruker antidepressiva i en periode og har god nytte av det.
nine49: jeg har nylig tatt ut min kobberspiral, var hos gynekolog og tok den ut for et par dager siden (hatt den i 8 år) hun mente det ikke var nødvendig å sette inn ny eller å bruke annen prevensjon da det nå var veldig liten sannsynlighet for graviditet, men jeg er litt engstelig for dette da jeg fortsatt har stabil mens syklus på ca. 28 dager, hun mente at kobberspiralen har gjort at jeg har hatt sterkere blødninger og at jeg nå vil merke at mens blødningene nå blir mindre, er det trygt i min alder å kutte ut prevensjonen, er 50 til høsten så ønsker ikke å bli gravid nå, taknemlig for svar
Åsle-Marit svarer: hei-
Har du regelmessig mens, så har du sannsynligvis eggløsninger og kan teoretisk sett bli gravid. Eggene er imidlertid såpass gamle, at det som oftest ender i en spontanabort.
jeg lar oftest spiralene sitte til menstruasjonen er helt borte, fordi de fleste synes det ville være fryktelig å bli uønsket gravide, selv om sannsynligheten er liten. Hvis du har svært kraftige blødninger med kobberspiral, ville jeg valgt en hormonspiral.
Cathrine : Hei :) jeg ble tipset av Jordmor Siri å stille mitt spørsmål til deg ettersom hun følte hun Ikke hadde nok kompetanse til å svare.
Jeg er 33+3 uker gravid, andregangs. Jeg har opplevd to ganger med to ukers mellomrom å få regelmessige kynnere. Sist i går kveld hvor jeg hadde har kynnere hele ettermiddagen og kvelden og som ikke roet seg med hverken Paracet eller et varmt bad. Føden har hver gang ønsket meg inn for en sjekk. Det var ikke rier så jeg ble sendt hjem. De tok innvendig UL for å måle livmorhalsen. For to uker siden var den 5 cm og i går var den 3,5 cm. Jeg tenkte da at den var blitt kortere. Men legen forklarte det som at målet kun er et øyeblikksbilde av livmorhalsen, så dette betydde ikke at den hadde blitt kortere som følge av kynnerene. Jeg har prøvd å lese meg litt opp på selve livmorhalsen nå, men finner ikke så mye informasjon. Så da håper jeg at du kan forklare meg hva hun mener. Kan livmorhalsen bli 5 cm igjen nå? Jeg håper du skjønner problemstillingen min.
Med vennlig hilsen Cathrine
Åsle-Marit svarer: Livmorhalsen kan være vanskelig å måle helt eksakt. Rundt 5 cm er det vanlige, og under 2,5 er kort.
Jeg synes nå det var litt forskjell på 3,5 og 5 cm. Mitt råd er ihvertfall å kontakte føden hvis du igjen skulle få langvarige kynnere og du lurer på om det er rier. Hvis de da måler det til enda mindre, så ville jeg tenke at det er en reell forkortning.
Gunnhild : Jeg er 62 år gammel og ble konsert for 30 år siden pga grove celleforandringer. Inngrepet gikk bra og de første 10-15 årene gikk jeg til kontroll hvert år og de siste årene hvert tredje. Alle prøver har vært fine helt til nå for 1 mnd siden . Da var det usikre celleforandringer igjen med ny prøve om 6 _ 12 mnd , samtidig med at jeg var testet positivt på hpv. Jeg har ikke hatt sex på ca 15 år og synes dette er veldig rart. Kan viruset virkelig sove i kroppen i over 30 år ? Eller er det mest sannsynlig ny smitte som har oppstått etter 1. Gang ? Uansett er det veldig lang tid , da jeg som sagt har vært helt uten sex i 15 år. Redd ble jeg også og tenker ikke på stort annet.
Kvinne 62 år.
Åsle-Marit svarer: Det er svært mye vi fortsatt ikke vet om dette viruset.
Man tester ikke rutinemessig på HPV-viruset. Hvis du ikke har hatt usikre celleforandringer før nå, så kan det være første gang du er HPV testet siden coniseringen for 30 år siden. Teoretisk kan du ha hatt det i 30 år, eller fra siste gang du hadde sex 15 år tilbake.
HPV viruset er svært vanlig hvis man har en vanlig seksualliv. Nesten alle er på ett eller annet tidspunkt smittet, og kvitter seg med det uten at man merker det.
Hos noen forårsaker det endringer som kan resulterer i celleforandringer og kreft i livmorhalsen hvis det får stå lenge. Dvs at man har et immunforsvar som ikke så lett kaster ut viruset. Men livmorhalsen er et enkelt sted å ta prøver fra, og forandringer oppdages oftest tidlig, slik som hos deg for 30 år siden.
Det prøvesvaret du fikk nå sist, kan være helt normalisert neste gang, men det er viktig at det følges opp. Det betyr ikke at det er noe alvorlig.
Ada: Jeg er 54 år, fikk fjernet livmor og en eggstokk for omlag ti år siden. Jeg har hatt milde varmetokter etter 50. Varmetoktene har gradvis ført til at jeg blir tissetrengt når de kommer. Siden det er på natta, så blir det ofte mange dobesøk, med tømming hver gang. Har brukt 25mg Estradotplaster men det hjalp lite. Er normalvektig og lever sunt.
Har også vært hos urolog og fått sjekket selve blæra. Er dette vanlig - vil det gå over av seg selv - er det andre østrogenpreparater etc som kan hjelpe?
vennlig hilsen
Ada
Åsle-Marit svarer: Østrogenplasteret hjelper på nattesvette/ hetetokter, men ikke nødvendigvis hyppig vannlatning. Hvis du må tisse ofte om natten pga varmebølger som allikevel holder deg våken, så anbefaler jeg at du øker østrogenplasteret til 37,5 eller 50.
25 er en svært lav dose.
Hyppig vannlatning er i seg selv en tilstand som kalles overaktiv blære og som ofte kommer når østrogennivået faller rundt overgangsalder.
Der finnes det flere gode preparater som roer ned blæra, slik at du får sove.
Snakk med legen din, så du kan få prøve noe som kan hjelpe deg.
Inga: Jeg går på hormonplasteret Estradot 50mgx2/uken.
Dette er nå blitt så vanskelig å få tak i !!!!
Levering i uke 14, sier Vitusapotek på Furuset, og det har ikke vært enklere andre steder heller.
Sist fikk jeg det på et Apotek1, og de hadde én pakke igjen.
Nå leter jeg over hele byen igjen.
Finnes ikke noe synonym-Preparat.
Vet du noe om dette ???
Åsle-Marit svarer: Noen apotek har igjen Evorel plaster fra tidligere- det tilsvarer Estradot 50.
Noen apotek har igjen Estradot 100 som du kan klippe i 2.
Noen apotek har igjen Estradot, og da kan du bruke 2 plastre samtidig.
Eller du kan få legen din til å skrive ut Estrogel- som er en pumpeflaske med østrogengele. Den skrives ut på registeringsfritak, men apotekene får som regel tak i den etter et par dager.
Det er en håpløs situasjon at de er gått tom !
Kajsa: Fikk ikke svar forrige uke, og for sikkerhets skyld sender jeg det til deg også:

Jeg er 38 år, og opererte bort begge eggstokkene for tre år siden pga av et kreftgen (som min mor døde av, 50 år gammel). I tre år har jeg derfor tatt Activelle og det har fungert bra. I forbindelse med dette genet, så har jeg også operert brystene, og det er fire uker siden jeg hadde den første operasjonen i den forbindelse. Etter den glemte jeg utrolig nok å ta Activelle-pillene i over to uker. Uten at jeg har merket noe som helst forskjell (men da begynte jeg å ta dem igjen). Så spørsmålet er nå om jeg egentlig bare kan slutte helt med Activelle, eller om jeg bør fortsette? I så fall, hvor lenge?
Åsle-Marit svarer: Du bør ikke slutte med hormontilskudd før du blir ca 50 år, på det tidspunkt da man vanligvis går i menopause.
Man mener at hormontilskudd er viktig for å forebygge benskjørhet og sannsynligvis hjertekarsykdom.
Dette er jo ikke noe du merker noe til nå, men er viktig for helsen din på lang sikt.