Spør om hormoner og overgangalder på alle plan

Unknown-2
Dato
Tirsdag 30. mai
Tid
20:00 - 21:00

Innsendte spørsmål

Grete 45: Hei! Ble anbefalt i et tidligere ekspertsvar naturlig progesteron pga uregelmessig mens og forferdelig irriterende småblødninger og da laaaange (men minimale) blødninger... har nå tatt dette i ca 3 mnd, og om det er kremen som funker vet jeg ikke, men da mensen nå var ferdig etter ca 4 dager var det bom stopp - ingen småblødning etterpå (og da hadde det gått 2 mnd siden sist..). Jeg konfererte ikke med lege først; burde jeg gjort det??

Eggløsning i overgangsalder.. den kan jo være noe ustabil :-) MEN kan eggløsningen, når den da først kommer, være mer smertefull? I mine yngre, fertile dager kunne jeg merke når jeg hadde EL pga stikkende smerter. Nå føler jeg at jeg kan ha SKIKKELIG stikninger som KAN sammenfalle med EL. Av og til kanskje en bitteliten blødning...
Åsle-Marit svarer: hei- det høres ut som progesteronkremen har virket- så bra!
Det er på en måte laveste terskeltilbud for blødningsforstyrrelser som ikke skyldes andre forhold enn de naturlige endringene som skjer fra 45 +.
Mange opplever mer smertefulle eggløsninger, ettersom man blir eldre. Det kan godt være fra 35 +. Man kan godt ha 1-2 dagers spotting i forbindelse med eggløsning, det er normalt. Det smertefulle kan være når egget sprekker- det er en liten cyste på 2,5 cm. eller smertene kan skyldes en liten blødning inn i bukhulen i forbindelse med at egget løsner, og det skaper en irritasjon som kjennes smertefull. Det kan vedvare noen timer.
Hvorfor det er slik, vet jeg ikke. kanskje naturen har ordnet det slik at man den siste fertile perioden skal være enda mer obs og klar for en ny befruktning?
Ingrid: Heia
Jeg har to spørsmål:

Jeg er en kvinne på 53 år som har vært plaget med hetetokter i 10 år. For vel 1 mnd siden ga jeg opp og startet på østrogen Cliovelle (1 mg/0,5 mg). Jeg merket at hetetoktene forsvant etter 2-3 uker. Veldig bra! Samtidig begynte jeg å få litt utflod/blødninger (rødbrun lignende farge). Det har jeg hatt ca 1 uke. Jeg fikk et tips hos en venninne som hadde opplevd det samme. Hun startet da med å dele pillene i to, og dermed kun ta halv dose hver dag. Hun sa da at blødningene forsvant.
Jeg gjør det nå det samme, i håp om at jeg slipper å få tilbake mensen som har vært borte i mange år.

1. Er det forbundet med noen bivirkninger å dosere seg ned litt på østrogen slik jeg har har lagt opp til?

Det andre spørsmålet jeg lurer på er; jeg har i et års tid brukt Ovesterin i skjeden pga for tørre slimhinner og hyppig urinveisinfeksjon. Det har hjulpet bra. Spørsmålet nå er om jeg kan kutte ut disse stikkpillene siden jeg nå har startet med østrogen-behandling i pilleform.

takknemlig for svar :-)
Ingrid
Åsle-Marit svarer: hei igjen!
Det er ganske vanlig å ha litt spotting de første 3 månedene på hormonsubstitusjon. Det vil som oftest forsvinne og er ikke farlig. Du skal ikke ha regelmessige blødninger på Cliovelle. Du kan godt dele pillene i 2, selv om det er praktisk litt vanskelig kanskje. Det finnes et annet preparat som nesten tilsvarer en halv Cliovelle, nemlig Eviana. Små blødninger til å begynne med kan også være et problem der til å begynne med. Hovedmålet med hormontilskudd er å bli kvitt nattesvetten og sove godt. Du kan dosere opp og ned, men med det risikere mer blødninger. Jeg råder deg til bare å fortsette med 1 tablett Cliovelle.
Som oftest kan du kutte ut Ovesterin i skjeden når du begynner med tablettbehandling.
Hvis du igjen skulle merke tørrhet, så er det bare å starte påny igjen.
Lykke til med hormonene!
Elisa: Hei! Er kvinne på 46 år. Har fått beskjed fra min gyn at jeg antagelig er i overgangsalderen. Våkner en og annen natten med svettetokter ut av en annen verden, og bare fra magen og opp! Verst ansikt og nakke. I tillegg er underlivet forandret...., jeg har ikke samme konsistens på fuktigheten der nede. I tillegg syns jeg lukten er rar...ikke som jeg "bruker" å lukte. Det er en sånn innestengt, sur og emmen lukt. Litt utflod som er gråhvit og veldig tynn... Er dette overgang tro?
Åsle-Marit svarer: Hei!


Er du 46 år og har nattesvette, er det nok overgangsfasen som har begynt. At varmen hovedsakelig lokaliserer seg til øvre del av kroppen, spes hode og hals, er vanlig.
At kroppslukten er endret, behøver ikke ha noe med overgangsalder å gjøre. Men det nok slik at hormonene påvirker mikrobene og surhetsgraden i skjeden, slik at det kan skapes en ubalanse som av og til kan komme ut av kontroll- og for deg oppleves som endre lukt.
Gråvit og tynn uttflod kan av til være bakteriell vaginose som du kan få medikamentell behandling for. Eller du kan først prøve å kjøpe reseptfrie melkesyretabletetr til lokalt bruk i vagina og se om du kan bli kvitt det på enkleste måte.
Maria: Hei! Jeg har hatt tidlig overgangsalder siden jeg var 26 år, og må bruke østrogen på grunn av hetetokter ol. Er 43 år nå. Jeg får endometriose av rent østrogen, så jeg må bruke kombinasjonspreparat. Jeg får endel blødninger av alt utenom et medikament som er et syntetisk stereoid med østrogen, gestagen og androgen effekt, men om jeg tvinger meg til bruke eks plaster som ikke er rent østrogen så vil det sikkert gå over etter noen måneder, sist ga jeg opp på grunn av blødninger i flere uker. Problemet med dette medikamentet er at jeg får så hetetokter når jeg bruker den. Ved bruk av østrogenplaster (som jeg får endometriose av) så er jeg mye bedre, det samme med et preparat som er østrogen-progestogen i kombinasjon (som jeg blør av). Tror du jeg kan prøve å kombinere noe slik at jeg slipper både hetetokter og blødninger?
Åsle-Marit svarer: hei!
Du kan øke dosen på det preparatet som du er fornøyd med . Ta 1,5 tablett eller 2 tabletter daglig, i samråd med fastlegen din. Får du brystspreng og hodepine, så er dosen for høy, men det kan gå seg til og bli bedre etter 2 uker.
Går ikke dette, så kan du legge til østrogenplaster 25 i tillegg og håpe på at du ikke får endometriose.
De som går i overgangsalder tidlig, må ofte ha høye hormondoser for å få full effekt og komme i mål med god behandling.